Mihail Neamțu: Colhozul estic şi Cooperativa Uniunii Europene

Print Friendly, PDF & Email

Binomul franco-german a decis: cotele sunt obligatorii. Cine contestă verdictul duetului François Hollande-Angela Merkel este etichetat drept „anti-european”. Solidaritatea nu mai este virtutea oamenilor liberi – un reflex firesc al inimii, izvorât spontan dintr-o consimţământul dintre parteneri. Definiţia s-a schimbat: solidaritatea tovărăşească presupune topirea intereselor naţionale într-o mare cooperativă a binelui cosmic. Consimţământul nu-i obligatoriu. Căsnicia internaţionalistă legalizată la Bruxelles funcţionează, astăzi, după vechiul principiu: porunca se execută, nu se discută.

Să facem câteva observaţii. Mai întâi, cotele au fost stabilite de nişte comisari pe care nu i-am ales niciodată. Nici eu, nici dumneavoastră. Ne-am obişnuit cu deficitul democratic al stăpânirii? Bun, atunci, dar de ce-ar plăti nepoţii noştri factura neroziilor săvârşite astăzi?

Înţeleg, evident, criza umanitară a oamenilor fugiţi din calea bombelor şi a gloanţelor. În toată coregrafia ospitalităţii, refugiaţii persecutaţi religios trebuiau să primească întâietate. Suntem datori să-i ajutăm pe cei obidiţi. Însă cum vom alege între nefericiţii noştri şi năpăstuiţii altora?

[…]

Aş mai vrea să mi se explice, ca unui cetăţean european insuficient emancipat şi retrardat de experienţa comunistă, modul pragmatic de operare a mecanismele de integrare. Cât costă nu doar cazarea şi hrana pentru milioanele de imigranţi aşteptaţi în perioada 2015-2016, ci şi educaţia presupusă de heirupista autohtonizare? Cât va dura criza? Cine o va opri? Ce rol mai au frontierele? Dar armatele? Dar Ministerele Apărării?

Mihail Neamtu 2

Cum se va răsfrânge apariţia a zeci de mii de sirieni sau africani la firul ierbii, într-o mahala bucureşteană, într-o margine de Târgovişte sau într-un cartier poliglot din Cluj? Va fi bucurie pe străzi? Ia cineva în calcul existenţa unor praguri maxime de absorbţie? Dacă multiculturalismul apusean a eşuat, aşa cum recunoaştea deunăzi atât David Cameron cât şi Angela Merkel, atunci ce reţetă vom încerca noi, inexperimentaţii est-europeni? Cine garantează compatibilitatea între valorile societăţilor noastre şi aspiraţiile heterogene ale noilor-veniţi?

Sociologul Dragoş Paul Aligică observa că apologeţii fanatici ai cotelor obligatorii se comportă „ca şi cum n-ar exista praguri maximale de absorbţie, dincolo de care sistemele de guvernanţă europene ar colapsa”. Undeva, spunea Aristotel, trebuie să te opreşti. Unde? Cum definim faimosul nec plus ultra? În ce punct Europa va înceta să mai fie Europa?

[…]

Ideologii corectitudinii politice prezintă radicalismul islamist ca pe un fenomen marginal, izolat şi nerereprezentativ. Zile întregi, însă, acţiunile jihadiştilor au putut paraliza capitalele unor ţări prospere. Concentraţi pe efectul crizei din Orientul Mijlociu, Occidentul neglijează cauzele colapsului social şi politic din vecinătatea Europei.

În aceste zile, Occidentul exportă nu doar imigranţi, ci şi sentimentul vinovăţiei. Pentru presa arondată, reacţia liderilor est-europenilor trădează o uriaşă micime sufletească. Suntem meschini. Suntem ingraţi. N-avem bani dar, mai grav, n-avem inimă. Poate nu degeaba românii au fost lăsaşi în afara spaţiului (citeşte mirajului) Schengen!

[…]

Într-un fel, îi înţeleg pe occidentali. Dacă ar fi trăit în Balcani, Immanuel Kant n-ar fi visat vreodată la pacea perpetuă. Dacă ar fi experimentat comunismul real, Jean-Claude Juncker ar fi priceput că impunerea de cote a fost o veche practică a Moscovei în raport cu ţările satelit ale blocului sovietic.

[…]

În 1989, ne-am câştigat dreptul la autodeterminare. Libertatea înseamnă, uneori, să spui şi „nu, mulţumesc”. Thanks, but no thanks. Plasaţi şi acum la graniţa Europei, est-europenii judecă altfel istoria. Iar pentru acest drept de-a fi diferiţi am plătit cu vârf şi îndesat.

