„Referendum pe mosia lui Bula”, reportaj cu declaratii halucinante ale deputatului traseist Nicolae Stan care a asigurat 184% in Colonesti, jud.Olt

Print Friendly, PDF & Email

ReporteriRadu Ciorniciuc și Victor Ilie
EditorVlad Ursulean

reportajul integral si declaratiiile audio aici: http://casajurnalistului.ro/alegeri-pe-mosia-lui-bula/

În România organizăm alegeri libere, dar dincolo de București avem încă boieri care decid tot ce mișcă pe moșia lor, inclusiv câți oameni merg la vot și unde pun ștampila. Politicile și ideologia sunt povești pentru orășeni care n-au ce face. Marea masă a votanților e în plin feudalism.

În Colonești, Olt, boierul e deputatul traseist Nicolae Stan, zis Bulă. El se mișcă rapid de la un partid la altul, iar satul votează cu sfințenie după dansul lui. În vara lui 2008, 95% dintre cei cu drept de vot puneau ștampila pe PSD, în culorile căruia candida Bulă la primărie. Câteva luni mai târziu, scorul se inversa: peste 90% votau PDL la parlamentare. Secretul? Bulă schimbase taberele. 

Boierul s-a întors acum în PSD și la referendum a reușit să scoată din case 184% dintre sătenii cu drept de vot.

Am mers la Colonești să aflăm secretul prezenței miraculoase și ne-am trezit în plin suprarealism. În comuna asta am dat peste povestea tragi-comică a democrației românești și am trăit să v-o spunem și vouă:

Bulă la birtul satului, învârtind inelul de aur pe deget
Eu și dacă mă duc la liber-schimbiști câștig! Toți prietenii dacă mi-i chem, fac 300%”, spune Bulă în timp ce-și bagă și scoate inelul de aur pe deget.

Suntem cu deputatul și trei consilieri la terasa din centrul comunei. Tocmai am ajuns, abia ce apucasem să admirăm avionul din fața primăriei când cei patru au ieșit din clădire înarmați cu teancuri de hârtii și au venit țintă la noi: “De la ce ziar sunteți?!”

Stau înșirați la masă: unul are un ceas de aur la mână, celălalt lanț de aur la gât, altul, mai puțin spălat, doar un dinte de aur. Vorbele lui Bulă dirijează consilierii ca la filarmonică. Dau din cap în sincron, râd sau se încruntă. Știu de ce suntem aici:

“Mă, băieți, hai să vă spun deschis, că sunteți băieți tineri. Din ăia 7,5 milioane câți au votat să plece el, un milion e furăciune, un milion cinci sute. E mai mult? Mai mult nu are cum să fie…”

Rămânem bulversați. Un deputat al puterii spune că s-au furat 1.5 milioane de voturi. Nu cumva unele sunt din Colonești? Doamne ferește, spune Bulă și deschide dosarele să ne explice cum au votat 184%, dar e întrerupt de telefon. Sună primarul din Corbu, o comună vecină. Pune pe speaker:

– Alo, dom’ primar, cât ai avut ‘mneata acolo, la Corbu?
– 100,3%.
– 100%?! Puțin, dom’ primar, puțin!
– Lăsați, dom’ deputat, alții s-au lăudat că fac mai mult și n-au făcut.
– Ai luat multe CNP-uri de pe cruci?! (râde isteric) ‘Ai, dom’ primar, că știu că ești băiat ca lumea, ai 23 de ani de când ești primar. Mulți înainte! Da’… ai scor mic!

Deputatul și consilierii ne explică cifrele votului

Un consilier deschide gura: Să vă zic ce-am făcut, că nu ne ferim. Am pus doi băieți la șosea cu pancarte «VOTAȚI AICI!». Îi opreau pe toți care veneau de departe, Constanța, Galați…” 

Bulă i-o taie rapid, întinde hârtiile pe masă și face o segmentare precisă a celor 2779 de cetățeni care au votat:

 • cei cu buletin de Colonești, care au votat 100%;
 • 800 de oameni care locuiesc aici, dar fac naveta la Pitești sau Slatina și au buletin acolo;
 • 400 de “turiști” care erau în trecere și s-au oprit tocmai aici să voteze.

