Pr. Chris Terheș: Când vrei pace trebuie să te pregătești de război

Print Friendly, PDF & Email

putin porosenko merkel hollande minsk

În timp ce Rusia spune că e deschisă la dialog, escaladează conflictul în Ucraina ca să aibă mai mult „leverage” în negociere. Cu alte cuvinte, ce ocupi acum, pe ultima sută de metri în conflict, dai pentru altceva la schimb pentru pace.

De partea cealaltă, Franța și Germania au impresia că-i fac pe ruși „diplomatic”. În perioada Războiului Rece toate negocierile diplomatice au fost câștigate de sovietici. O spun diplomați americani, acum la pensie.

În timp ce vestul gândește pe termen scurt și foarte scurt (exemplu cu Ucraina: hai să oprim ostilitățile pentru 2 zile ca să ne laudăm la votanți ce mari negociatori suntem), Rusia gândește și acționează pe termen lung și foarte lung.

Rușii ocupă un sat, vestul le arată obrazul, rușii zic că sunt deschiși să negociaze un acord de pace dacă vesticii dau ceva la schimb. Vesticii se bucură și zic că le dau ceva la schimb și le dau. Rușii stau liniștiți pentru o săptămână, dar rămân și cu satul și cu ce au primit în schimbul păcii de moment. Iar după o săptămână atacă un alt sat. Și iarăși vesticii cheamă la tratative. Așa au făcut rușii întotdeauna.

Presedintele american Ronald Reagan a înțeles acest lucru și a spus ca paralel cu tratativele diplomatice trebuie pornită o cursă a înarmării în caz ca sovietii vor să facă un război. Rușii n-au mai ținut pasul, URSS a căzut și de 25 de ani am avut pace. Istoria a dovedit că atunci când vrei pace trebuie să te pregatești de război.

Din păcate, de 25 de ani Europa s-a culcat pe o ureche, consideră că pacea este un dat, de aceea este amenințată cu un război. Ce vestul nu înțelege, inclusiv un număr mare de români, este că rușii nu pricep decât limbajul forței. Vei ajunge cu ei la un acord pe cale diplomatică dacă, și numai dacă știu ca pe calea forței ar suferi o pierdere mai mare decât concesia făcută prin negociere.

În concluzie, dacă doriți pace în zona respectivă, pregătiți-vă de război. Cu cât mai multă forță NATO și americana este în Romania, cu atât rușii stau mai departe de România.

http://www.cntimeslive.com/2015/02/normandy-4-minsk-holds-summit-on.html

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.