Presa din Israel: „Franța tolerează terorismul pentru că are interese în lumea arabă” și „Evreii sunt neglijați”

Print Friendly, PDF & Email

Analiștii israelieni au acuzat autoritățile de la Paris că au acordat prea puțină atenție terorismului islamic îndreptat împotriva țintelor evreiești, în comparație cu masiva mobilizare de forțe de securitate care a avut loc după atacul de la Charlie Hebdo.

paris franta evreu charlie hebdo Editorialistul Alex Fishman de la cotidianul Yediot Ahronot scrie că „serviciile secrete franceze pur și simplu au refuzat să se preocupe de terorismul islamic din motive politice, atât din cauza intereselor Franței în lumea arabă, cât și pentru că 10% dintre rezidenții francezi sunt musulmani. Serviciile secrete franceze au insistat ca terorismul islamic să nu fie tratat profesionist, așa cum ar fi trebuit. Câtă vreme doar evreii erau cei uciși, nu le-a prea păsat”, scrie Fishman, citat de The Washington Free Beacon, care afirmă că situația este valabilă și pentru alte țări occidentale.

Sefy Hendler, un fost corespondent al Haaretz la Paris, a sesizat contrastul dintre uriașele manifestații din Paris pentru victimele de la Charlie Hebdo și mica manifestație, la care au participat mai ales evrei din zonă, în fața magazinului unde patru evrei au fost uciși vineri.

Îndesirea atacurilor antisemite în ultimii ani a determinat ca 74% dintre evreii francezi să se gândească la emigrare, potrivit unui sondaj din luna mai. Numărând circa jumătate de milion de oameni, comunitatea evreiască din Franța este cea mai mare din Europa. 7000 dintre ei au emigrat în Israel anul trecut, iar peste 10.000 au anunțat că vor pleca anul acesta, încă dinaintea atacului de săptămâna trecută.

Un lider al comunității evreiești franceze, Richard Abitbol, a declarat că zilnic se înregistrează atacuri asupra evreilor în firmele acestora, școli sau sinagogi, din care multe nu sunt înregistrate oficial.

„Societatea franceză nu este unită în cazul crimelor împotriva evreilor ca în cazul crimelor de la Charlie Hebdo.”

Totuși, alți lideri evrei din Franța resping ideea plecării din țară. „Guvernul israelian trebuie să înceteze cu aceste declarații pavloviene de fiecare dată când se înregistrează un incident antisemit în Europa”, a declarat Rabinul Menahem Margolin, liderul Asociației Evreilor Europeni. Mai curând, Israelul ar trebui să „folosească toate pârghiile diplomatice și de informații pe care le are la dispoziție pentru a spori securitatea evreilor care trăesc în Europa.”

Un blogger la Times of Israel, evreul francez Bernard Musicant notează că evreii constituie doar un procent din populația Franței, în vreme ce musulmanii numără 10 procente.

„Franța trebuie să se trezească deoarece Islamismul nu este o problemă doar pentru evrei ci și pentru musulmani și pentru întreaga republică franceză.”

Lideri ai comunității evreiești au declarat că autoritățile franceze au primis că vor întări paza la sinagogi și la școlile evreiești, făcând apel inclusiv la forțe militare, dacă va fi nevoie.

Radu Pădure | evz.ro

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.