Olimpiada furată: cum s-au îmbogăţit apropiaţii lui Vladimir Putin

Print Friendly, PDF & Email

Jocurile Olimpice de la Soci au fost o oportunitate fără precedent pentru apropiaţii preşedintelui Vladimir Putin de a-şi umple buzunarele. Liderul opoziţiei, fostul vicepremier Boris Nemţov, susţine că aceştia au umflat costurile cu aproximativ 26 de miliarde de dolari.

Soci din 2014 va costa Rusia circa 50 miliarde de dolari, de peste patru ori decât estimările iniţiale, ceea ce face ca acest eveniment să fie cea mai scumpă olimpiadă din istorie.

Decizia de a organiza olimpiada de iarnă într-o staţiune subtropicală, cunoscută şi  sub numele de „Riviera rusă“ a fost de la început o afacere păguboasă. Şi asta deşi pârtiile din staţiunea montană învecinată Krasnaia Poliana sunt acoperite de zăpadă naturală în luna februarie. Ceea ce nu se poate spune şi despre cele din apropierea Mării Negre, suţin specialiştii. Organizatorii au fost nevoiţi să strângă zăpada încă de anul trecut şi să pună în funcţiune 400 de tunuri de zăpadă. Suma la care au ajuns Jocurile de la Soci este uriaşă pentru o Olimpiadă de iarnă, mai ales dacă ţinem cont de faptul că bugetul iniţial a fost de 12 miliarde de dolari.

Costurile au crescut foarte mult, pentru că pe lângă arenele sportive, organizatorii au trebuit să investească serios în infrastructură. Corupţie la nivel înalt Jocurile Olimpice de la Soci au fost o oportunitate fără precedent pentru hoţi, spune fostul viceprim-ministru şi lider al opoziţiei, Boris Nemţov. El susţine că aproximativ 26 miliarde dolari sunt costuri false care au intrat în buzunarul contractorilor, mulţi dintre ei apropiaţi ai lui Putin.

De realizarea noii căi ferate de 31 de kilometri ce leagă oraşul de la malul mării Adler de staţiunea de schi Krasnaia Poliana s-a ocupat Vladimir Iakunin, un fost general KGB şi prieten al lui Putin care conduce Căile Ferate Ruse. Noua cale ferată rapidă spre Soci a costat aproximativ 8,7 miliarde de dolari, mai mult decât i-au costat pe canadieni Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver, în 2010, susţine Nemţov. Cu această sumă, scrie publicaţia rusă „Esquire“, Rusia ar fi putut pava noua rută cu icre negre.

Citește articolul integral pe adevarul.ro

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.