Mircea Popa (Fundaţia România-Rusia): „Moscova aşteaptă o schimbare la vârf în România care să-i fie favorabilă”.

Print Friendly, PDF & Email

Mircea Popa, 72 de ani, secretar general al Fundaţiei România-Rusia, crede că USL va avea o relaţie mai bună cu Moscova după ce va avea în mâini întreaga putere. Articolele difuzate în ultimele două luni de Vocea Rusiei, post de radio finanţat de guvernul de la Moscova, au apărut la sugestia Kremlinului – crede Mircea Popa, care în perioada regimului Ceauşescu a fost probabil singurul disident din România care a cerut azil la Moscova.

[…]

Sabina Fati: Chiar înainte de suspendarea lui Traian Băsescu, Vocea Rusiei a interpretat criza politică din România în favoarea USL. Credeţi că semnalele transmise prin acest site finanţat de guvernul rus reprezintă poziţiile Kremlinului?

Mircea Popa: Reprezintă şi poziţia Kremlinului, în orice caz Kremlinul le-a sugerat celor de la Vocea Rusiei să fie atenţi la ceea ce se întâmplă la Bucureşti. Eu aş face însă o altfel de observaţie: evenimentele din România sunt importante nu doar pentru Europa, ci şi pentru Rusia, iar vestea bună este că Vocea Rusiei a abordat evenimentele şi personajele fără să le eticheteze şi folosind un limbaj civilizat.

[…]

Sabina Fati: În multe dintre articolele acestea apărute în ultimele două luni în Vocea Rusiei, USL primeşte sfaturi, liderilor acestei alianţe li se arată un azimut, care în cele din urmă este pus în operă. Să fie doar o coincidenţă între ceea ce recomandă Kremlinul prin oficiosul său şi ceea ce fac reprezentanţii USL în România?

Mircea Popa: Acest lucru dovedeşte că cei care se ocupă de ceea ce se întâmplă în România sunt foarte buni analişti. În fond, Guvernul Ponta nu poate lua decizii chiar atât de imprevizibile încât să nu poată fi dibuite de analiştii ruşi.

Sabina Fati: În cazul despre care vorbim a fost însă invers, sugestiile Moscovei au apărut pe site-ul Vocii Rusiei şi abia apoi au avut loc acţiunile Guvernului Ponta îndreptate împotriva lui Traian Băsescu.

Mircea Popa: Eu zic că deciziile USL sunt raţionale şi erau uşor de anticipat. În plus, Vocea Rusiei are sprijinul unor structuri de analiză. Vocea Rusiei este într-adevăr o instituţie serioasă, dar este ajutată de expertiză specializată.

Sabina Fati: De unde vine această expertiză specializată, din zona strategilor de la Kremlin?

Mircea Popa: Sigur.

[…]

Sabina Fati: De ce ar susţine Kremlinul USL în acest război?

Mircea Popa: Din textele difuzate de Vocea Rusiei rezultă o singură concluzie: Kremlinul nu-l simpatizează pe Traian Băsescu.

Sabina Fati: Unde a greşit Traian Băsescu?

Mircea Popa: A avut faţă de Federaţia Rusă o atitudine nu tocmai prietenoasă şi deschisă. Ostilitatea preşedintelui român faţă de Moscova nu a fost complet gratuită, fiindcă Rusia i-a dat lui Traian Băsescu foarte multe voturi: în România ai siguranţa multor voturi dacă eşti ostil faţă de Rusia. Atitudinea lui negativă faţă de Rusia a ţinut cont doar de interesele lui de om politic, nu de interesele României.

Sabina Fati: De fapt, ce aşteaptă Rusia din partea unui şef de stat din România?

Mircea Popa: În 2003, preşedintele de atunci, Ion Iliescu, a făcut o vizită la Moscova şi era firesc să fie şi o vizită la nivel înalt în România. Era normal să fie găsite punţi de comunicare, aşa cum s-a întâmplat cu celelalte state foste comuniste.

Sabina Fati: În 2005, Traian Băsescu a fost primit la Kremlin de Vladimir Putin. Ce-ar fi vrut să rezolve, din punct de vedere politic, Rusia cu un şef de stat din România, un parteneriat special?