Prezenta la vot in Colonesti

 

Bulă își încheie pledoaria râzând satisfăcut. De 20 de ani, nimeni nu l-a clintit de la șefia regiunii. Îi înjură pe liderii tuturor partidelor. Își permite, toți se dau peste cap să fie în grațiile lui. La fiecare alegeri a scos rezultate excelente. Prin ’92, a primit chiar un tractor de la guvern drept recompensă.

La referendum, însă, a sărit calul. Procentul lui neverosimil a șocat Europa. Deputatul se ascunde în spatele Ordonanței 41, care spune că nu se mai contabilizează separat listele permanente și cele suplimentare. Am verificat, însă, cele trei explicații pe care le-a dat.

Toate sunt false. La Colonești au votat fantome.

Ca să aflăm asta am bătut comuna-n lung și-n lat, am vorbit cu peste 150 de săteni și am mestecat tabele de cifre. Uite cum s-a întâmplat:

Căminul Cultural Ilie Martin, prezența la vot 168%
Căminul Cultural Ilie Martin, prezența la vot 168%

 “400 de turiști s-au înghesuit la Colonești”

Un bărbat la bustul gol, slăbănog și fără dinți în gură, cu tatuaje verzi pe tot corpul, merge agale pe bicicletă, pe mijlocul uliței. E Grafian Stănescu, zis Jardel. În ziua referendumului a fost tocmit de primărie să agite o pancartă pe mijlocul străzii și să oprească mașinile care treceau pe drumul E574. El era responsabil cu mașinile care mergeau spre Slatina, amicul lui cu cele spre Pitești.

Totul s-a făcut pașnic! Păi nu trecu și dom’ deputat, nu trecu și primarul, și poliția, toți? N-a zis nimeni nimic, dom’le, nimic. Ne-a ieșit totul parfum!

Polițiștii spun că n-au văzut nimic suspect și nici n-au primit sesizări, deși mai mulți cetățeni spun căau încercat să-i sesizeze și au fost ignorați.

Primăria din Colonești a mai oferit un serviciu “turiștilor” și sătenilor deopotrivă: transport gratuit cu mașina primăriei la secția de vot. Ne-a povestit despre asta Florin Pința, fost consilier local, fost șofer, actualmente paznic la primărie.
Dacă nu te duci, mâine îți spune să rămâi acasă! A venit unul pe la zece noaptea, i se stricase mașina cu pepeni. Și vine și mă trimite primarul: «du-l, mă, la vot, să voteze!».

Cu toate astea, mai mult de 100 de voturi nu s-au strâns în felul ăsta de la “turiști”. Cei cu pancarta abia dacă au apucat să oprească 50 de mașini. De ce ar opri cineva tocmai aici? Drumul E574 trece prin câteva sute de localități, 15 numai între Pitești și Slatina…

800 de navetiști cu suflete moarte

Prin anii ’80, Coloneștiul a fost pregătit ca un “centru agricol de cazare a salariaților” care lucrau în Slatina și Pitești. Sute de oameni dormeau aici și plecau în fiecare dimineață la muncă cu opt autobuze speciale. După căderea comunismului, însă, s-a prăbușit și numărul navetiștilor. Astăzi, din comună nu mai pleacă nici o cursă. Pe aici mai trece un singur autobuz pe zi, ruta Scornicești-Ploiești.

Deputatul Bulă, însă, continuă să numere dispăruții navetiști socialiști ca prezenți la vot pe listele speciale. Un omagiu subtil pentru Nikolai Gogol.

