Otilia Nutu : Gazul de șist. A fi sau a nu fi dependenți de Rusia

  Print Friendly, PDF & Email

  Peste tot unde există opoziție serioasă la gazul de șist există și un lobby puternic al Gazprom, care știe că independența Europei de importurile de gaz din Rusia înseamnă că Moscova își pierde influența.

  Dincolo de emoții, cifrele arată un adevăr neplăcut ipocriziei europenilor. În Statele Unite – cea mai bine guvernată țară din lume și unde catastrofele de mediu nu-s totuși îngropate sub preș –, gazul natural e de vreo 5 ori mai ieftin decât în Eu­ropa. E cam cât costă la noi gazul „ieftin“ de producție internă, pe care aici îl dăm pe nimic, față de gazul de import de la ruși, de 4 ori mai scump. În SUA piața e liberă, concurența duce pre­țurile în jos, fără ca un re­glementator să le țină așa ar­tificial ca să-și „protejeze con­su­ma­to­rii“. Iar dacă prin 2007 americanii își fă­ceau calcule să crească de 6 ori capacitatea de import de gaz lichefiat ca să nu intre în criză, acum noile tehnologii de exploatare a gazului de șist i-au făcut practic in­de­pendenți de import. Între timp, nu s-a au­zit de vreo catastrofă ecologică de pro­por­ții în SUA legată de gazul de șist, și nici de cutremure devastatoare acolo unde se fo­lo­sește fracturarea hidraulică. Ba chiar dim­potrivă – problemele de mediu cu ga­zul sunt la puțurile vechi de 100 de ani pe ca­re n-au știut pe vremuri cum să le în­chi­dă.

  Să ne uităm acum la Europa. Fără ca europenii să facă nimic, pre­țurile gazului scad în Vest – no­roc că gazul lichefiat care până acum ajungea în SUA trebuia și el vândut undeva. Crește oferta, scade prețul, de asta vrea și Europa să libe­ra­lizeze odată piețele de energie, con­su­ma­torul câștigă. Piața gazului, foarte re­zis­tentă la schimbare, începe să se li­be­ra­li­zeze mai repede decât spera UE și decât cealaltă piață îndărătnică, a energiei elec­trice; iar firmele europene care făcuseră greșeala să încheie contracte pe termene prea lungi cu Rusia, la preț indexat după petrol (importatorii nemți, de pildă), s-au trezit că pierd bani în fața celor care cum­pără ieftin din piețele liberalizate de gaz spot și la termen. Un raport al Center for Strategic and International Studies (CSIS) arată că europenii câștigă vreo 7-8 mi­li­arde de euro anual numai din gazele care ajung acum mai ieftin în Europa, de când SUA nu mai are nevoie de ele. Și aici apare paradoxul: cu toate că Europa beneficiază din plin de avantajele gazului de șist, ca­u­tă ipocrită să blocheze exploatarea unei re­surse din care câștigă toată lumea. Mo­ti­vul afișat: riscul de mediu. Motivul real: lo­bby-ul rușilor, care văd cum le iese Europa de sub singura pârghie de in­flu­ență reală pe care o mai aveau, și care știu cum să-și împacheteze in­te­re­sele într-un ambalaj plăcut pro­gresiștilor occidentali.

  Ce-i drept, exploatarea ga­zelor de șist ridică niște pro­bleme de mediu. Ex­trac­ția consumă multă ener­gie și apă; pot apărea scurgeri de metan, de fluid de fracturare sau chiar deșeuri radi­o­active din rocile fracturate, poluând pânza freatică, dacă puțurile nu sunt bine etan­șeizate; lichidul de fracturare poate fi de­versat necorespunzător; pot fi scăpări de metan (gaz cu efect de seră) în atmosferă; și există dovezi că fracturarea poate in­du­ce microcutremure, cum s-a întâmplat în Marea Britanie (un cutremur de vreo 2 gra­de care a oprit temporar o explorare).

