Ovidiu Albu: Cum socialiştii se aleg preşedinţi, ca să-şi bată joc de ăia fără dinţi

Print Friendly, PDF & Email

Ovidiu AlbuTristeţe mare printre alegătorii socialiştilor. Nu numai că nu s-au trezit în raiul promis, dar tocmai au aflat că erau trataţi cu mare dispreţ de cel în care îşi puseseră speranţele. Se întâmplă astăzi în Franţa. Cea mai solicitată carte a momentului, cu peste 400.000 de exemplare vândute de la începutul lunii septembrie, când a ieşit în librării, este volumul de amintiri al jurnalistei Valérie Trierweiler, fosta iubită a preşedintelui socialist Francois Hollande. Se intitulează “Merci pour ce moment” (Mulţumesc pentru acest moment) şi este dedicată în totalitate experienţelor cu Hollande, astfel că alegătorii acestuia au putut afla chiar din intimitatea acestuia cam ce părere avea acesta cu adevărat despre ei.

“El se prezenta public ca un om căruia nu îi plac cei bogaţi. De fapt, preşedintele nu îi agreează pe săraci. În intimitate, acest om, un om de stânga, le spunea ştirbi şi era foarte încântat de gluma sa”, a scris fosta primă doamnă a Franţei.

Ea a mai dezvăluit că Hollande se manifesta dispreţuitor şi la adresa părinţilor ei, nişte oameni simpli, fără avere. Valerie era poreclită Cosette, după fata orfană din romanul „Mizerabilii” a lui Victor Hugo. Jurnalista a crescut într-un orăşel din sudul Franţei, tatăl ei fiind handicapat, iar mama o simplă casieră la un chioşc de îngheţată.

Francezii citesc cartea și strâng din dinți, ăia care-i mai au. În campania electorală, Hollande s-a portretizat ca un om apropiat de cei sărmani, empatic față de suferințele celor loviți de criza economică, străduindu-se să pară cât mai modest, chiar dacă el însuși nu putea fi văzut deloc ca un om sărac. Proprietățile sale valorează peste un milion de euro.

Genului acesta de socialiști, tot francezii i-au atribuit un termen care a făcut carieră internațională, ”gauche caviar”, stânga de caviar. Adică socialiști care trancănesc despre nevoile celor mulți, însă habar nu au de acestea în mod real, au un stil de viață la care amărâții cărora le cer votul nici măcar nu pot îndrăzni să viseze. Desigur că tot amărâții, ăia știrbii, sunt cei care apoi au cel mai mult de suferit. Politicile socialistului Francois Hollande au făcut ca rata șomajului să atingă cote istorice de peste 10%, crescând în acest an de la lună la lună. În august erau înregistrați peste 3,4 milioane de șomeri.

[…]

Veți spune că acest text este o aluzie directă, nici măcar transparentă, la cum ar fi de fapt și socialiștii noștri de Dâmbovița. Și cam ce s-ar întâmpla dacă vor ajunge să dețină toată puterea. Ei bine, cine știe, poate că ai noștri politicieni de stânga sunt mai onești și mai bine pregătiți decât cei francezi.

Later edit. Sunt cititori care au luat de bună concluzia articolului. De fapt este o ironie, nu cred că cineva rațional din țara asta este atât de optimist.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.