“Sătenii s-au prezentat la vot în unanimitate”

După discuția cu Bulă, nu părea exclus ca sătenii să fi ieșit cu toții la vot, atingând perfecțiunea civică. Însă ne-am apucat să întrebăm toți oamenii pe care-i întâlneam – “Ați fost la vot?”. Am întrebat 65 de săteni.

Doar 33 votaseră, puțin peste 50%.

Constantin Păvăloiu, fostul director al școlii din Colonești, susține că și numărul celor trecuți pe liste permanente (1508) e umflat. “Cum e posibil așa ceva?! Noi abia mai avem în comună 1500 de oameni cu copii cu tot! Nu știu de unde i-a scos…”

(…)

Coloneștiul e legat ombilical de Bulă. Până în ’89 a fost președintele CAP-ului, iar imediat după revoluție a fost ales primar și a pornit o carieră ca la carte. Din membru PCR a devenit membru FSN, apoi a pendulat între cele două facțiuni care s-au desprins din el – PSD și PD(L).

Cariera politică a lui Bulă

După aproape 20 de ani de primărie, Nicolae Stan a devenit deputat. Îl loc și-a înscăunat fiul, care a strâns 75% din voturi, deși “nu știe foarte multe”, după cum recunoaște chiar Bulă. “Eu m-am ocupat de campanie…”

Valerică Stan a fost fotbalist în Divizia A, la FC Argeș și alte echipe. Stă stingher la birou, cu un MacBook pe masă și la mână un ceas albastru, ca-n reclamele cu Messi. Ochii i se tot plimbă de la tavan la podea. A fost greu să ajungem la el – cum ne-ntorceam, cum dădeam nas în nas cu taică-su, prezent în sat să fie sigur că totul merge bine la alegeri. Nici acum nu reușim să schimbăm mai mult de câteva cuvinte cu primarul.

Dă buzna Bulă, alături de primarul din Tătulești, alt campion, cu 147%. “Om gospodar, primar de șapte stele, a avut o nuntă-n sat în ziua votului!

Sursa: MediapartȚara e plină de astfel de “gospodari” și de comunități care se lasă păstorite de ei. Unsondaj IRES arată că românii nu votează partide sau programe politice, ci pun tot timpul ștampila pe liderul local, care se lipește de un partid sau altul după interesele de moment.

Așa se face că 73.7% dintre toți votanții la referendum sunt din localități care aparțin USL. Primarii PDL au fost, la rândul lor, atât de eficienți, încât doar 14%dintre cetățenii lor au pus ștampila pe DA(media națională e 87%).

Sătui de atâta realpolitik, plecăm spre Pitești. La ieșirea din sat, o turmă de capre paște pe marginea străzii. Din spate vine ciobanul cu toți sfinții la el:

– Au votat și caprele? îl întrebăm râzând.
– Dom’le, la noi și țapul a votat! răspunde ca și cum nu ar vorbi despre soarta lui, ci despre alegerile din Republica Democrată Congo.


BonusUrmărește aici un slideshow audio cu declarațiile halucinante ale deputatului!

ReporteriRadu Ciorniciuc și Victor Ilie
EditorVlad Ursulean

17 gânduri despre “„Referendum pe mosia lui Bula”, reportaj cu declaratii halucinante ale deputatului traseist Nicolae Stan care a asigurat 184% in Colonesti, jud.Olt

 1. Scuze, am uitat sa reliefez curajoasa „lupta de clasa” a poporului roman impotriva boierilor impilatori gen Mitrea Cocor versus Trei-Nasuri. Iata ca nu-i nevoie de vreun Yeti sau Bigfoot pentru a ne vedea stra-stramosii in carne si oase.

 2. „Sunt mandru ca sunt roman” – Cine rosteste cuvintele astea dupa ce a citit articolul, inseamna ca are o problema…grava!

 3. Am citit mai de mult un lucru exemplar despre expresia „sint mindru, etc.” – orice natie sau etnie doriti. Un tinar maghiar se infoia in acest mod, la care interlocutorul, evreu, i-a replicat: „Gresit ! Problema trebuie pusa invers – intreaba-te de ce ar fi maghiarii mindri ca faci parte dintre ei.”

