Patru ţări vor un plan comun de luptă cu propaganda Kremlinului

  Print Friendly, PDF & Email

  Lituania, Marea Britanie, Danemarca și Estonia au apelat la Comisia Europeană solicitand un plan de acțiune pentru combaterea propagandei ruse, se arata într-o scrisoare a miniștrilor de externe din cele patru țări, adresat ministrului de externe ai Uniunii Europene (UE) Federica Mogherini, potrivit Delfi.lt.

  russia today rt Scrisoarea a fost semnată de ministrii Lituaniei, Marii Britanii, Danemarcii și Estoniei, respectiv Linas Linkevičius, Philip Hammond, Martin Lidegor și Keit Pentus-Rosimannus.

  Ei au avertizat că „Rusia îşi extinde rapid campania de dezinformare și propagandă” pentru a sprijini „obiectivele politice și militare ale guvernului rus„.

  Miniștrii cer ca UE să ofere o alternativa informaționala, fiabila și competitiva pentru vorbitori de limba rusa si pentru cei care folosesc mass-media controlata de Rusia.

  Ei au propus ca acest subiect sa fie discutat la o reuniune a statelor membre UE de la începutul anului și au solicitat functionarilor UE sa dezvolte un plan de acțiuni pentru 2015-2016.

  Autorul inițiativei, ministrul lituanian de externe Linas Linkevičius a declarat vineri că miniștrii „nu vor impunerea de cenzură sau interdicții, dar doresc să fi create condițiile pentru surse de informatii cu adevărat imparțiale şi libere„.

  Potrivit acestuia, Rusia alocă miliarde de dolari mass-mediei controlate de stat și, prin urmare, trebuie să „consolidam rezistenta societății la manipulare externa„.

  „Îmi doresc ca nu doar in cuvinte, ci și prin acțiuni concrete sa acordam mai multă atenție crearii condițiilor pentru ca oamenii să obțină informatii obiective şi gratuite”, a spus Linkevičius.

  În special, în scrisoarea catre Bruxelles se propune stabilirea unei platforme de Internet, care va oferi informații despre minciunile şi manipularea propagandei, sa sprijine inițiativele care duc la crearea de canale, portaluri web, radio și presa scrisă în limba rusă, pentru a încuraja schimbul de informatii în cadrul UE, oferind totdoata şi conținut pentru mass-media din Rusia.

  Oleg Cojocaru | paginaderusia.ro

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.