Daniel Uncu: O palmă pe obrazul luptei împotriva corupţiei! Bine că nu a fost un pumn în ficat…

  Print Friendly, PDF & Email

  1. CCR nu a dat câştig de cauză celor care îşi propuseseră, explicit sau implicit, ca infracţiunea de abuz în serviciu să fie dezincriminată prin neconstituţionalitate, DAR… tot a „băgat o strâmbă”, care le va permite avocaţilor să îi facă scăpaţi pe unii dintre clienţii lor. Nu s-a putut abţine, carevasăzică, onorata CCR! Mai pe româneşte, prevederile din legea penală referitoare la abuzul în serviciu SUNT constituţionale… numai în măsura în care prin sintagma ”îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul prevederilor în cauză se înţelege ”îndeplineşte prin încălcarea legii”. Dacă s-a săvârşit un abuz fără încălcarea legii, atunci nu discutăm despre o atare infracţiune, afirmă CCR. În consecinţă, avocaţii se vor mobiliza să aducă dovezi în faţa instanţei în sensul că abuzurile la care fac referire instrumentările DNA vor fi fost făcute… fără încălcarea legii! Clar, nu?

  2. O grămadă de voci afirmă că, prevederile actuale, în interpretarea dată de CCR, produc efecte numai pentru viitor. Am robuste îndoieli, având în vedere că în penal, se aplică întotdeauna LEGEA MAI FAVORABILĂ ŞI RETROACTIV. În materia aplicării legii penale în timp este îndeobşte cunoscut faptul că legea penală mai favorabilă este, de regulă, retroactivă, cu excepţia cazurilor în care legiuitorul a restrâns în mod expres incidenţa acesteia. Principiul constituţional este acela că legea nu poate retroactiva, iar legea penală se supune acestui principiu. Însă, în mod excepţional, legea penală, alături de legea contravenţională pot avea efecte retroactive, dar numai dacă dezincriminează! Adică, dacă avem de a face cu o lege/prevedere penală nouă mai îngăduitoare, inclusiv o lege/decizie interpretativă, aşa cum este cazul deciziei CCR.

  3. Chiar dacă Parlamentul nu va schimba articolele de lege la care face referire Curtea Constituţională în decizia dată, în termenul de 45 de zile stabilit de lege, această decizie va produce efecte oricum, din momentul publicării ei în Monitorul Oficial.

  4. Avem de a face, aşadar, cu o decizie „scăldată” în bunul stil autohton. Din perspectivă politică, poziţia Curţii Constituţionale vrea în mod lamentabil să împace şi capra şi varza. Nu aruncă la gunoi infracţiunea de abuz în serviciu dar le oferă inculpaţilor şansa de a scapă basma curată, folosindu-se de o formulare „adecvată”.

  Una peste alta, cei care au cel mai mult de câştigat din această stare de ambiguitate constituţională sunt opozanţii luptei anti-corupţie.

  Dan Uncu

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.