Mircea Marian: PSD se desparte de „bucile rozalii” ale prezidenţiabilului Antonescu

  Print Friendly, PDF & Email

  […] chiar dacă nu au luat o decizie formală, chiar dacă public proclamă indestructibilitatea frăţiei dintre Ponta şi Antonescu, liderii social-democraţi au realizat că trebuie să scape de preşedintele PNL.

  Crin Antonescu a devenit o legendă vie în USL, după ce a plecat, din nou, timp de două săptămâni, în concediu, deşi bătălia cu PDL şi Băsescu este în plină desfăşurare. Din 1996, când Nicolae Manolescu se juca de-a candidatul la preşedinţia României şi, din când în când, dispărea, lăsându-şi în ceaţă partidul, nu s-a mai văzut aşa ceva. De circa două săptămâni, PNL este condus prin sms-uri trimise de pe o insulă din Adriatica. Absenţa preşedintelui Senatului de la deschiderea sesiunii legislative este fără precedent în istoria posdecembristă. Cât a stat la Cotroceni, Antonescu a lăsat o singură urmă: cărţi de vizită cu numele său, alăturat funcţiei de preşedinte interimar. Elita PSD şi PNL se întreabă cum va conduce Antonescu România atunci când va fi ales şef al statului, dacă acum procedează astfel.

  „Poate unora le pare simpatică faza cu regele este gol, cine ştie? Poate că, văzând bucile rozalii, vor vota, deşi ştiu de la un prieten de-al meu care se ocupa de marketing politic că oamenii nu votează clovni”, spune Ioan Rus în interviul pe care l-a dat celor de la Kamikaze. Nimeni din PSD nu pare deranjat de declaraţiile sale. O ştie şi Antonescu, o ştie şi Ponta: nomenklatura din USL îi dă dreptate lui Rus şi râde pe la colţuri, vizualizând imaginea descrisă în Kamikaze.

  […]

  Înţelegerea din interiorul USL este ca fiecare partid să-şi păstreze colegiile câştigate în 2008 şi să împartă, după simulări, ceea ce pică în plus. Această înţelegere favorizează PSD, care va avea mai mulţi parlamentari. Aşa cum arată acum sondajele, PSD şi PDL, eventual împreună cu UDMR sau cu grupul minorităţilor, ar controla peste 50% din legislativ. Ar fi posibil ca, undeva prin 2013, fie în ianuarie, fie mai târziu, tensiunile din interiorul USL să iasă la suprafaţă, iar sub atenta îndrumare a lui Băsescu să se formeze o nouă majoritate parlamentară.

  După opinia mea, USL era o formulă excelentă pentru ca PSD şi PNL să domine politica românească mulţi ani de acum înainte. Gesturile stupide ale liderului PNL – de la prematura suspendare a lui Băsescu la legendara lene – par să fi convins cel puţin o parte din PSD că oricât de rău ar fi Băsescu, tot ar fi mai puţin toxic decât cuplul Felix-Crin Antonescu.

  Mircea Marian

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.