Mondorama.info: Peste o sută de nemți luptă în războiul din Ucraina de partea rușilor

Print Friendly, PDF & Email

Cel puțin o sută de cetățeni germani luptă în războiul din Ucraina de partea separatiștlor ruși, se arată într-un articol apărut în Welt am Sonntag. Majoritatea lor sunt de origine rusă, veniți în Germania în ultimii 20 de ani. Printre ei sunt și câțiva foști soldați în armata germană.

Mai mulți tineri nemți au povestit în rețelele sociale despre misiunile lor de luptă în estul Ucrainei, pozându-se în uniformă, cu arme automate sau cu aruncătoare de grenade.

Publicația prezintă cazul unui combatant, Vitali Patuhov, în vârstă de 33 de ani. Bărbatul provenea din Kazahstan și avea și cetățenie germană. În reportajul pe care ziarul l-a făcut, se spune despre Vitali că în țara sa trecea drept german, iar în Germania drept rus. Una dintre problemele sale, după cum se confesa unui consilier pe problemele tinerilor, era că nu vorbește bine germana, motiv pentru care, zicea el, în Germania este luat de prost. Vitali le-a spus prietenilor că pleacă să lupte în Ucraina pentru că aceasta e calea lui. A fost omorât pe front, la Debalțeve, în ziua acordului de la Minsk și îngropat la Moscova, pe 25 februarie. Înmormântarea au plătit-o prietenii săi din Germania.

Vitali Patuhov, în vârstă de 33 de ani, unul dintre peste suta de cetățeni germani care luptă în războiul din Ucraina.

Vitali Patuhov, în vârstă de 33 de ani, unul dintre peste suta de cetățeni germani care luptă în războiul din Ucraina.

Vitali Patuhov avea 33 de ani. A murit la Debalțeve, luptând alături de separatiștii ruși.

Vitali Patuhov avea 33 de ani. A murit la Debalțeve, luptând alături de separatiștii ruși.

Spre deosebire de nemții care luptă pentru Statul Islamic, luptătorii în războiul din Ucraina nu încalcă nicio lege. Un expert aparținând partidului de guvernământ spune că acest lucru trebuie să se schimbe: ar trebui pedepsită asocierea la o organizație teroristă. El cere retragerea cetățeniei pentru cei cu dublă naționalitate care iau parte la un război civil.

Aproape 400 de germani, marea majoritate islamiști, imigranți sau din părinți imigranți, plecaseră până în septembrie anul trecut să lupte pentru ISIS. Cel mai tânăr era de 15 ani, iar cel mai bătrân de 64. O treime aveau vârste între 21 și 25 de ani.

Nemții care luptă alături de Statul Islamic sunt considerați susținători ai terorismului. Un cetățean german membru al ISIS, reîntors recent în țară, este acum pasibil de o pedeapsă de zece ani de închisoare. De asemenea, se ia în considerare stabilirea unor pedepse cu închisoarea pe viață pentru acești luptători care vin înapoi Germania, care ar urma să fie considerați criminali de război.

Autoritățile chestionate de publicație în legătură cu înrolările în frontul prorus – ministrul Justiției, procurorul general, ministerul de externe -, s-au arătat mirate ori au răspuns că nu există date oficiale despre fenomen.

Letonia a adoptat de curând o lege conform căreia sunt pedepsiți cu până la zece ani de închisoare cei care iau parte la rebeliuni armate împotriva suveranității statelor recunoscute internațional. Mai mult de un sfert dintre cetățenii Letoniei aparțin minorității ruse.

Un raport al ONU arăta la începutul lunii martie că în conflictul din Ucraina au fost omorâte într-un an circa 6000 de persoane, majoritatea civili. Numai în timpul scurs după acordul de la Minsk au murit 64 de soldați ucraineni, după cum a anunțat președinte Poroșenko.

Dorelian Bellu | Mondorama.info

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.