  Dar International Energy Agency arată că ne costă doar cu 7% mai mult să eliminăm riscurile de mediu. Evident, firmele care exploatează gazul trebuie să fie credibile internațional și cu experiență, și ame­ri­ca­nii sunt din nou cei mai buni (Exxon, Che­vron, care exploatează gaze de șist de vreo 40 de ani în SUA și au făcut pionierat în tehnologia de ultimă oră). Și, culmea, mediul are mai mult de câștigat decât de pierdut din gazul de șist. Gazul e cel mai curat combustibil fosil, are cele mai mici emisii de CO2; cele mai eficiente centrale electrice pentru echilibrarea energiei re­generabile sunt pe gaz; iar după Fuku­shi­ma și curentul antienergie nucleară, tre­buie totuși să producem curent electric din ceva, că nu putem trăi doar cu moriști de vânt și raze de soare și nici nu ne putem întoarce la opaiț ca-n Evul Mediu.
  Culmea, isteria activiștilor de me­diu e în toi, deși în Europa nici măcar nu s-a început serios ex­ploatarea gazelor de șist, suntem abia în fază de explorare. „Frica de fracturare“ a blocat explorările în Fran­ța, Italia, Cehia, Austria, Bulgaria, iar noi venim puternic din urmă cu faimosul „mo­ratoriu până decide UE care să fie viitorul gazelor de șist“ (noroc că UE e mai deș­teaptă decât noi și a decis că n-o să aibă ni­ciodată o poziție unică pe subiect, că asta ar însemna blocarea exploatărilor de gaz pe vecie). N-o să înțeleg niciodată cum cineva s-ar opune onest să aflăm mă­car ce rezerve avem, că despre asta e vorba. Previzibil, această isterie nu e tocmai ino­centă – raportul CSIS arată că peste tot un­de există opoziție serioasă la gazul de șist există și un lobby puternic al Gaz­prom, care știe că independența Europei de importurile de gaz din Rusia înseamnă că Moscova își pierde influența. De pildă, în Germania, doi factori au dus la in­terdicția exploatării gazelor de șist: Verzii, care susțin costisitoarea energie re­ge­ne­rabilă, ineficientă economic și su­pra­vie­țuind pe spinarea contribuabilului; și fap­tul că mai toată industria germană cu vreo legătură cu gazul are interesul ca im­porturile de la Gazprom să continue (aici intră: importatorii care au investit în North Stream, firmele rusești care dețin aproape jumătate din capacitatea de ra­finare a gazului și petrolului din Ger­ma­nia; filiala Gazprom Germania, condusă de foști securiști din RDG etc.). Culmea, moratoriul german asupra gazelor de șist închide la grămadă și niște mici exploatări funcționale încă din 1955 și care în 60 de ani n-au avut nicio problemă de mediu. În Bulgaria, în fruntea mitingurilor an­ti­gaz de șist s-au aflat foști securiști și ac­tuali lobbiști pentru South Stream. Po­lo­nia, în schimb, disperată să scape de șan­tajul vecinului de la Răsărit și de căr­bu­nele poluant care costă mult în Europa odată cu plata emisiilor de CO2, este un sus­ținător entuziast al gazelor de șist și s-a grăbit să dea (chiar prea multe) con­ce­siuni oricărei firme interesate de ex­plo­rări.

