Mircea Mihăieș: Lecția de limbă moartă

Print Friendly, PDF & Email

În 1990, în urma loviturii de stat neo-comuniste, am început să scriu contra clicii lui Iliescu. Mineriadele şi statul ideologic-poliţienesc radicalizaseră mulţi intelectuali. Era greu, era periculos, dar simţeam în jur un val de optimism, de solidaritate, de speranţă că barca ruginită va ajunge cumva la ţărm. Eram prizonierii comuniştilor, era sărăcie, erau manipulări grosolane, dar zările păreau deschise. Visam la Europa, la libertate şi la o Românie normală, cu legi şi reguli democratice. În acea perioadă, ca mai toţi jurnaliştii, am început să fiu ameninţat — inclusiv cu moartea. În 1996, în ciuda sprijinului kaghebist şi-a complicităţii populaţiei dezorientate, Iliescu a trebuit să lase puterea.

Începând cu 1996, am scris contra lui Emil Constantinescu. Speranţele erau prea mari, iar omul prea mic. Împleticindu-se în păienjenişul nesfârşitelor intrigi bizantine, lipsit de simţ practic şi de viziune, prost sfătuit, şi-a încheiat mandatul în mod lamentabil. Am fost constant atenţionat că nu înţeleg măreţia planurilor prezidenţiale şi că nu pricep cum e cu politichia. Am încasat loviturile şi am mers înainte cu criticile. După patru ani de speranţe irosite, de cedări şi complicităţi ruşinoase, Iliescu a recuperat o Românie încă mai costelivă, mai obosită, mai incapabilă să înţeleagă mersul lumii. Cred şi acum că sub Emil Constantinescu am pierdut totul, deşi aveam în mână numai aşi: de la contextul internaţional, la dorinţa de schimbare a populaţiei.

Din 2000, am revenit cu atacurile la Iliescu. De data aceasta, îşi găsise un aliat redutabil: Adrian Năstase. Autoritar, abil, dornic şi capabil să resuscite economia aflată în colaps, a eşuat amatoristic. Lăcomia pantagruelică şi aroganţa nemăsurată l-au transformat în ţinta urii populare. Prin comparaţie cu zâmbăreţul şi iezuitul Iliescu, Năstase întruchipa Răul absolut: corupt, vanitos şi dispreţuitor, el nu putea s-o sfârşească bine — în ciuda calităţilor sale reale şi a rezultatelor economice notabile. Intolerant, Năstase şi-a asmuţit haidamacii, din presă şi din diverse instituţii ale statului, şi contra mea. Iar am fost ameninţat cu moartea.

Prin 2003, am descoperit cu surprindere că exista un politician care vorbea limba din articolele mele şi ale celor câţiva prieteni ai mei. Era limba reformei radicale, a modernizării statului, a pro-europenismului decis şi a pro-americanismului fără ezitări: Traian Băsescu. Asemeni multor intelectuali — majoritatea lor, astăzi, l-ar vrea mort — am considerat că e o agendă care trebuie susţinută. A survenit trădarea lui Tăriceanu.

Din acel proiect ce promitea să ne salveze definitiv s-a ales praful şi pulberea.

[…]

După aproape un sfert de veac, m-am întors în punctul de plecare. Dar mult mai rău decât în 1990. Atunci, erau destui inşi care comunicau în aceeaşi limbă. Astăzi, au rămas cam câţi ştiutorii de Ter Sami, dialectul limbii lapone despre care se spune că-l vorbesc doar doi oameni.

Mircea Mihăieș

9 gânduri despre “Mircea Mihăieș: Lecția de limbă moartă

 1. Regret, Domnule Mihăieș, NU VĂ MAI CITESC ! (cu excepția unor astfel de întîlniri periferice). Ani de zile „am supt la țîța” editorialelor scînteietoare (nu doar ale Dvs.), am în bibliotecă Masca de fiere. Greșeală fatală: Nix ! Niente ! Nada ! Tot ce mi-ați spus și îmi spuneți (precum mai sus) REPREZINTĂ PROPRIILE MELE GÎNDURI (puțintel mai abil formulate). Plus o nuanță disperat-defetistă CARE NU ÎMI E PROPRIE. Așteptam salivînd interpretări profunde, explicații pertinente, săgeți ascuțite în inima răului. În schimb am molfăit doar aceleași infinite resentimente acrite (literaturizate impecabil, trebuie s-o recunosc). E PREA PUȚIN ! Nu posedați nici măcar rarisimul dialect Ter Sami deoarece vorbiți cu Dvs. însuși. Luați exemplu de la prietenul Vladimir Tismăneanu – robust, ofensiv, devoalator. LĂMURITOR. Nu spun că trebuie să-l copiați – Doamne-ferește – ci să defrișați un canal paralel.

  Nu zdrumicați aceeași brazdă – înfigeți plugul de-a curmezișul !

  Oh, glie strămoșească !

