Pleșu, Liiceanu, Patapievici, la Digi24: Cum explici comunismul unui tânăr de 23 de ani

  Print Friendly, PDF & Email

  Luca Niculescu discută cu Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și Horia-Roman Patapievici la  emisiunea „Imparțial” de la Digi24 dacă, la 25 de ani de la Revoluţie, încă există zvâcniri ale comunismului. Cei trei scriitori spun că există deoarece românii nu au reuşit să înţeleagă ce a însemnat, de fapt, regimul totalitar sub care au trăit patru decenii.

  În volumul „O idee care ne suceşte minţile”, scriitorii Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu şi Horia Roman Patapievici încearcă să explice, la 25 de ani de la căderea comunismului, răul care a stat la baza unui sistem politic aparent ideal.

  Gabriel Liiceanu: „Cum să explici că oroarea e oroare? Cei care l-au trăit nu vor să își mai aducă aminte. Cei care nu l-au trăit, occidentalii, li s-ar rapi odată cu comunismul ideea că ar putea realiza perfecțiunea aici, pe pământ”.

  Andrei Pleşu: „Comunismul are defectul că scoate ce e mai rău în oameni și pune în lucru acest rău latent în oricare dintre noi”

  Horia-Roman Patapievici: „Nu are nicio legătură cu egalitate, libertate, fraternitate. Cine invocă aceste idealuri pentru a justifica construcția statală comunistă comite un fals flagrant”.

  Meteahna societăţii româneşti este că nu conştientizează gravitatea regimului comunist, care a distrus reperele şi destinul românilor, explică Horia-Roman Patapievici.

  Horia-Roman Patapievici: „Oameni transformați în cadavru în fiecare minut și nu o singură dată un singur minut, ci minut de minut, oră de oră, zi de zi, timp de 60 de ani, fără întrerupere. Asta a facut comunismul.

  Andrei Pleşu: „Eu zic că locul unde supraviețuiește comunismul e nostalgia comunismului”.

  Gabriel Liiceanu: „Apropo de această asimetrie a memoriei, ideea că exista o votcă cu numele Stalin, pe care oamenii o beau cu conștiința împăcată, e din punct de vedere a clarității morale o monstruozitate”.

  Provocat să explice unui tânăr care nu a trăit experienţa comunismului ce au însemnat acele vremuri, Andrei Pleşu evocă o închisoare: „O pușcărie e foarte bine așezată, adică sunt ore fixe de trezire, ore fixe de masă, meniu clar, adăpost garantat, securitate garantată. Prin urmare, sigur că atunci când ieși de acolo te simți puțin depășit. Trebuie să îți faci rost singur de mâncare, de adăpost, trebuie să te ocupi. Acolo se ocupă alții. Tu ești doar cu suferința”

  sursa: digi24

  Un gând despre “Pleșu, Liiceanu, Patapievici, la Digi24: Cum explici comunismul unui tânăr de 23 de ani

  1. Nimic mai simplu:
   Dai tinerilor sa citeasca lucrari cu caracter memorialistic, ce fovalizeaza intreaga epoca in discutie. (Nu am zis „comunista” ca sa evit cacofonia.) Si sprijini aparitia unor astfel de carti.
   Exemplu: Ïnghititi de pustiu. Amintiri din comunism.” Dupa 5-7 volume, le va trece cheful de comunsim. Preferabils a fie scrise de cei care au trecut prin experientele respective. Nu carti de istorie, aride, nu filme documetnare stereotipe, nu demagogie. Fapte reale, intr-o haina placuta, usor de citit, in volume mici, dar scrise de oameni ce au trecut prion masina de tocat carne si descriu totul, cu lux de amanunte.
   Alta solutie -eficienta- nu exista, oricat ai cheltui cu propaganda oficiala, scortoasa, arida!
   Eu am inceput! Va recomand cartea (o puteti comanda la Self-poublishing.ro). Domniile voastre, cand veti porni? Macar sa sustineti efortul demarat!

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.