  Ajungând la România, nicio mo­bilizare a activiștilor de mediu n-a fost mai serioasă decât cea contra explorării rezervelor de gaz de șist, deși acestea sunt complet neexploatabile până prin 2020, presupunând că găsim ceva. Interesant pro­testul „spontan“ de la Bârlad, de 5.000 de oameni, mai mult decât mitingul PDL cu autocare la București. Și totuși, nu mi-e clar de ce aceiași activiști nu sunt la fel de vocali contra minelor de cărbune po­luante, contra termocentralelor care emit noxe și CO2 dincolo de limitele ac­ceptabile în UE sau contra energiei ieftine de care beneficiază marii consumatori ca­pitaliști ca Mittal, Alro sau Interagro. E drept, niciuna dintre aceste cauze nobile nu ne-ar face dependenți de ruși ca South Stream sau moratoriul contra gazelor de șist. //

  30 de gânduri despre “Otilia Nutu : Gazul de șist. A fi sau a nu fi dependenți de Rusia

  1. activism impotriva gazelor de sist – Adrian Solomon, deputat PSD de Barlad, il ameninta cu moartea pe Mihai Razvan Ungureanu

   Eu îi transmit public, că sigur are urechi care s-audă, că dacă are nesimțirea, că tupeu are cât cuprinde, să vină în Bârlad și să nu anunțe autoritățile, să nu oprească la primărie să afle ce-i doare pe bârlădeni de la primarul municipiului Bârlad, va avea nu soarta lui Tăriceanu ci soarta lui Aldo Moro. Și asta nu-i o amenințare e o asigurare, domnul prim-ministru.

   deputatul Adrian Solomon a vorbit și despre mitingul pregătit de PSD, în această săptămână, la Bârlad, pe tema gazelor de șist. “Mitingul de pe 26 este un miting anti american și anti Răzvan Ungureanu. Anti guvernul Ungureanu. Pentru că nu putem să nu ne alegem o țintă.”, a subliniat deputatul PSD, mândru de atitudinea și activitatea sa politică.

   http://inliniedreapta.net/moni.....putat-psd/

   Adrian Solomon e acelasi care spunea:

   Pai noi am pierdut Razboiul Rece, dragii mei. Si cine a castigat? L-au castigat americanii, care au venit si ne-au impuiat capul cu reforma institutionala, cu reforma statului, cu reforma… dracu’ sa-i ia.

   Noua Dreapta si noua stinga (militia spirituala, mircea toma cu al lui active watch si criticatac) par sa fie de acord cu Adrian Solomon.

  2. Parca exista doar geo-politica…Cata ingustime.N-aveti nicio treaba cu Eminescu.

  3. Bine ca ai tu treaba cu Eminescu. S-au trezit toate cozile de topor ale rusilor (idiotii utili) sa vorbeasca despre Eminescu.

  4. Nu este din 1988 sau de pana in decembrie 1989, este din martie 2012, la Barlad, un loc unde peste 7000 de oameni s-au adunat, au cantat, au aplaudat versurile poeziei Traiasca Romania a lui Adrian Paunescu si interpretarea lui Nicu Alifantis. Strigari si bannere de la cea mai mare demonstratie anti-fracturare hidraulica desfasurata la Barlad (poate si in lume): ” Nu vrem otrava”, „Fractionarea hidraulica distruge planeta”, „Zorleni NU gazelor de sist”, „Aveti mare graba sa ne dati otrava”, „Franta, Anglia, Germania spun Nu , „Chevron is the Worst America dream – Wake up people”, „Nu ne intoxicati”, „Chevron – We say: NO Fracking”, „Votre verite c’est notre mensonge”, „Suntem creatia lui Dumnezeu”, „Citizens of Barlad – United for victory”, „NU Forarii NU Poluarii”, „Nu ne distrugeti viitorul copiilor nostri”, „Exploatare=Poluare”, „Casa de ajutor reciproc a pensionarilor Barlad”, „Piata Universitatii este peste TOT”, „Statul protector ne ia apa de izvor”, „Sonde DA locuri de munca BA”, „Noi otraviti Voi imbogatiti”, „Asta nu-i guvern este un Concern”, etc

   S-a auzit si strofa urmatoare:

   Dar ţara nu se face cu laşi, cu apatrizi
   Iubirea nu te scuză când ochii îi închizi
   Să curăţăm tot răul din viaţa României
   Că noi suntem partidul şi ţara omeniei
   Nu creadă hoţii muncii că ei sunt mari şi tari
   Noi suntem patrioţii revoluţionari

   Avem contract pe viaţă cu visul şi cu glia
   Trăiască libertatea, trăiască România

   La tribuna acelasi gogoserist PSD-USL Adrian Solomon…

   Bannerul cu „Fractionarea hidraulica distruge planeta” este inca o dovada ca f. multi nici nu stiau despre ce este vorba. Oamenii au venit manati de maharii PSD fara sa stie despre ce este vorba!

