Petre M. Iancu: Calea cea mai scurtă întru curmarea suferinţelor tuturor în Orientul Apropiat e solidaritatea cu Israelul

Print Friendly, PDF & Email

A te instala confortabil în minciună, ca într-un castel, când se apropie furtuna, sau duşmanul de frontiere, ce plăcut poate să fie! De ce să nu ţipe cel mic cu lupii, că poate-l iartă bestiile şi nu-l devoră? De ce să nu intre şi omul încă neprins cu ocaua mică în corul hoţilor ce urlă, ca să nu strige păgubaşul, că poate ar avea de câştigat?
Conştientă de forţa ispitei derobării de răspundere şi a alăturării de cei puternici dar nedrepţi, Sfânta Scriptură a inclus interdicţia minciunii şi a mărturiei mincinose între principalele porunci. Iar înţelepciunea populară ne încurajează afirmând că minciuna picioare scurte are.

Nu e, din păcate, sigur, că lucrurile stau aşa. Lungi s-au dovedit de pildă cele ale mitului antisemit. De el continuă să se prevaleze, chiar şi în România, unii, pentru ca, în numele unui prezumtiv „umanism”, ce nu ia în consideraţie decât suferinţele palestiniene, vitregindu-i pe israelieni, să-i refuze statului evreu dreptul de a-şi apăra civilii de criminali contra umanităţii.

Or, agitpropul antisemit nu face până la urmă decât să-i ajute o vreme pe terorişti să creadă că-şi vor putea comite crimele în continuare cu impunitate şi succes. În fapt, în conformitate cu dreptul internaţional, e clar că fărădelegile cele mai ample le includ pe cele comise în Gaza de islamişti palestinieni împotriva propriului popor. Claritatea morală a liderilor lumii le-ar stăvili. Sau, spre a-l parafraza pe premierul canadian Harper, calea cea mai scurtă întru curmarea suferinţelor tuturor în Orientul Apropiat e solidaritatea cu Israelul.

Lipsa ei este devastatoare. La fel riscă să fie orice cacialmale totalitare. Şi cele ale propagandei ruse. E bine că, într-un târziu, europenii au sfârşit prin a alimenta speranţa că-i vor plăti sec lui Putin, salvându-şi, prin adoptarea de sancţiuni ce par seriose, ultimul rest de credibilitate.

Dar sistemul Putin şi ideologia sa naţionalist-ortodoxistă, rea nu în ultimul rând şi pentru ruşi, nu s-au evaporat, cum nici reţelele oligarho-kaghebiste n-au dispărut odată cu prăbuşirea imperiului sovietic. Care se află în plină refacere. Aşa cum şi terorismul islamist, din cauza căruia oraşul irakian Mossul s-a văzut epurat religios şi etnic de locuitorii săi creştini, e în plină expansiune.

[…]

video via copaculdinpadure.wordpress.ro

Un gând despre “Petre M. Iancu: Calea cea mai scurtă întru curmarea suferinţelor tuturor în Orientul Apropiat e solidaritatea cu Israelul

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.