PNL – Amurg fără răsărit

4

Nu e nimic accidental în apropierea mocirloasă a liberalilor de (scuzați expresia) conservatori. Înțelegerea Antonescu-Voiculescu e o un contract între două figuri de subsol și va fi ruptă, cu prima ocazie, după tipicul jurisprudenței subterane care leagă brute, infractori, mitomani și alte persoane neterminate uman. Adică, deîndată ce una din părți va simți miros de importanță și rost de pripășire, în altă parte. Mica înțelegere a acestor doi figuranți zgomotoși e normală. Ea constată și fixează caractere comune.

În linie politică, schema Antonescu-Voiculescu pare o repliere organizată a opoziției dar șansele de cristalizare ale acestei asocieri sînt mici, tocmai pentru că sînt minate de vidul politico-intelectual al celor două căpetenii. Oricum, nici o regrupare la stînga nu va fi funcțională fără arbitrajul și tutela PSD. Într-un fel, Antonescu și Voiculescu își permit să mimeze forța și coeziunea, cu speranța ascunsă că vor grăbi, astfel, o ofertă de parcare în spațiul social-democrat. Cu acest calcul abia ascuns, Antonescu și Voiculescu își confirmă copios submedicoritatea. PSD nu e în situația de a face strategie de alianțe și asta din două motive care se bat cap în cap dar produc aceași efect. Mai întîi,dezorientarea internă generată, în PSD, de statura sub-managerială a lui Victor Ponta (tot mai evident, o persoană colectoare de orgolii și nu un lider de partid). Dealtfel, pe plan personal, Ponta ar fi încăput lesne într-un triumvirat ieftin, alături de Antonescu și Voiculescu. În al doilea rînd, PSD e, cu siguranță, captivat psihologic de perspectiva unei mari restaurații socialise, după un tur de forță electoral. Iluzia Triumfului Istoric pilotează PSD spre un nou eșec în 2012. Analiza electorală PSD ignoră complet logica unei epoci de criză care își muncește amarnic alegătorii dar le consolidează, în timp, antipatia față de logoreea pro-miracol a stîngii. În orice caz, PSD nu e nici cu mintea, nici cu interesele pregătit să dea atenție gimnasticii pofticioase a PNL și PC.

În plan ideologic, discuția e și mai scurtă. PNL nu mai e un partid orientat de valori, din clipa în care s-a auto-epurat, eliminînd capetele, pentru a păstra gușile, burțile și fierea. PC n-a fost nicodată partid.

Dacă e ceva de discutat pe larg, atunci e vorba de traiectoria PNL. Primele analize au insistat melancolic și funerar pe degradarea ideii liberale care se dizolvă, după 20 de ani de oscilații și reformulări, în mahalaua politică locală. Adevărat, liberalsimul românesc ar fi trebuit să dea agenda modernizării post-comunste și să impună definitiv, în spațiul ideilor publice, în filzofia juridică și în comportamentul economic privat, o direcție autonomă și anti-etatistă. Asta numai în teorie. Din nefericire, o parte a celor ce așteaptă, încă, americanismul liberal în România au uitat să se decupleze, la fața locului, tocmai pentru a face față locului, de lectura marilor Hayek sau Von Mises.

În afara coperților de carte, liberalismul românesc a fost, de la început, contrafăcut. Ideea liberală a atras, automat, o rețea de profitori și speculanți care aveau toate motivele să se distribuie în roluri de capitalist. Mișcarea liberală putea fi salvată de cei cîțiva politicieni de reală convingere liberală conduși de Valeriu Stoica. Grupul lor a fost expulzat de pofta în creștere a majorității interne și de influența imperiaă a lui Dinu Patriciu, omul-cash, capabil să plătească prețul potrivit pentru oricine și pentru orice. Prin urmare, mișcarea liberală a devenit o umbră și, apoi, o farsă, cu mult înainte de întîlnirea Antonescu-Voiculescu. Adevărat, supremația lui Antonescu a decis soarta partidului și l-a transformat într-o organizație absolut indiferentă politic, în stare de orice viraj, orice alianță și nici o direcție. Însă, răul fusese făcut iar cei ce continuă să idealizeze liberalismul, în timp ce îi scriu necrologul, nu înțeleg că decesul a avut loc cu mult înainte, poate chiar la naștere.

Partidul Național Liberal e cea mai mare dezmăgire politică a lumii post-comuniste. Dacă, după 50 de ani de colectivism impus, obiectivul societății românești era eliberarea și evadarea spre libertatea neîngrădită, atunci în primul rînd liberalii ar fi trebuit să predice și să lucreze politic în această direcție. Eșecul lor rapid și, nu mai puțin, umilința totală de astăzi, sînt, din acest motiv, o dezmăgire fundamentală. O cădere de sistem care fortifică sistemul greșit. Căci, între alte mari delicte de ipocrizie, liberalii au asistat sau participat activ la construcția statului corupt pe care ar fi urmat să-l scoată din istorie.

Drama sau mai degrabă farsa care pune capăt, pentru mult timp, prezenței politice liberale trebuie bine înțeleasă. Snobismul, încă răspndit în afara și în interiorul partidului, reduce liberalismul la o anume ținută personală care deosebște și boierește liberalul de celelalte partide. Adevărul trebuie căutat altundeva: în necesitaea istorică pe care liberalismul a promis că o va acoperi în România. Și în eșecul grav al acestei întîlniri.