  5. Un articol tipic de lobbysm corporatistic! Îmi este rușine de ce prostii poți să scrii. Citește și informează-te despre fracturarea hidraulică, despre impact, despre ce spune raportul de la Comisia de Mediu din Parlamentul European, despre ce a făcut Chevron în Ecuador!

  6. Vai, a mai esuat un vamaiot care si-a facut din „STOP EXPLOATARII GAZELOR DE SIST” un scop in viata. Ce ar fi sa citesti tu despre impactul fracturarii hidraulice?

   http://inliniedreapta.net/usl-.....idraulica/

   Bine a mai scris colegul nostru:

   Ceea ce uită intenționat USL-ul și comandourile ecologiste este că societățile petroliere sunt entități industriale, care respectă atât procedurile interne cât și legislația locală, regională și națională în zonele în care-și desfășoară activitatea. Forajul sondei pentru exploatarea gazelor de șist urmează aceleași reguli și proceduri ca și la forajul unei sonde de petrol de care nu se mai teme nimeni. În confruntarea cu răspunsul tehnologic dat de știință la provocările protecției mediului înconjurător, comandourile ecologiste au apucat pe un drum ciudat, cvasi-religios, în care aiurelile înfricoșătoare au luat locul explicației raționale.

  7. vama verde e o pagina de facebook. hai sa iti arat o poza din activitatile lu vama verde http://www.facebook.com/vamave.....3165928944


   descrierea poze: „Lună Amară, Vama Verde și activiștii din Piața Universități – la Vama-Veche de 1 Mai!”

   Deci, in poza e Mihnea Blidariu, un activist comunist si autor submediocru de poezie protestatara. in iarna, in timpul unui protest pt rosia montana, mihnea blidariu perora che guevarist (un criminal comunist, pentru cei care cred ca che guevara e un erou):

   românul nu mai este liber. Cu fiecare, zi în acești 22 de ani, i s-a luat puțin din libertatea de a-și deschide un magazin în cartier, și i s-a dat mall-ul, i s-a dat corporația, i s-a dat multinaționala(…) Nu, nu mai sîntem liberi, nu mai sîntem liberi într-un stat care ne minte în fiecare zi de la TV și din sptele birourilor, și din spatele costumelor.

   in poza mai e alexandru alexe, cel care a organizat sueta comunista occupy bucharest http://inliniedreapta.net/lave.....e-d-astea/ si dadea indicatii pretioase participantilor:

   eveniment la care a fost prezent si comunistul pe fata, claude karnoouh, cel care spunea acum citeava luni:

   “Social-democratie nu mai poate representa oricice fel de alternativà. Din 1914 încolo a tradat socialismul… “social-tradatori” asta a fost cea mai bunà definitie […] Dar o întrebare ràmine… ce fac popoarele? De ce acordà cît de cît o anumite încredere la partide traditionale de stîngà sau asa zis (din partea lor) de extrem) stînga (!) car sunt mai mult niste pompieri sociali decît un adevàrat releu al criticii popularà? Popoarele nu fac nimic… sunt “indignate”… Na si… si de ce!.. au descoperit cà capitalismul cind n-are ceva care il freneazà este dur, fàrà milà… mare descoperire… asta se stie de la bun început… Singurul argument interesant în acest articol este dominatia culturalà… si în acest domeniu social-demo a ratat volontar trenul critici… din cauza lacomia electorale a fost încapabililà sà dezvolte o adevàratà culturà popularà de stîngà, mai precis cînd jucat jocul acestei confuzia între filantropie (toate feluri de ONG) si o politicà culturalà… se pare cà responsabili social-demo nu l-au citit pe Gramsci, sau dàcà l-au citit nu l-a înteles…(Claude Karnoouh)”

   adica, ce spunea este ca cel mai mare dusman al comunistilor, si al lui, sint social democartii care au tradat idelurile revolutiei.

