Războiul gazelor // Ucraina refuză oferta Rusiei

Print Friendly, PDF & Email

Ucraina a început luni negocieri ample cu Rusia pentru evitarea întreruperii livrărilor de gaze

Premierul Ucrainei, Arsenii Iațeniuk consideră inacceptabilă propunerea Rusiei de reducere a prețului gazului cu 100 USD per mia de metri cubi, scrie russia.rt.com.

“Negocierile în format tripartit au reînceput, dar propunerea Rusiei de a reduce prețului gazului cu 100 USD per mia de metri cubi este inacceptabilă. Kievul este gata să-și achite datoria la gaz, dar la prețul de piață 268 USD”, a precizat Iațeniuk.

Ucraina a început luni negocieri ample cu Rusia în vederea încetării luptelor sângeroase din estul ţării, afectat de o rebeliune separatistă, şi evitării întreruperii livrărilor de gaze ruseşti. Cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord asupra preţului de livrare a gazelor şi achitării sumelor datorate de partea ucraineană.

„Toate punctele au fost discutate”, „au fost propuse soluţii”, iar „discuţiile vor fi reluate marţi seara sau miercuri dimineaţa”, la Bruxelles, a declarat comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, după şapte ore dificile de negocieri.

Cele două părţi trebuie să ajungă la un acord asupra preţului şi cantităţilor de livrare a gazelor ruseşti către Naftogaz. Preţul ar urma să se situeze între 268 şi 480 de dolari pe mia de metri cubi.

Negocierile pe tema gazelor au început luni seara la ora la ora 20:00 la Bruxelles, în contextul în care Moscova a avertizat Kievul că Gazprom va întrerupe livrările de gaze dacă Ucraina nu îşi va achita până marţi seara datoriile la gaze şi factura pentru iunie.

Un gând despre “Războiul gazelor // Ucraina refuză oferta Rusiei

  1. „dar la prețul de piață 268 USD”

    cred ca a vrut sa spuna pretul contractual. pretul de piata este cam pe la $350.

    problema este ca sigur exista clause de denuntare a contractului si atunci rusnacii il vor denunta si la iarna vor vinde la $350 sau mai inalt, acelasi pret ca si pt EU.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.