PRELUAT DIN   Totul în scris

Print Friendly, PDF & Email

4 COMENTARII

 1. Amurg in desuetudine, mahalagism, canalie de uliti…

  Blog PNL-ist – Autakt, ce spun:

  Lilick:
  „Suntem vigilenti, sigur. Sarpele, pana nu moare, e un pericol.”
  Hendrix
  „Noua constructie politica formata din liberali si conservatori da fiori deja pedeleprelor! Armata de propagandisti basescieni a inceput sa tune pe seama mezaliantei cu Felix si istoriei sale controversate. Aseara ba-secu radea malitios de noua alianta, dar nu era rasul lui!”
  Petrisor:
  „M-am uitat aseara la „Vorbe grele” si o ascultam pe Renate. Cat bun simt poate sa aiba aceasta, eu nu-mi pot imagina cum a avut o relatie de prietenie cu justitiara Monica macovei.”

  Cepeca:
  Cepeca – Andrei Craciun:

  „Pedalând cu vioiciune doar pe „partenerul” Dan Voiculescu, trustul media al lui Vântu a început să facă jocurile politice ale portocaliilor. Iar portocalii nu s-au lăsat invitați de două ori. Băsescu, paiața cotrocenistă, a atacat cel mai virulent prin formularea „Felix cu Porumbacu, Porumbelul, sau cum, cu … nu ştiu…aaa, cu domnul Crin Antonescu, da”. Prin această formulare, Băsescu vrea să inducă ideea că de fapt s-au aliat „securiștii” între ei. Și, în plus, ca un bonus, paiața nu a pierdut ocazia să afirme că PNL se duce către „stânga”, primele semne fiind date odată cu înlăturarea de la guvernare a PD în 2007 ! Afirmația vine să ajute postacii portocalii să rămână în siajul băsescian. Iar „reacțiile” nu au întârziat să apară. Intelectualii cu simbrie portocalie, de la cele mai sonore nume, cum ar fi Andrei Plesu și Mircea Cărtărescu, până la jurnaliștii iubitori de Băsescu din toate publicațiile, au scris și scriu cu „mânie proletară” împotriva noii alianțe dar, în special, împotriva alianței ce se întrevede a se realiza între PNL+PC (ACD, pe stil nou) și PSD.”

 2. Ultrasilor din galerie nu le pasa ca echipa lor a ” trantit ” meciul si pleaca spre vestiare , imbracata in tricourile adversarilor . Fanaticii nu vad si nu gandesc .

 3. Bogdan Duca:
  TRU- un exemplar de păunesc nou- fără barbă, dar cu ochelari şi…cu mai mulţi bani

  Nu pot să nu mă întreb ce se întâmplă cu domnul Ungureanu atunci când are prilejul să se întâlnească cu Traian Băsescu? Probabil că Elena Udrea este plină de gelozie…

  Dacă este să interpretăm lucrurile pragmatic, însă, păunescianismul lui Traian Ungureanu este justificat. Vadim Tudor şi Adrian Păunescu îşi vindeau demnitatea, inteligenţa şi salivaţia admirativ- pofticioasă pentru mult mai puţini bani. Ceauşescu nu putea să le ofere lingăilor săi ceea ce poate să ofere Băsescu căţelului său fidel…. Când ar fi putut să viseze un Vadim sau un Păunescu la echivalentul în lei, mărci sau dolari a 7 mii de euro pe lună, cât primeşte domnul Ungureanu pentru că …serveşte cauza? Nu mai vorbim de alte avantaje, precum plecările şi dulcea viaţă în străinătate….

  Dar merită peniţa (sau, mă rog, tastatura) lui TRU un astfel de preţ? Eu zic că, dacă aş fi băsescian, aş zice că merită. Nimic nu trebuie să fie mai consolator pentru Băsescu, în cădere liberă a popularităţii sale, izolat pe plan intern şi extern, decât să afle că este “cel care a reinventat optimismul pentru români” (ăia 9 procente, care, potrivit sondajelor, îl mai susţin).
  …..
  cu voia Diavolului, dacă Băsescu îşi va duce mandatul până la capăt, anul 2014 va asigura, probabil, un post de ambasador jurnalistului de curte…. Căci merită…..

  Iar Adrian Păunescu se poate întoarce în mormânt iar VadimTudor îşi poate rupe şi cealaltă mână de enervare: pe vremea lor pupincurismul se plătea doar cu….o delegaţie două pe an prin Occident şi eventual accesul mai uşor la magazinele cu ţigări Assos, BT şi cu cafea naturală….

  Apropo de banii „mai multi” ai lui TRU: http://www.facebook.com/notes/traian-ungureanu/salarii-de-mizerie-la-realitatea-tv/188710771155849

  Si un pic despre ce spun mai vechii liberali:

  ‘ Neagu Djuvara, membru in senatul PNL, a declarat ca PC-ul “este conservator al privilegiilor fostului regim comunist (…) E scandalos ca omul asta (n.r. Dan Voiculescu) sa poata sa fie mediatizat, sa fie primit, sa fie considerat un mare om politic”. ‘

  Alianta dintre PNL si PC este „compromitatoare” pentru liberali si arata ca un fel de „anus contra naturii”, a declarat pentru HotNews.ro Marius Oprea, membru marcant in PNL si una dintre vocile liberale care au militat impotriva colaboratorilor cu fosta Securitate. Inaintea semnarii aliantei, in cartea „Repere intelectuale ale dreptei romanesti” semnata de Cristian Patrasconiu, istoricul Neagu Djuvara, membru in senatul PNL, a declarat ca PC-ul „este conservator al privilegiilor fostului regim comunist (…) E scandalos ca omul asta (n.r. Dan Voiculescu) sa poata sa fie mediatizat, sa fie primit, sa fie considerat un mare om politic”

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-8196940-spun-antisecuristii-din-pnl-despre-alianta-partidul-conservator-dan-voiculescu.htm

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here