Ploaie cu… rachete

Print Friendly, PDF & Email

Organizatia extremista Hamas care controleaza fasia Gaza, precum si celelate organizatii islamiste de acolo au pornit un baraj de sute de rachete asupra Israelului in ultimele 2 zile care pune in pericol (si nesiguranta) 2/3 din suprafata sa si 5 milioane de locuitori (harta mai jos).
Rachetele din Gaza sunt aduse din Iran si Siria, altele au fost fabricate local, toate fiind indreptate asupra populatiei civile din orasele israeliene. (articol cu actualizari in romana).

Arabii din Autonomia Palestiniana in Iudeea si Samaria (cunoscuta ca Cisiordania sau West Bank) nu participa la acest „razboi”, acestia neavand rachete in posesie, fiind sub controlul Autonomiei care este mai moderata si deasemenea sub control partial israelian.

Rachetele au un efect nul din punct de vedere militar dar au un singur scop: efectul psihologic. Rachetele reusesc deci sa terorizeze populatia civila (cu acest scop fiind folosite de nemti impotriva Londrei, in razboiul dintre Iran-Irak, apoi in razboiul din Golf in timpul caruia Saddam a lansat SCUD-uri spre Arabia Saudita si Israel) si poate sa aibe un efect secundar destul de minor si de scurta durata, de scaderea activitatii economice.

 

In ultimele zile, au fost lansate unele rachete cu raza mai mare de actiune (120 km), care pun deja in pericol 5 milioane de israelieni inclusiv orasele cele mai mari, Tel Aviv si Ierusalim:

 

In cadrul apararii civile au fost dezvoltate cateva metode de aparare impotriva acestei terori al rachetelor:

 • 1) Iron Dome sau „Cupola de fier„, un scut combinat de radar-racheta unic in lume care detecteaza rachetele trase de teroristi, le calculeaza traiectoria iar daca acestea se indreapta spre zone locuite, sunt lansate rachete contra rachetelor pentru a le distruge. Software-ul acestor sisteme este imbunatatit in mod continuu, astfel ca recent s-a ajuns la o eficacitate de peste 90%.Acest sistem a avut un efect extraordinar de linistire a populatiei care se simte mai putin neputincioasa si desigur a crescut nu numai moralul civililor dar a scazut avantajul psihologic a celeilate parti.

  In plus sistemul da posibilititatea leaderilor Israelului sa ia hotarari sub mai putina presiune psihologica, ceea ce in mod paradoxal poate sa scada victimile de cealalta parte, deoarece replica israeliana poate sa fie mai tarzie sau mai putin dura in lipsa victimelor israeliene. (mai multe: wikipediacnninterceptarevideo promotional a sistemului).

 

Interceptari:

 

 

Video cu interceptari:

 

 

 • 2) Un sistem de alarma: exista sirene in fiecare sat si oras israelian care avertizeaza numai zonele specifice unde se asteapta caderea rachetelor (rachetele fiind depistate prin radar, traseul fiind apoi estimat de calculatoare).Dupa pornirea semnalului de alarma, populatia are 15-60 sec (depinzand de departare fata de Gaza) sa fuga la adapost, ceea ce face viata foarte dificila (aceste lansari se poate intimpla la orice ora din zi sau noapte) dar avertizarea populatiei scade numarul victimelor. Exista in plus un intreg sistem de avertizare prin intermediul radio, TV, telefon, SMS si internet.

  […]

  • 3) Codul de constructii israelian impune construirea adaposturilor anti-exploziein toate cladirile noi. Exista si adaposturi publice.
   Desigur si institutiile publice inclusiv spitale, scoli etc au astfel de adaposturi. Unele spitale au de exemplu etaje subterane unde se evacueaza preventiv unele sectii (fotografii mai jos)

  Pe plaja, in fuga spre adapost:

  Adapost individual:

  Adaposturi publice (dormind peste noapte):
  Adaposturi temporare improvizate:

  Spitale cu sectii subterane:

  […]

citeste mai departe…

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.