Raportul Rusiei despre Smolensk „este o bătaie de joc”

Print Friendly, PDF & Email

Raportul prezentat astăzi de comisia rusă de investigaţii privind cauzele tragediei de la Smolensk este „o bătaie de joc la adresa Poloniei”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, şef al formaţiunii conservatoare PiS şi frate al preşedintelui Lech Kaczynski, pierit în dezastrul de anul trecut.

Jaroslaw Kaczynski l-a acuzat pe premierul liberal Donald Tusk că nu a luat nicio măsură serioasă privind implicarea Poloniei în anchetă şi astfel Polonia se confruntă acum cu „un raport care dă vina exclusiv pe piloţii polonezi, acuzaţii unilaterale şi nejustificate, deoarece raportul este bazat pe speculaţii.”

PiS va propune Parlamentului o rezoluţie care să respingă concluziile raportului comisiei ruseşti.

Citiţi şi

4 gânduri despre “Raportul Rusiei despre Smolensk „este o bătaie de joc”

 1. Raportul ne spune, pe scurt, ca polonezii au vrut sa moara, cumva, iar ei, rusii, au fost perfecti, adica i-au lasat sa se sinucida?
  O intrebare: de ce nu i-au oprit, avand in vedere faptul ca acei controlori de zbor aveau dreptul si obligatia sa ordone „aeroport inchis”, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, implicit sa anuleze permisiunea de aterizare??

 2. Gabi,

  Înțeleg că acum Tusk da din colț în colț și nu prea știe cum să scoată cămașa. Opinia publică poloneză nu e dispusă să înghită mistificările rusești, iar îmbrățișarea lui Putin a fost doar o oportunitate foto, nu-l scoate Putin acum din situația în care se află după ce a avut nesăbuința să lase întreaga anchetă pe mâini rusești.

  Vitalie Ciobanu are un editorial care abordează și nesăbuința lui Tusk.

  Vitalie Ciobanu: Lecția Poloniei

  Agenția Reuters a difuzat acum doua zile o știre potrivit căreia raportul final al anchetei efectuate de autoritățile rusești pe marginea accidentului aviatic de la Smolensk, din 10 aprilie 2010, în care au murit 96 de oficiali polonezi, inclusiv președintele Lech Kaczynski și soția sa, îi face integral responsabili pe piloții avionului, care ar fi ignorat avertismentele emise de turnul de control. Comandantul echipajului ar fi luat decizia eronată de a ateriza sub presiunea politicienilor de la bord, în speță a președintelui.

  În lunile care s-a scurs după „cel de-al doilea dezastru de la Katyn”, autoritățile de la Varșovia au subliniat în repetate rânduri că în pofida suspiciunilor ce planează asupra circumstanțelor accidentului, Polonia trebuie să continue dialogul cu Rusia. Valul de sinceră compasiune din partea rușilor simpli față de tragedia poloneză oferea celor două părți nesperata ocazie să-și depășească divergențele istorice. Dar cum poți avea un dialog normal cu o țară care nu-ți împărtășește valorile?, m-am întrebat, ascultând îndemnul polonez la reconciliere. Nu înseamnă să închizi ochii asupra fărădelegilor pe care le săvârșește această putere străină și, în consecință, să-i accepți comportamentul incorect, tendențios în raporturile bilaterale? Ce câștiguri vei extrage din renunțarea, selectivă, la propriile principii?…

  O falie geopolitică se întinde de la Marea Baltică la Marea Neagră, o plajă a confruntării dintre valori profund divergente: libertate versus autoritarism, drepturile omului versus „înaltele” rațiuni de stat.

  Polonia a trebuit să adere la NATO și UE, ba mai mult, să ajungă o voce importantă în aceste organizații ca să audă în sfârșit scuzele Moscovei pentru masacrul de la Katyn, dar chiar și așa mai are de înfruntat nenumărate șicane și perfidii – ultimul raport al anchetatorilor ruși este puternic contestat la Varșovia. Doar implicarea unor experți internaționali ar fi limpezit datele cumplitei tragedii din aprilie trecut.

 3. Gabi, multumim pentru link-uri.
  Lucrurile prezentate in film sunt foarte grave. Lumea nu pricepe nimic. Nu mai zic de occidentali, dar nici ai nostri nu par sa realizeze ce implicatii au toate astea, ce se poate intampla si cu Romania…

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.