Mircea Mihăieș: Tăcerea laşităţii

Print Friendly, PDF & Email

[…]

În privinţa mercenarilor din televiziuni, lucrurile sunt clare: ei cântă după cum li se ordonă în cască. Uimitoare e însă tăcerea subită a intelectualilor care până mai ieri plezneau de indignare, iar azi au pus clonţul în piept. Ei speră să li se uite rolul avut în sinistra vară a lui 2012 şi în toamna infernală care a urmat. Brusc dezinteresaţi, s-au retras prin biblioteci, de unde aruncă priviri derutate spre trista realitate a străzii. Ura virilă de vara trecută a fost înlocuită de o moliciune de piftie. Noua postură, de căţeluşi bătuţi, ar fi comică, dacă n-ar fi jalnică.

Am în minte mult prea multe exemple de intelectuali care, constatând ce dezastru girează, încearcă s-o dea, cum se spune, „la întors”. Ei bine, nu. Eu, unul, n-o să uit niciodată căutăturile mustind de ură iraţională, minciunile sinistre puse în circulaţie, resentimentul rânced din care-şi făcuseră un mod de existenţă. N-am să le trec cu vederea acuzaţiile infamante şi orbirea vinovată. În privinţa politicienilor-patroni, lor li se poate aplica, uşor modificată, zicala: „Spune-mi cu ce intelectuali te însoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti!”

Din această perspectivă, Crin Antonescu stă prost de tot. N-am niciun dubiu că intelectualii şi artiştii care l-au tămâiat ca pe sfintele moaşte îşi pregătesc deja strategia pentru a sări în barca celuilalt liberal cu ifose prezidenţiale, Popescu Tăriceanu. Va fi, însă, un salt din lac în puţ. Nu numai că are trădarea în sânge, dar se poate constata acum, pe baze statistice indubitabile ce dezastru a lăsat în urmă acest individ. Aşa încât, eu i-aş sfătui pe intelectualii din lista lui Antonescu să se gândească de două ori înainte de a abandona barca în scufundare a crinului ofilit, pentru a sări în ataşul motociclistului tomnatic.

E un sfat inutil, ştiu prea bine. „Băieţilor fini”, corecţi politic, văzând nuanţe şi acolo unde lucrurile sunt compact albe ori indubitabil negre, le cam stă în gât agresivitatea anti-occidentală, naţionalismul de mahala şi vulgaritatea drapată în patriotism a prea multora dintre cei care alcătuiesc garda pretoriană a lui Antonescu. Şi totuşi, iraţionali şi viscerali, nu vor avea nicio ezitare să mai încerce Amazonul cu degetul. Chiar dacă li se spune, chiar dacă li se demonstrează că apele în care-au ales să se scalde sunt pline de piranha.

[…]

Mircea Mihăieș

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.