Miron Damian: De Crăciun, Adevărul.ro îl oferă pe C. Bălăceanu-Stolnici, „un colaborator harnic, cooperant, prolific, cu iniţiative”

Print Friendly, PDF & Email

Ziarul ”Adevărul” îi oferă de Crăciun un spațiu pe prima pagină lui C. Bălăceanu-Stolnici, să se plângă de educația comunistă a românilor. Pentru cine nu știe, bătrânul ăsta cu barbă albă a fost unul din cei mai mizerabili informatori ai ”Securității” comuniste:

”Recrutat în problema „foşti exploatatori“, „pe bază de sentimente patriotice“, a fost un colaborator harnic, cooperant, prolific, cu iniţiative în întâmpinarea sugestiilor Securităţii interne pe lângă foştii exploatatori, dar şi unul cu potenţial în problema emigraţiei anticomuniste. A fost avansat şi trimis peste hotare cu misiuni care transgresau simpla culegere de informaţii.

A fost un destoinic agent provocator şi un la fel de destoinic agent de influenţă. Prezentabil, manierat, abuzând de zdrăngănelile boieriei lui, Stolnici a avut uşi deschise în casele celor pe care i-a turnat, şi în ţară, şi în afara ei. Sub numele de „Ionescu Paul“ şi „Laurenţiu“, a mai avut şi altele, a turnat, din toate poziţiile, liberali, ţărănişti, monarhişti, diplomaţi, colegi, medici, pacienţi, rude.” (R22)

linie

p.s. (costin)
Pacepa aminteste harta desenata de Balaceanu-Stolnici, pentru Securitate, a apartamentului lui Vlad Gerogescu, directorul Europa Libera care serializase “Orizonturi Rosii” la radio.

Vlad Georgescu a murit de cancer galopant la un an dupa serializarea la Europa Libera a cartii lui Pacepa, cel mai probabil otravit la ordinul lui Ceausescu, cu ajutorul hartii desenate de C. Balaceanu-Stolnici.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.