Mircea Popa: Nu cred că Moscova mai era interesată după terminarea Războiului Rece de noi parteneriate speciale cu foştii ei sateliţi, dar comunicarea între România şi Rusia este o necesitate. Eu am fost implicat în reluarea comunicării dintre cele două state în 2001 şi am pornit de la principiul britanic „câtă vreme stai de vorbă cu celălalt, sigur nu te va împuşca”. În anii următori au avut loc vizite la nivel înalt între cele două state, dar după 2004 toate aceste eforturi s-au oprit.

Sabina Fati: A fost undeva o greşeală?

Mircea Popa: A fost interesul lui Tra­ian Băsescu, fiindcă în România antirus este egal cu antisovietic şi eşti aplaudat dacă te situezi pe poziţii neprietenoase, iar, pe de altă parte, orice apropiere de Moscova era etichetată drept colaboraţionism: de exemplu vizita nevinovată a lui Mircea Geoană la Moscova.

Sabina Fati: Dacă era nevinovată, de ce a ţinut-o secretă?

Mircea Popa: Pentru că oricine merge la Moscova este etichetat ca fiind KGB-ist şi trădător.

Sabina Fati: De fapt, de ce a mers Mircea Geoană la Moscova?

Mircea Popa: Nu era de neglijat un dialog cu Moscova.

Sabina Fati: În campania electorală?

Mircea Popa: El a făcut o greşeală foarte mare fiindcă a plecat la Moscova neasistat. Geoană trebuia să meargă acolo împreună cu Cozmin Guşă sau cu altcineva care are relaţiile necesare acolo.

Sabina Fati: Nu a fost primit unde trebuie?

Mircea Popa: Normal.

Sabina Fati: Dacă ar fi avut susţinerea Kremlinului, ar fi câştigat alegerile?

Mircea Popa: Nu, ar fi avut o altă situaţie. De exemplu, ar fi putut obţine importuri de gaze fără intermediari sau alte proiecte, fiindcă sunt o mulţime de proiecte îngheţate.

Sabina Fati: Traian Băsescu a negociat anii trecuţi eliminarea intermediarilor pe linia importului de gaze din Rusia.

Mircea Popa: A avut succes? Nu, pentru că nu a ştiut cu cine să negocieze. În relaţia cu Rusia politicienii trebuie să fie asistaţi.

Sabina Fati: De cine trebuia să fie asistat?

Mircea Popa: În cazul acesta şi Cozmin Guşă ar fi fost o soluţie.

Sabina Fati: Vreţi să spuneţi că un politician, fie el chiar şeful statului român, are nevoie să fie asistat de cineva agreat de Moscova pentru a putea negocia cu adevărat cu Kremlinul?

Mircea Popa: Da.

Sabina Fati: Adică, dacă în aceste situaţii nu există în ecuaţie persoane agreate de Moscova, care să facă diligenţele necesare, relaţiile eşuează?

Mircea Popa: Da.

Sabina Fati: Şi în România cam câte persoane agreate de Kremlin aţi putea număra?

Mircea Popa: Mai multe.

Sabina Fati: Şi unde sunt aceşti oameni agreaţi de Moscova, în partide, la Camera de Comerţ Româno-Rusă, printre consultanţii politici?

Mircea Popa: Oameni de afaceri, în general.

Sabina Fati: Români sau ruşi?

Mircea Popa: Români.

Sabina Fati: Traian Băsescu a fost în 2005 într-o vizită oficială la Vladimir Putin.

Mircea Popa: A fost şi s-a întors, fără să obţină nimic, fără să facă nimic, pentru că vizita a fost nepregătită. Nu Ministerul de Externe este, de exemplu, instituţia cea mai potrivită pentru comunicarea cu Moscova, ci Kremlinul, unde există o serie de specialişti, care au legături în diverse ţări, inclusiv în România.

[…]

Sabina Fati: De ce ar vrea Rusia să fie demis Traian Băsescu?

Mircea Popa: Eu nu cred că Rusia este interesată de demiterea lui.

