Doi asasini îl aşteaptă pe Marian Lupu după colţ

Print Friendly, PDF & Email

(…) La ora actuală, există doi factori noi care îl vor ucide pe omul politic Marian Lupu dacă acesta se va alia cu PCRM. Să-i luăm pe rând.

Primo. Episodul Narâşkin. Vizita intempestivă a emisarului Moscovei la Chişinău compromite în cel mai lamentabil mod cu putinţă orişice coaliţie de centru stânga. Cum posibilitatea unei alianţe cu Partidul Comuniştilor Marian Lupu a avut puerila imprudenţă s-o negocieze sub patronatul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kemlin pe teritoriul străin al reşedinţei ambasadorului Rusiei la Chişinău, o guvernare PCRM-PDM va fi proscrisă din start. Ea va fi percepută din capul locului şi de electoratul autohton, şi de partenerii occidentali ca fiind o marionetă odioasă. Asta va conduce, implacabil la deligitimarea fatală a liderului PD atât plan intern, cât şi pe cel extern.

Secundo. Episodul WikiLeaks. Dezvăluirele serverului rebel pică acum cum nu se poate mai prost pentru Marian Lupu. Toată lumea este stresată de ştirea potrivit căreia anul trecut comuniştii au încercat să-l mituiască pe liderul PDM cu 10 milioane de dolari pentru a-l stimula să facă alianţă cu PCRM. Privite din acest unghi, declaraţiile lui Lupu despre ”oferta generoasă” a comuniştilor trezesc suspiciuni de corupţie. Oricum ai suci-o, mărturiile WikiLeals atârnă astăzi deasupra lui Marian Lupu precum sabia lui Damocles. Ea va cădea numaidecât în capul său chiar în momentul în care va bate palma cu Voronin. Oamenilor le va rămâne doar să ghicească câte milioane au mai adăugat ruşii şi comuniştii la cele 10 ca să-l cumpere pe Lupu.

Astfel, metaforic vorbind, doi asasini îl aşteaptă acum după colţ pe liderul PDM. Incidentul Narâşkin şi dezvăluirile WikiLeaks îi vor face felul de îndată ce el va intra în cârdăşie cu PCRM. Dacă pactizează cu Voronin, Lupu e terminat.(…)

Citiţi şi: Pariul Rusiei nu-i coaliţia de stânga, ci Marian Lupu

În ciuda speculaţiilor apocaliptice care s-au făcut pe seama voiajului întreprins, trimisul Kremlinului nu s-a ambiţionat să facă o gaură-n cer. Deşi ruşilor le-ar fi convenit, desigur, o guvernare PCRM-PDM, tandemul Putin-Medvedev nu trebuie subestimat. Ţinând minte că politica este arta posibilului, acesta nu se încrâncenează, bineînţeles, să confişte luna de pe firmament.(…)

De aceea, din informaţiile noastre, Narâşkin, deşi a propus, nu a forţat, totuşi, constituirea unei coaliţii PCRM-PDM. Marian Lupu şi Dumitru Diacov nu mint când neagă semnarea unui document care ar fi parafat alierea comuniştilor cu democraţii. Nu există deocamdată o atare înţelegere.

Sunt nişte limite, de bună seamă, peste care nu se poate trece. Ruşii nu au cum să le ceară democraţilor să se sinucidă. Or, coalizarea PD cu PCRM ar fi un fel de harakiri pentru cel dintâi.(…)

Iată de ce o înţelegere a fost parafată, totuşi, în prezenţa şefului administraţiei de la Kremlin. Numai că alta decât cea despre care a scris mass-media. Narâşkin i-a cerut lui Voronin să-l voteze, împreună cu întreaga fracţiune comunistă sau cel puţin cu o parte din aceasta, pe Marian Lupu în funcţia de preşedinte al republicii. Moscova vrea să aibă într-un post cheie la Chişinău un politician de stânga previzibil, chit că partizan al integrării europene, care n-ar pune -o într-o situaţie jenantă prin afirmaţii critice dure sau prin gesturi neamicale.(…)

Cum programul maxim care prevede instalarea la Chişinău a unei guvernări filoruse consecvente nu este realist, Moscova se mulţumeşte deocamdată cu programul minim: aducerea în posturi cheie a unor politicieni care vor ţine seama şi de interesele ruseşti. Acesta a fost obiectivul urmărit de Narâşkin pe care el se pare că l-a atins cu succes.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.