   din grupul condus de claude karnoouh face parte si costi rogozanu, cel care, nici mai mult, nici mai putin, chema minerii la bucureti ca sa il dea jos pe basescu.

   claude karnoou, un negationist al holocaustului mai inversunat ca dan sova:

   “Despre camerele de gazare sînt convins că nu au existat în mod efectiv; o serie de adevăruri ale istoriei oficiale vor sfîrși prin a fi revizuite”

   alte declaratii comunist ale apropiatilor lui vama verde sint aici http://inliniedreapta.net/inse.....alismului/

   asa ca, draga vama verde, eu nu spun ca esti comunist, spun doar ca esti, cel putin, un idiot util, care sustine idei si atitudini comuniste insotindu-te cu comunisti, iar argumentele tale vin pe filiera comunista. e frumos ca iti place in vama si ca iti place, muzica, verdele si natura, si mie imi plac. dar de aici pina la a sustine idei comuniste, e cale lunga.

   ah, mi-am amintit, hai sa iti mai dau un exemplu, adi dohotaru de la cluj, care cind nu organizeaza suete in care promoveaza terorismul comunist, Terorismul comunist al Weather Underground promovat la Cluj, cere nationalizarea resurselor, exact ca evo morales, exact ca dej, exact ca castro, ca lenin.

   “Pe viitor, nu se va propune doar problema înstrăinării aurului, ci și a sănătății, așa cum s-a pus deja acum, a petrolului și a altor resurse, care trebuie naționalizate din nou, însă cu un control atent din partea societății civile.”

   adi vrea resursele sub controlul lui atent, intelegi? 🙂 si pun pariu ca aici esti de acord cu el (si cu dej, cu lenin, cu castro, cu evo morales).

  8. Romania verde, curata, fara cianuri si gaze de sist ! chevron si rmgc, acasica, la impletit ciorapei ! Va trimitem noi sculuri de lana ! Cum plansu’ mioritzei, toate articolele astea triste ne anunta ca daca nu suntem cu americanii, e limpede ca vodka ca suntem filo-rushi ? . Si de ce Marincea si-a schimbat numele in Otilia ? Ii este rushine cu ceea ce face ? =)) =)) =))

  9. Cae Indru> De fapt, toate articolele astea „triste” spun, printre altele, ca daca vociferati irational la adresa americanilor, pregatiti venirea rusilor, indiferent daca v-o doriti sau nu. Am zis venirea? Pardon, rusii au si venit. Acum au nevoie doar de slugile potrivite, iar unii dintre voi, ocupistilor, sunteti numai potriviti. In cele din urma, Greenpeace si alte organizatii ecologiste au fost decenii la rand finantate de Uniunea Sovietica. De ce sa nu continuati aceasta traditie demna de tot respectul? Acum si cu masti din V for Vendetta.

  10. Hydro. Nu exista niciun „noi”. Tu sa te incalzesti din frecatul mentei anticorporatiste. Gazele naturale sunt interzise pentru tampiti.
   Doi, la ora de fata este vorba de faza de explorare.
   Daca CHEVRON iti face o clisma ca sa te curete de gazele care ti-au balonat mintea?

