Răspunsul lui Stoltenberg pentru Putin: Nu NATO pătrunde în Est, Estul vrea în NATO

  Print Friendly, PDF & Email

  Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a răspuns retoricii Kremlinului, exprimată în special prin vocea președintelui rus Vladimir Putin, care a acuzat „tendințele de extindere” tot mai spre Est ale Alianței Nord-Atlantice.

  Stoltenberg că nu NATO urmărește o extindere spre estul Europei, ci statele din aceste zone își doresc să devină membre ale Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice.

  „Este o declarație total greșită. Statele independente bat la ușă și vor să devine membre. Nu NATO duce o politică de extindere spre Est – țările din Est își doresc să devine membre NATO sau UE”, a declarat Jens Stoltenberg în cadrul unui interviu pentru revista canadiană Maclean’s.

  În opinia sa, ideea precum că „Rusia are de pierdut ceva prin asta, iar UE de câștigat, este una greșită”.

  „Nimeni nu a fost obligat să devină membru NATO sau UE. Toate statele care fac parte din UE și NATO au decis singure, aceasta a fost voința lor”, a mai punctat secretarul general al NATO.

  De precizat că toate țările care au devenit membre NATO sau UE după 1990 au făcut-o în urma unor referendumuri, în rezultatul cărora majoritatea cetățenilor și-a exprimat dorința de aderare.

  sursa: independent.md

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.