 2. Gresit. Sunt multi. Dar trebuie a fii atent si sa-i cauti. Iar limba pe care vorbesc si lucrurile despre care vorbesc, sunt cele pe care formeaza nu doar opinii, ci si caractere. Pentru ca limba lor trece dincolo de X si Y, si-i invata pe oameni principiul dupa care trebuie sa traiasca si sa discearna. Exemplu:

  http://www.youtube.com/watch?v=unCZ1VEwcog
  Iar daca vreti sa-i stiti povestea, cine este si cum am ajuns eu sa-l cunosc ( acum 20 de ani, alaturi de alti colegi de ai mei) si sa-l consider un model demn de urmat, intrati aici:
  http://ihincu.wordpress.com/20.....e-sfarsit/
  si nu zic ca sunt multi, dar mai sunt destui. Pacat ca ce spun sau ce scriu ei nu se publica la ziar 🙂 Acolo scriu alti…intelectuali. Acolo scrie Mircea Cartarescu ca nu mai e nimic de facut, scriu altii despre X, Y si Z, dar prea putini despre ce e cu adevarat important ca sa formeze opinii corecte, utile la orice vremuri, nu doar acum 🙁

 3. da, hai sa ne plingem de nacaz si jale, ca nu mai suportam, ca ne lasa golanii comentarii vulgare. Eu nu inteleg, chiar acum, in momentul in care vorbim, noi sintem intr-o situatie mai buna, din toate punctele de vedere, decit perioada iliescista de din anii 90, sau din periooada detinutului0049, El Insusi. Deocamdata trebuie sa aparam niste bunuri deja dobindite, ceea ce e mult mai usor decit sa le inventam.

  Parerea mea e ca, decit sa spuna ca vrea sa plece din tara de nacaz si jale, un cartarescu mai bine pleaca in tacere, pentru ca daca nu sta sa lupte aici in continuare, si isi face iesirea plingind, inseamna ca ii felicita si le da curaj celor care l-au invins. Decit sa le dai curaj, nu ar fi mai bine sa le spui rizind si cu zimbetul pe buze ca nu stiu ce ii asteapta, cum face basescu, si dupa aia sa te gindesti cum sa le-o tragi, cum face acelasi basescu? Daca esti extenuat, pentru folosul celor pe care vrei sa ii abandonezi mafiei uslamste, prefa-te ca esti mai puternic ca oricind, dar ai treburi mai impotrante decit cefele lor transpirate.

 4. Ai dreptate, Costin. Un – si de la mine dlui Mihaies, si un + tie si comentatorilor de la @1,3. Dl Mihaies scrie foarte bine, pe de alta parte as putea sa spun totusi sa-l inteleg ca e vag depresiv, atata timp cat a declarat public, in repetate randuri, ca dansul sufera de nevroze. Asta e, nu trebuie sa-i cerem oricui sa fie erou, eroismul cere si putintica electiune divina, cred eu. Iar momentul pe care-l traim, stiu, cere eroism. Pe undeva as putea spune ca nici eu nu-l am, eroismul, pt. ca si eu sufar de acelasi gen de probleme. Desi mi-l doresc de la altii. Eh.

 5. Immanuel Kant „Prolegomene”
  Nu putem ierta, niciodată, intelectualului cînd, în loc să cugete, cum îi este chemarea, începe să aiureze, căci în el stă singurul nostru sprijin pentru a pune stavilă, acolo unde este nevoie, aiurelilor imaginației.

  Din moment ce și-a asumat rolul de lider spiritual Dl. Mihaieș NU ARE VOIE să ne arunce în cap nevrozele lui. Nimeni nu-l oprește să facă poezie sau literatură – acolo ele ar putea să fie sublimate în creații splendide. Dar cînd pretinzi că analizezi scena lumii ca să înțeleagă și alții practic comiți o crimă deoarece transmiți defectele propriei gîndiri la foarte mulți. Și zău că ne este suficient Ecleziastul cu deșertăciunile lui.

 6. De acord, dle Vasiliu, sunt, in fond, de acord cu dvs. De aceea si eu, unul, ii dadeam, pana la coada, un – (ne-spunand „si cine as fi eu sa-i dau note”, desi as fi putut aiura si in sensul asta). Imi pare si mie tare rau ca, dintre intelectualii romani, asa de putini au mai ramas care sa inteleaga cu adevarat lupta care se duce in momentul asta. Dar, dincolo de parerea de rau…..”we will fight on the beaches….on the lands…..and in the hills. And on the streets. And we will never surrender!!!”

 7. Stiutorii de Ter Sami reprezinta 50% din poporul roman, acea jumatate surdo-muta , apatica , autista , invinsa , plina de valori, dar deprimata de faptul ca in frunte ajung de aproape 70 de ani doar paduchii natiei. Aceasta jumatate reprezentand cca 9 milioane de oameni isi doarme somnul de veci din care nu o va trezi implorarea din imnul national , ci poate doar a doua venire a lui Hristos.Aceasta jumatate invinsa va naste in continuare valori care se vor refugia peste hotare , lasand teren liber demonilor locali sa-si joace sarabanda mefistofelica deghizati in protectorii talentelor si spaland pana la sfarsitul timpului creierele neputinciosilor conationali prin antenele lor…..Nu incercati sa-i treziti pe cei adormiti , d-le Mihaies, scrieti sub lespedea neputintei letargice -RIP si asteptati justitia imanenta, vazand cum bietii demoni sant in cautarea unui ficat, a unor rinichi, ochi , inimi – pe care vor plati sumele furate ce se cuveneau poate celor ce scormonesc zilnic prin cosurile de gunoaie

 8. @8

  Pe acei păduchi colegi de breaslă cu alde Felix, Marga și mulți alți păduchi, Patafizicianul din Cajvana (Luca Pițu) obișnuia să-i alinte „limbricii neantului”…

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.