  11. Emil, uite, cu genul asta de prosti esti fortat sa discuti in Romania. Antenele si Irealitatile au spalat creierasele prostovanilor atat de bine, incat nimic nu ii mai scoate din eco-isterie. Nimic. Acum au ajuns cvasi-autonomi. Isi contiua „educatia” eco-isterica pe internet, citind NUMAI ce le intareste convingerea eco-isterica.

  12. Nu numai ca boii astia fac jocul rusilor (la noi miorlaie „go home Chevron”), dar rusii au facut parteneriat cu Exxon pentru a folosi procedeul de fracturare hidraulica in exploatarea zacamintelor de petrol din formatia geologica Bazhenov, in Siberia. Lukoil foloseste deja fracturarea hidraulica si puturi orizontale in vestul Siberiei. Gazprom Neft si Royal Dutch Shell vor deschide in 2013 exploatari similare pentru rezervele de la Salym.

  13. Ezra Levant intr-un interviu cu Ann McElhinney si Phelim McAleer, producatori ai unui documentar numit FrackNation, ca raspuns la scary-documentary-ul anti-fracking Gas Nation al lui Josh Fox:

   Ziarista Ann McElhinney este originara din Irlanda si o parte din documentar se refera la impactul pe care l-ar avea gazele de sist ieftine asupra bugetului sarac al persoanelor care trebuie sa se descurce cu 200 de dolari pe luna. Asta in Polonia, ca in Romania e mai rau, pensiile fiind in general sub valoarea de 200 de dolari pe luna.

  14. Sa muarrrra kalu-n talcioc, unu’ stie ca mi-e lene sa citesc, altu stie ca Greenpeace a fost finantata de Uniunea Sovietica!!!!! E-o lume minunata, e atata cunoastere in aceasta pagina… =)) =)) =)). Io daca stiam ca stiti atatea dedesubturi, increngaturi, combinatii, plus limbajul academic al lui Borcean, ma angajam demult la chevron. Pai e de ici de colo sa afli secretele USSR, de la un Borcean???

  15. Emil, de aceea le spunea Lenin idioti utili. Aia-s aia cu idealurile, cei pe care Bezmenov ii nominaliza ca fiind primi care vor musca tarana cand ajung la puterii stangistii. Evident ca rusii vor face orice ca sa ajunga la resursele pe care le au la indemana. Evident ca si China ar face la fel, daca ar avea de unde. Numai in Vest exista riscul ca fracturarea hidraulica sa nu poata fi folosita din cauza sensibilitatilor unor cetateni.

   Daniel Francesco>Ar fi fost bine ca producatorii sa il fi pus integral online, macar pentru o perioada. Nu pentru ca sunt de parere ca munca producatorilor nu ar trebui recompensata, dar este foarte greu sa faci fata propagandei eco-isterice. Pentru fiecare articol rational despre fracturarea hidraulica putem gasi probabil 10 care nu sunt nimic mai mult decat o insiruire de legende ecologiste.

  16. Cae Indru> Iti multumesc. Mi-ai reconfirmat toate parerile pe care le am despre stangisti: prosti, autosuficienti, nepoliticosi, neseriosi, incapabili sa poarte o discutie. Ai zburat de pe site, greenpiss. 😉

   P.S. Vad ca ai mai ouat ceva. Nu te chinui sa ne mai lasi vreo epistola. Zau, nu o apara pe site. Iti recomandam, cu caldura, Critic Atac.

  17. FrackNation nu este gata, abia s-au adunat circa 200000 de dolari de la peste 3000 de donatori printre care nu este nicio companie petroliera sau manager care lucreaza in industria petroliera pentru a se elimina critica stangista despre „cumparare”.
   Trebuie sa ascultati ce spune Ann despre Gasprom si despre Rusia!

  18. nu e vorba de gazprom,
   romania importa doar 20% din gazele naturale
   metoda de exploatare prin fracturare hidraulica e un adevarat dezastru ecologic.

