Petru Bogatu: Preşedintele Republicii Moldova era cât pe ce să se bată cu Putin

Print Friendly, PDF & Email

Şi totuşi, bravo Timofti!

timofti putin Preşedintele Republicii Moldova era cât pe ce să se bată cu Putin

Deşi n-a fost pregătit să joace ping-pong la summitul CSI cu preşedintele rus, […] preşedintele Nicolae Timofti s-a revanşat, totuşi, arătându-se hotărât s-i cârpească la Minsk nişte pumni şi picioare judokanului Putin.

Moskovskii Komsomoleţ” („Московский комсомолец”) scrie că cearta dintre preşedintele Rusiei şi cel al Republicii Moldova a lăsat mască asistenţa. Mass-media rusă afirmă că Putin şi Timofti gesticulau şi îşi aruncau vorbe grele chiar în timpul discursurilor rostite de ceilalţi preşedinţi. La un moment dat s-a creat impresia că cei doi se vor încăiera.

Oricum, Nicolae Timofti a făcut istorie la Minsk, ridicând sus ştacheta dialogului cu Rusia. Sper ca mai tinerii săi colegi să fie şi ei la înălţime când vor trebui să apere interesele naţionale în faţa brutei de la Kremlin.

M-a deranjat totuşi informaţia presei ruse potrivit căreia toţi preşedinţii au acceptat unanim invitaţia preşedintelui rus de a participa la sărbătoririle „zilei victoriei” de la 9 mai. Cred că dl Timofti a răguşit în timp ce schimba cuvinte aspre cu Putin şi de aceea nimeni n-a auzit refuzul său.

Şi mai rămân la părerea că preşedintele moldovean nu trebuia să se ducă la summitul CSI. Dacă e vorba de bătaie, la Minsk urma să fie trimis Constantin Ţuţu. Poate aşa confirma acolo titlul de campion mondial care văd că-i este contestat

________________________________

min 44:43 – 45:45

Timofti si-a exprimat regretul in legatura cu atitudinea Rusiei fata de semnarea Acordului de Asociere intre R.Moldova si UE si i-a reprosat lui Putin introducerea embargourilor pentru produse moldovenesti. „Ne pare rau ca, in urma negocierilor si consultarilor pe care le-am avut, colegii nostri din Rusia au introdus embargoul. Nu au fost aduse argumente plauzibile privind introducerea embargoului”, a subliniat Timofti, conform stirileprotv.ro.

La randul sau, Putin si-a exprimat regretul ca Republica Moldova refuza sa se consulte cu Rusia privind asocierea sa cu Uniunea Europeana.„Rusia a initiat consultari intense cu Uniunea Europeana si Ucraina. si iata rezultatul, am convenit ca intrarea in vigoare a Acordului de liber-schimb UE-Ucraina va fi amanata. Dar unde a fost Republica Moldova? De ce cu R. Moldova nu am putut construi asemenea relatii? Ne-am adresat (Chisinaului) in repetate randuri cu o propunere similara, dar, din pacate, nu am primit un raspuns clar din partea colegilor nostri moldoveni„, a denuntat liderul rus.

Schimbul de replici intre Putin si Timofti a continuat chiar si in timpul discursului lui Emomali Rahmon, presedintele Tajikistanului. Jurnalistii prezenti la reuniune nu au reusit sa auda discutia dintre cei doi lideri, insa au apreciat ca Putin si Timofti au fost aproape de a se lua la bataie, scrie Moskovski Komsomolet (MK) in editia de vineri, adauga stirileprotv.ro.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.