Sabina Fati: Totuşi, Vocea Rusiei îi îndeamnă pe liderii USL să ducă lucrurile până la capăt pentru a scăpa de Traian Băsescu.

Mircea Popa: Nu mi se pare a fi un îndemn, dar s-ar putea să fie o aşteptare ca o schimbare în România să fie favorabilă Rusiei. Pe de altă parte, scutul antirachetă se află acum în România şi Turcia datorită Rusiei, care a insistat să fie schimbat proiectul ce prevedea instalarea acestuia în Cehia şi Polonia.

Sabina Fati: De unde ştiţi că această relocare de proiect i se datorează Rusiei?

Mircea Popa: Aşa a fost înţelegerea făcută de Barack Obama la Moscova, la prima sa vizită acolo, preşedintele american a negociat cu Rusia mai multe chestiuni: de exemplu, problema Ucrainei şi a revoluţiei portocalii eşuate şi inutile, dar şi mutarea scutului din Polonia.

Sabina Fati: Este încă o enigmă rolul pe care generalul american Wesley Clark îl joacă pe lângă premierul Victor Ponta. Una dintre ipotezele lansate de Vocea Rusiei ar fi că generalul ar fi pus la punct suspendarea rapidă a preşedintelui Traian Băsescu. Ar putea fi implicat în criza politică din România, criză care a început imediat după instalarea lui la Bucureşti?

Mircea Popa: Cred că e doar o coin­cidenţă, dar merită să observăm totuşi că generalul Clark a fost foarte legat de familia Clinton. Să nu uităm că Bill Clinton şi colaboratorii săi sunt cei care au lansat noul concept al progresiştilor, adoptat inclusiv de Internaţionala Socialistă în 1996. Era o formulă de îmbrăcare a socialiştilor în altfel de haine, care să nu mai aibă legătură cu ceea ce s-a întâmplat în perioada Războiului Rece. În 2003 şeful administraţiei americane din perioada Clinton înfiinţează Center for American Progress şi se pun bazele colaborării cu socialiştii spanioli şi laburiştii britanici, iar în 2010, între 13 şi 14 decembrie, la New York are loc o întâlnire a liderilor socialişti din întreaga lume, la care participă şi Victor Ponta, şi se pun bazele „progresismului”.

Sabina Fati: Pe scurt, vreţi să spuneţi că Wesley Clark este trimis de progresiştii americani în România să-l ajute pe Victor Ponta să ajungă la putere.

Mircea Popa: Este trimis să-l ajute pe liderul socialiştilor, oricare ar fi el. Este mai degrabă un mesaj simbolic că progresiştii americani sunt foarte atenţi la ceea ce se întâmplă la Bucureşti.

Sabina Fati: Wesley Clark provine, din punct de vedere politic, din aceeaşi familie ca şi Hillary Clinton şi Barack Obama şi se află aici să-i ajute pe progresiştii români să preia puterea?

Mircea Popa: Şi adjunctul lui Hillary Clinton, Philip Gordon, a venit aici cu aceeaşi misiune.

Sabina Fati: Dar el a dat un mesaj extrem de critic la adresa liderilor USL.

Mircea Popa: El a dat două mesaje, unul public, destul de critic, şi un altul pe care i l-a transmis direct lui Victor Ponta.

Sabina Fati: Vreţi să spuneţi că emisarul american ar fi avut o discuţie ideologică la Guvern împreună cu Victor Ponta?

Mircea Popa: Da, dar această discuţie este necunoscută.

Sabina Fati: Venirea la putere a USL va determina relaţii mai prietenoase cu Moscova?

Mircea Popa: Lucrurile vor fi aşa: guvernul USL, care va avea o colaborare complexă cu americanii, va putea să aibă o relaţie bună cu Rusia, fără ca această relaţie să fie cenzurată de Germania. În momentul acesta, comunicarea Bucureştiului se face prin intermediul Berlinului.

Sabina Fati: E doar o ipoteză, nu există date care să o confirme. Deci guvernul USL are toate şansele să demareze o relaţie mai bună cu Rusia?

Mircea Popa: Absolut, guvernul USL va avea o relaţie mai bună cu Moscova.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.