Mircea Marian: Scurtă comparaţie între oferta lui Ponta şi guvernul Ungureanu

Print Friendly, PDF & Email

Înţeleg, uitându-mă la Antena 3, că Ungureanu a fost adus la guvernare de către Băsescu pentru a aplica aceleaşi metode ca-n Siria: să împuşte oamenii de pe acoperiş. Că poporul şi-a pus palmele pe ochi şi pe urechi, nu vrea să audă sau să vadă ce propune noul cabinet şi strigă într-un glas: vrem anticipate!

Nu ştiu ce să spun. Poate că liderii USL au citit sondaje secrete care le arată că asta ar vrea electoratul. Totuşi, mă gândesc că logica cetăţenilor acestei ţări nu este să se joace de-a alegerile, ci să-şi dorească o mai bună guvernare. Din acest punct de vedere, eu aş fi vrut să văd care este contra-oferta USL la ceea ce propune acum noul executiv. Nu o avem.

[…]

V-aş propune însă o comparaţie simplă: între actualul premier desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu şi Victor Ponta. Liderul PSD are un master în managementul politic luat la Institutul Social Democrat. Şeful SIE şi-a făcut studiile post-universitare la Oxford Centre for Jewish and Hebrew Studies, o instituţie independentă recunoscută de către Universitatea Oxford. Ponta şi-a luat doctoratul cu Adrian Năstase. Ungureanu cu Alexandru Zub, istoric care a făcut şase ani de închisoare politică în regimul comunist. Cea mai înaltă demnitate deţinută de premierul propus de USL a fost cea de ministru pentru relaţia cu parlamentul în guvernul Boc (sic!). Actualul şef al SIE a fost timp de peste doi ani ministru de externe în cabinetul Tăriceanu. Şi, un ultim detaliu important: pe Ungureanu l-a adus în lumea politică Andrei Pleşu. Pe Ponta, Adrian Năstase.

Nu vreau să-i închin ode lui Ungureanu şi guvernului său. PDL deja a strecurat vreo câteva mediocrităţi în viitorul executiv, trimise acolo ca să sifoneze bani pentru baronimea din provincie, iar noul premier a făcut un prim compromis prin acceptarea lor.

[…]

Am un sincer semn de întrebare în legătură cu viitorul ministru al comunicaţiilor, Răzvan Mustea: se va folosi de această poziţie ca să-şi asigure un viitor politic, ceea ce nu ar fi rău, sau ca să-şi sporească averea?

[…]

Obiectivele viitorului cabinet în ceea ce priveşte liberalizarea mult-prea-etatistei economii a României sunt dezamăgitor de modeste şi sper ca Ungureanu să nu se fi molipsit de teoriile naţionalist-securiste vânturate de “specialiştii” serviciilor secrete. Totuşi, un lucru bun: menţinerea ţintei de aderare la zona euro în 2015.

[…]

Mircea Marian

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.