Petru Bogatu: Nebunia expulzării liderului unionist

  Print Friendly, PDF & Email

  Prezentul continuu

  Marți, aproape de miezul nopții, pe una din rețelele de socializare m-am întreținut cu George Simion, liderul Platformei „Acțiunea 2012”. El se arăta preocupat de problemele tot mai presante pe care se văd nevoiți să le înfrunte organizatorii marșului unionist de la 16 mai. A doua zi, miercuri, aflu că problemele sunt chiar mai mari decât îmi imaginam.

  Un pumn în plexul solar

  Vestea reținerii și expulzării lui George Simion pentru foarte multă lume a avut efectul unui pumn ce te lovește mișelește în plexul solar. Liderul respectat al unei influente organizații nonguvernamentale este tratat precum un delicvent ordinar sau un terorist internațional. Cum de s-a ajuns în această situație aiuritoare?

  Renato Usatîi, acuzat de fraudă electorală, revine nestingherit la Chișinău de la Moscova și își agață triumfător portretele de toate gardurile. Un imens gândac de colorado, simbolul neoimperialismului velicorus, a fost purtat de 9 mai prin centrul capitalei. Igor Dodon, de pe micile ecrane, cheamă moldovenii să se unească rapid cu Belarusul, Kazahstanul și Rusia în cadrul Uniunii Euroasiatice și nimeni nu-l deranjează nici cu un deget măcar.

  Ne-am lămurit, se pare, de ce Serviciului de Informații și Securitate i-a scăpat jaful de miliarde din bănci. Fusese tocmai trimis într-o altă misiune. SIS este ocupat tot timpul cu filajul unioniștilor. Din același motiv le-au scăpat de sub nas Baghirov, Papuc și Perju.

  Nu suportă comparație putiniștii și unioniștii

  Bănuiesc totuși de unde vine această belea. SIS a acționat, probabil, prin analogie. De ce să nu-l rețină pe un lider al unionismului românesc, de vreme ce le dă papucii în aeroportul Chișinău separatiștilor ruși. Dacă-i așa, rătăcirea din capetele autorităților este gravă de tot.

  Ea pornește, se pare, de la ideea preconcepută potrivit căreia, pentru a-i îmblânzi pe ruși, trebuie să stai pe două scaune. Încercarea de a juca alba-neagra nu face decât să ne bălăcim în mlaștina dintre libertate și vasalitate. Ne-am cufundat deja până la gât, iar expulzarea lui George Simion confirmă doar că s-a ajuns prea departe.

  La mijloc e un serios abuz, deoarece îndemnul la Unire, de altfel ca și îndemnul la secesiune, sunt lucruri absolut normale și legale din punctul de vedere al standardelor europene. Trimișii Kremlinului trebuie reținuți și expulzați în continuare, dar nu pentru separatism, ci pentru că ajută unui regim criminal de ocupație și, pe deasupra, netezesc drumul unei invazii rusești.

  Nu suportă nicio comparație, deci, acțiunile putiniștilor și activitatea unioniștilor. E un sacrilegiu să le pui pe același cântar într-un stat cu limbă, istorie și cultură românească.

  Ca să nu mai spun că reținerea lui George Simion pare a fi o provocare. Am vaga senzație că cineva scormonește un jăratic mocnind.

  Un gând despre “Petru Bogatu: Nebunia expulzării liderului unionist

  1. Unirea înseamnă desființarea parlamentului, guvernului și președenției. Acele instituții nu doresc să fie desființate, deci for folosi toate uneltele de care dispun pentru a preveni acea situație, indiferent de unde vine amenințarea – Rusia sau România.

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.