Mihail Neamțu

9 gânduri despre “Mihail Neamțu: Colhozul estic şi Cooperativa Uniunii Europene

 1. Pai in Polonia urmeaza alegeri. Opinia publica ce zice? Au obtinut ceva in schimb? Aud ca polonezilor li se va permite sa ia doar refugiati crestini. Acum, sau si in viitor, la cotele care vor veni ? Chestia asta doar cu refugiati crestini ma mira foarte tare. Institutiile din statele europene nu prea au voie nici macar sa intrebe ce religie are cineva, cu atat mai putin sa ia in calcul acest criteriu. Ma foarte indoiesc ca ce sustin polonezii ca au obtinut poate sa fie scris intr-un document oficial al JAI. Ceva e straniu, de asta intreb.

 2. Cred ca Anca te va putea lamuri in privinta opiniei publice, imi lipsesc cunostintele de limba pentru a o face eu insumi. Impresia mea este ca decizia luata de guvernul de la Varsovia va diminua semnificativ sansele liberalilor de a reusi un scor bun in alegerile parlamentare si PiS va creste in sondaje.

  Inteleg ce spui in raport cu refugiatii si religia. Banuiesc ca se pot gasi modalitati de a-i separa pe crestini de musulmani, dar sunt destul de sceptic ca printre acesti imigranti se afla prea multi crestini. Crestinii sunt mai saraci si mai putin dornici sa-si abateze patria. Marea problema cu cotele adoptate la Consiliul JAI este ca principiul redistribuirii a fost acceptat inaintea principiului securitatii ceea ce este in acelasi timp stupid si iresponsabil.

 3. Polonezii au primit deja în ultimele două decenii foarte mulți refugiați din fosta URSS.
  În general, sunt foarte săritori, imediat se mobilizează, strâng bani, ajutoare, să trimită convoaie pe unde se întâmplă nenorociri. Și nici ei nu sunt bogați.
  În ultimul timp s-au ocupat mult de ucraineni. Și au primit foarte mulți în Polonia.
  În Irak există un lagăr de refugiați pt creștini de care se ocupă Biserica Catolică Poloneză.
  (Până aici am vorbit de societate, nu de guvern. Guvernul e altă poveste.)

  DAR
  Opinia publică poloneză este foarte împotriva primirii de islamiști imigranți ilegali sub pretextul că sunt refugiați. Cu atât mai puțin sunt polonezii gata să înghită cotele nemților.
  În plus, e un scandal mare, ce durează de cp un an, legat de faptul că guvernul liberal PO nu e în stare să asigure repatrierea etnicilor polonezi din Donbas. Sunt câteva mii, ajunși acolo deportați de Stalin. Au pierdut tot ce au avut. Sunt în pericol de moarte. Și nu sunt nici străini de cultura poloneză, nici incapabili de a se integra, nici nu vor să stea pe welfare, ci sunt gata să-și vadă de treabă și să muncească.
  Acum, chiar zilele astea, sunt apeluri disperate din Mariupol.
  Dar guvernul liberal preferă imigranți ilegali islamiști repartizați de Merkel.
  Polonezii de rând vor ține minte toate astea. O să conteze enorm la alegerile care au loc peste câteva săptămâni.

  Pe scurt, situația e cam așa: Președintele Duda, de dreapta, abia instalat în august, coabitează (deocamdată, încă puțin) cu PO, care e USL-ul polonez. Coabitarea e dificilă.
  E ca la noi când Băsescu zicea una, iar guvernul zicea invers.
  Din fericire, situația nu pare că o să mai dureze mult, partidul de dreapta PiS crește în sondaje pe zi ce trece.
  Iar stânga liberală se prăbușește. Cu poziția asta de slugărnicie penibilă față de interesele Germaniei, de dispreț față de voința societății și de indiferență față de interesul național, manifestată acut de când cu criza imigranților, PO își bate și ultimul cui în sicriu, îl lăcuiește, îl lustruiește, și se pregătește să-l ocupe.
  Așa că, tot răul spre bine, zic eu.

 4. Multumesc de informatii.

  Asadar PiS este asa cum ma asteptam, impotriva cotelor si realist cu privire la imigratia suspecta. Este bine de stiut, caci prin Romania au aparut articole ca fiind impotriva cotelor ne-am situat intr-o companie proasta, alaturi de noi fiind doar pro-rusii.

 5. Ia uite ce isi imagineaza Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate:
  http://www.ziare.com/invazie-i.....it-1384076
  Ecspertii vor rezolva criza din Grecia, criza imigrantilor si criza din Ucraina. Pentru inceput ecspertii au decis ca trebuie sa reduca puterile statelor si sa le mareasca pe ale Comisiei, si au profitat de criza refugiatilor pentru a-si crea precedente juridice. Romania a gresit, trebuia sa fie de partea ecspertilor.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.