PROTEST – Grupul pentru Dialog Social: Opriți legalizarea hoției, lăsați Codul Penal în pace!

Print Friendly, PDF & Email

Subsemnații, membri ai Grupului pentru Dialog Social, am aflat cu indignare de amendamentele la Codul Penal, votate de majoritatea parlamentară în Camera Deputaților pe data de 10 decembrie a.c. În urma unei proceduri complet netransparente – comisii care votează noaptea sau se ascund de jurnaliști -, s-au adoptat mai multe amendamente care pun în pericol în mod fundamental lupta anticorupție și chiar domnia legii. S-a redefinit în sens restrictiv noțiunea de „funcționar public”, astfel încât parlamentarii și președintele țării să fie excluși din categoria respectivă, și s-a restrâns noțiunea de „conflict de interese”, care devine irelevantă pentru miniștri, parlamentari, primari, consilieri judeţeni şi locali. În acest fel, Parlamentul a creat practic două categorii de cetățeni: unii, o castă de sus-puși, care pot jefui statul și bunul public cu impunitate, și alții, oameni de rând, care, exact pentru același fapte, pot fi condamnați la pedepse cu închisoarea.

Este evident nu numai că astfel se deschide calea unor abuzuri de neimaginat, fie și cu o acoperire legală, dar se aduce și o atingere gravă principiului constituțional al egalității cetățenilor înaintea legii. În plus, măsura ridică semne de întrebare asupra voinței statului român de a-și respecta atât angajamentele fundamentale luate înaintea partenerilor din UE și NATO privind democrația, reforma justiției și statul de drept, cât și convențiile internaționale pe care România le-a ratificat, precum Convenţia penală împotriva corupţiei a Consiliului Europei şi Convenţia ONU asupra corupţiei.

În consecință, cerem Parlamentului României să reconsidere aceste amendamente atunci cînd legea îi va fi retrimisă de Președintele României, care a anunțat deja că va face acest lucru, și să nu mai aducă pe viitor atingere cadrului legal și instituțional legat de lupta împotriva corupției.

De asemenea, cerem tuturor oamenilor de bună-credință, indiferent de convingeri politice, să protesteze prin orice mijloc legal împotriva acestui act abuziv și nedemocratic al Parlamentului, inclusiv prin semnarea acestui protest.

Lista de semnături la http://www.revista22.ro/articol-35272_12.html.

Un gând despre “PROTEST – Grupul pentru Dialog Social: Opriți legalizarea hoției, lăsați Codul Penal în pace!

  1. Domnule, treaba cu protestul asta e tipic GDS: grupul isi zice de dialog social, dar de dialogat o fac numai intre ei.

    Adica:

    M-a intrebat, si pe buna dreaptate, un amic ( om respectabil, avocat, ca si mine, si de mai multa „buna-credinta” decat destui din lista aia a semnatarilor protestului) de ce invita Revista 22 pe toti „oamenii de buna-credinta” sa protesteze „inclusiv prin semnarea acestui protest” daca protestul are liber la semnat numai pt ei (GDS) si prietenii lor, intelectualii fini sau, in fine, cei pe care ii considera ei, GDS, a fi trecut proba bunei-credintee?

    Am ras. Fugi d’aci. Neincrezatoare, am intrat sa verific. In fine, intai am zambtit ( ranced) dand cu ochii de oameni de „buna-credinta” gen Rodica Culcer, Alin Fumurescu, Andrei Cornea si… Adica de specia aceea de oameni agreabili, cu lectura bogata la activ, dar vesnic „impartiali”. Adica eternii impartiali de dreapta-stanga, mai mult pe stanga, desigur. Mi-am adus pe loc aminte de expresia aia, a inceputului de ani 90, cu „oamenii de bine”, care erau si ei, pe o lista, si ultimul pe lista, cu voia lor, era Ion. Iliescu, desigur. Hm… Interesanta mutatie.

    In fine, nu asta vroiam sa spun, ci ca, intr-adevar, spre surprdinderea mea, se pare ca s-a stabilit acolo, in cerc restrans, un monopol al bunei-credinte. In regula: e grupul, publicatia si dreptul lor, fac ce vor cu ea. Dar se pune fireasca ( si logica) inrtebare de ce mai invita? E o impolitete elementara sa inviti oamenii doar ca sa le trantesti usa-n nas 🙂

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.