Politolog rus: Rusia are agenţi în conducerea Statului Islamic

  Print Friendly, PDF & Email

  Rusia ar dispune de o retea extinsa de agenti la nivelul conducerii gruparii Statul Islamic intrucat pe plan militar gruparea jihadista este condusa de fosti ofiteri ai lui Saddam Hussein, fost aliat al URSS, iar ulterior al Rusiei, a declarat joi Stanislav Belkovski, scrie ziare.com.

  Cititi si: Andrei Ilarionov: Nu vă mirați „dacă apare o primăvară islamică în Europa”. Cu Putin e un „război cald”, nu „rece”.

  „Aceasta agentura extinsa la nivelul conducerii Statului Islamic se datoreaza faptului ca pe plan militar gruparea este dirijata de fosti baasisti (partidul Baas, la guvernare in Irak in timpul lui Saddam Hussein), de fosti reprezentanti ai armatei lui Saddam. Acestia sunt, de fapt, oameni foarte apropiati de URSS si de Rusia. Serviciile secrete ruse dispun de o retea extinsa de agenti in acest mediu inca de pe vremea razboiului dintre Iran si Irak si chiar mai devreme”, a afirmat Belkovski, in emisiunea „Osoboe mnenie” (O altfel de opinie) de la postul de radio Eho Moskvi.

  Cititi si General sirian: Rusia instruiește fanatici care apoi îngroașă rândurile Statului Islamic

  Pe vremuri, toate aceste afaceri legate de Orientul Mijlociu erau supervizate de fostul premier Evgheni Primakov (decedat in iunie 2015, la varsta de 85 de ani), ex-ministru de externe, ex-director SVR (Serviciul de Informatii Externe al Rusiei). De altfel, Primakov a fost trimis de Putin la Bagdad, inainte de interventia americana din 2001 in Irak, pentru a-l convinge pe Saddam Hussein sa predea puterea si sa accepte organizarea de noi alegeri pentru a evita o interventie straina, dupa cum a relatat la acea epoca presa rusa.

  „Acesta a fost in ultimii sai ani de viata un foarte apropiat prieten al lui Vladimir Putin, dupa o lunga perioada in care s-a tinut departe de el”, spune Stanislav Belkovski, care nu a exclus posibilitatea ca Moscova sa fi detinut unele informatii despre pregatirea atentatelor din 13 noiembrie de la Paris.

  Cititi si: Adevăratele victime ale Statului Islamic nu sunt printre migranții care vin în Europa – Witold Gadowski

  Serghei Jirnov, care a activat în cadrul KGB-ului sovietic şi în cadrul Serviciului rusesc de spionaj internaţional, iar acum trăieşte la Pris, îl completaeză şi îi dă dreptate lui Belkovski. El a declarat pentru serviciul în linba rusă al Europei Libere, preluat de adevărul.md că „teroriştii actuali sunt urmaşii celor care au fost instruiţi, selectaţi, educaţi, înarmaţi antrenaţi în lagărăle noastre aşa cum serviciile speciale putiniste sunt „moştenitoarele” celor din perioada sovietică.

  Cititi si: Statul Islamic a ajuns la Prut prin influenţa rusească

  Potrivit fostului KGB-ist, puterea de la Moscova, nostalgică după timpuri demult apuse, nu înţelege cum s-a schimbat atât de radical situaţia geopolitică: Egiptul a trădat URSS, fiul slab al lui Al-Assad a venit în locul tatălui puternic, a murit vechiul Irak, iar Israelul nu este nici duşman, nici prieten după ce era văzut clar ca inamic, fiind, astfel, schimbată atitudinea faţă de palestinieni. „Iar cel mai important este că ei ( n.r. – reprezentanţii puterii de la Moscova”) nu înţeleg că nu există URSS şi comunismul, scrie adevarul.ro.

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.