  In legatura cu articolul nu cred ca este cazul sa dramatizam excesiv – toate natiile poseda legiuni de retardati, indivizi sau grupuri coerente. Incepind cu 1815, dupa secole de realizari glorioase, francezii s-au afundat tot mai mult intr-o prapastie spirituala, terminata cu formidabila infringere din 1940. Inca si mai jalnic s-au comportat in calitate de invinsi ceea ce nu-i opreste de a trai fara complexe. Nu am de gind sa arat punctele negre din istoria diverselor natii si multiplii lor imbecili celebri dar, repet, sa nu dramatizam. Sa incercam sa-i facem pe cit mai multi compatrioti sa fie mindri de noi – e greu, e mult de muncit si mai ales trebuie rabdare. Eu zic ca merita !

 4. Apropos de butada evreului: sunt sigur ca cei din Colonesti,Tatulesti, Scornicesti, Corbu etc.etc. n-ar fi mandri cu mine. Si drept sa spun n-am de gand sa fac nimic, dar chiar nimic, sa le dau prilejul sa-si schimbe parerea 🙂 Nu ravnesc sa ajung ENTITATE; ma multumesc sa raman in continuare OM!

 5. @calehari #3

  “Sunt mandru ca sunt roman” – Cine rosteste cuvintele astea dupa ce a citit articolul, inseamna ca are o problema…

  Bogdan, asta-i o vorbă spusă la mînie, deși e în oarece măsură justificată, vreau să te contrazic.
  Căci:
  – articolul descrie cu mare minuție calitatea gunoaielor aduse „pe val” de vîrtejul „evenimentelor” recente (atît din ultimele cîteva luni, cît și din ultimii 23 sau 66 sau 75 de ani).
  – fă o mică socoteală: idioții au mers pe ideea asta și au eșuat lamentabil, căci o estimare sumară arată că românii n-au mers la referendum să voteze demiterea decît în proporție de maximum 30%! (chiar în comuna Colonești din articol, vor fi ieșit la vot să zicem jumătate, dar mai e mult pînă la 184%). Restul nu s-au dus fie din dezinteres, fie din scîrbă pentru puciști, fie în sprijinul și la apelul Președintelui.
  – evoluțiile din ultimele zile/ore, care ilustrează degringolada impostorilor, n-ar fi fost posibile fără consolidarea independenței Justiției din ultimii ani.

  Iar „majoritatea tăcută” are oroare de hoți, paiațe și papagali. Să sperăm împreună că se vor scutura din letargie, cît mai curînd!

 6. @6 Draga Pata, ai dreptate! Dreptate, in ’90, avea insa si Petre Tutea, cu al sau „popor de tampiti”. Dreptate avea si Plesu cand vorbea despre cei cativa romani care il fac pe el sa fie mandru. Ma gandesc, cu umilinta, ca poate, „in oarece masura”, s-ar putea sa am si eu un pic -mic- de dreptate 🙂

 7. Mîndrie bine temperată, bine? 🙂 Orice-ar fi, și Țuțea, și Pleșu, și alții au fost/sînt patrioți. Și mîndri. Unde greșesc?

 8. Plesu are tot dreptul sa fie mandru pentru tot felul de lucruri, ca si Tutea dealtfel, dar vorbeam despre MANDRIA DE A FI ROMAN. Sa vedem ce are de spus Plesu despre felul asta de mandrie: ” Mandria de a fi roman e ceva care trebuie luat nu ca punct de plecare, ci ca SCOP DE ATINS. Altfel, in loc sa fie un combustibil energizant, ea va ramane ceea ce este de multa vreme: un drog si un somnifer”

  Din Mehedinti pana in Teleorman, din Olt si Gorj pana in Vrancea si Galati, multi, din nefericire foarte multi, se mandresc doar cu un singur lucru: ca sunt romani… in proportie de 180 sau 250% . Unde gresesc ? 🙂