  19. cei de sus ne-au vindut cu totul.
   nu mai avem resusrse….toate sunt date degeaba unora care stiu sa faca profit si sa distruga o tara,
   …..am ajuns STRAINI in tara noastra

  20. un roman

   nu e vorba de gazprom,
   romania importa doar 20% din gazele naturale

   Acest 20% este exclusiv rusesc, iar o astfel de expunere inseamna dependenta fata o putere ostila Romaniei. Rusii au crescut constant pretul gazului importat de noi:

   The price of natural gas imported via Russian intermediaries will soar to USD 545 for 1,000 cubic meters in October, while authorities maintain the price of locally extracted gas at USD 160, Hilmar Kroat-Reder, Board member of OMV Petrom in charge with gas and energy operations told yesterday a conference on natural gas issues organized by Saptamana Financiara magazine, Mediafax informs.
   According to data provided by the Romanian Energy Regulatory Authority (ANRE), the price of imported gas has increased from USD 399 to USD 480 for 1,000 cubic meters during January and July. ANRE also estimates that the average import price will reach USD 495 for 1,000 cubic meters in Q4 this year. From 2004 to 2010, Romania imported natural gas worth USD 8.5 bln in total.

   Petrom: Imported gas price to reach USD 545 for 1,000 m3
   SEPTEMBER 27TH, 2011

   Contrastul dintre pretul gazului autohton si cel rusesc e aiuritor: $160 pe 1000 metri cubi fata de $544 pe 1000 metri cubi.

   metoda de exploatare prin fracturare hidraulica e un adevarat dezastru ecologic.

   Da un singur exemplu. Pina atunci, mintea ta fracturata e un adevarat dezastru ecologic.

  21. Salutari
   unele idei din articol par pertinente, altele sunt oarecum ametitoare
   asadar, te rog sa faci lumina in ceea ce urmeaza
   asadar, daca toate tarile vestice au interzis exploatarea gazelor de sist inseamna ca toate sunt filoruse?
   eu m-am interesat de problema fracturarii dupa ce am vazut Gasland
   am fost oarecum sceptic, pt ca este doar o sursa, dar mai apoi am cautat pe internet si am vazut ca exista o comunitate f mare care lupta impotriva exploatarii prin aceasta metoda
   sunt sute, poate mii de clipuri pe youtube, mii de articole in care se arata faptul ca metoda aceasta este extrem de periculoasa
   ma refer la informatii care vin in mare parte din america si australia
   te intreb, toati oamenii astia sunt filorusi?
   din cate am observat s-a ajuns aici pt ca resursele de gaze din desert incep sa se reduca, ceea ce a impins firmele spre zonele populate
   aici apare problema cea mai mare
   sincer putin imi pasa de unde vine firma atata vreme cat imi polueaza sau exista riscul sa polueze apa pe care o beau sau pe care o beau animalele pe care le cresc sau pe care o folosesc pt irigat samd
   te intreb sincer
   cum ar fi fost daca ai fi locuit la barlad (sau in alta zona in care se fac explorari) sau daca ai avea rude acolo?
   riscul ca apa pe care o bei sa fie poluata nu te face sa te revolti?
   si daca, in cele din urma, ajungi sa te revolti asta inseamna ca esti filorus?

   personal nu ma deranjeaza ca exista o firma straina interesata sa exploateze gaze de sist
   daca metoda pe care o folosesc nu afecteaza cu nimic viata din perimetrul sondelor atunci nu am nici o problema

   anul trecut USL era impotriva exploatarii gazelor de sist, impotriva exploatarii de la rosia montana deci se putea trage concluzia ca sunt filorusi
   in schimb, anul acesta s-au intor la 180 de grade, mai ales pt ca s-a propus o noua lege a minelor
   intrebare, inseamna asta ca sunt filorusi?

   asadar, revin si te intreb daca ai locui la barlad ti-ar placea ca Chevron sau Gazprom sa iti planteze o sonda in curte?

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.