 9. E o greseala sa dai vina pe popor. Pozitia tipic intelectualista, simandicoasa, fariseica, cum ca sunt 2 Romanii, boborul prost etc este inepta face rau si nu ofera premise prea multe sa imbunatateasca lucrurile. Poporul seamana mult cu intelectualii si conducatorii, clasa politica. Oamenii, oricat de abrutizati, lipsiti de educatie, sunt tot oameni. Ar trebui priviti cu intelegere si actionat cu fermitate in sensul combaterii hotiei, platii fara munca, educarii, civilizarii, etc. Intelectualii de mucava stau si plang ca niste babe bantuite de moroii de la Colonesti.

 10. Asta este doar unul din exemple,dar avem cu duiumul in pitoreasca Romanie!
  Nu avem personal suficient si specializat sa fie pe teren in

 11. La nivelul autorilor de articole de pe acest site (sau altele), constat un deficit de viziune. Ne balacim perpetuu in SUBIECTE MICI, fara a reusi vreodata sa judecam lucrurile dintr-o pozitie realmente obiectiva. Sa ma explic: rugaciunea lui Eminescu e patetica si potrivita situatiei, dar nu induce o atitudine pozitiva. NE RUGAM LA CE ? Vorba aia proasta (romaneasca) – Dumnezeu iti da , dar nu-ti baga in traista. Bun e Tutea, acceptabil mediocrul filosofuL-pitic-de gradina Plesu.

  SI MAI DEPARTE ? Nu ne putem desprinde de fatalismul oriental ? De ortodoxismul atit de drag legionarilor SI lui Vadim ? NIMENI nu citeaza-inspira din Anton Dumitriu, un veritabil spirit greco-romano-GERMANO-VALAHO-occidental. Cine-i Anton Dumitriu ? Abia il veti gasi pe Wikipedia, dar sfatuiesc orice roman cu pretentii „intelectuale” sa citeasca CEL PUTIN ALETHEIA (Incercare asupra ideii de adevar in Grecia antica, Editura Eminescu 1984) – sigur disponibila in anticariate.

  Doamnelor, Domnilor ! Nu vreau sa lungesc comentariul – lasati „isihasmul” si pe Steinhardt, oricit de tare va gadila vana patetic-crestina. TRECETI LA ACTIUNE ! Sub stindardul Sf. Pavel, care a transformat o secta iudaica obscura intr-o religie universala, (re)utilizind gindirea lui Socrate, Platon si Aristotel (Zenon Kosidowski – Povestirile Evanghelistilor, Editura Albatros, 1983).

 12. #9 Cale, sa iti spun unde greseti tu, dupa parerea mea. Si fara suparare. Mandria de a fi roman e foarte ok, in conditiile in care, vorba lui Pata, e bine-temperata si stii unde sa ti-o afisezi. Daca ti-o afisezi aici, intre noi, pe ILD, da, e ok, te vom aplauda, te vom aprecia chiar, te vom admira. Daca ti-o afisezi printre satenii Colonestiului, fiind oamenii asa cum am inteles din articol ca sunt, te vor alunga, posibil, cu pietre. Incat, e mai bine, daca treci pe acolo, sa treci prin sat cu capul sus, sa te uiti mandru in ochii lor, dar sa iti spui numai in gand „sunt mandru ca sunt roman”. Da, exista un anumit gen de oameni (de care ai vorbit si tu, intr-un comentariu, mai demult), care toata viata se tarasc prin cotloane umbroase si prin santuri adanci, in cautarea cate unei gauri cu ceva mancare; genul asta de oameni n-a fost lasat de la D-zeu cu „organul mandriei”; cine sa fiu eu sau sa fii tu, acum, sa vrei sa li-l „altoiesti”? Mai bine acceptam amandoi cum a dat Cel de Sus si ne vedem de treburi, ca doar, printre altele, din treburile alea (bine facute) capatam si o parte din mandrie.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.