Rodica Culcer: Băsescu, eterna poveste

Print Friendly, PDF & Email

Fatalitate! Iată-ne din nou în prag de alegeri şi tot ce auzim pe scena publică este „Jos Băsescu!”. În loc să ne plictisim, sau să ne indignăm, ar merita să ne întrebăm de ce nu reuşeşte USL să găsească altă temă de campanie, de ce nu-şi cheamă electoratul să voteze pentru un program, o cauză, un set de soluţii sau chiar pentru o echipă, şi insistă să ne cheme la vot împotriva preşedintelui.

De ce doar „contra” şi nu „pentru”? Te-ai fi aşteptat ca după eşecul tentativei de suspendare din vară USL să conceapă o campanie ceva mai inteligentă, mai constructivă. Iată însă că nu reuşeşte. Mai mult, după ce iniţial renunţase să scoată în prim plan suspendarea preşedintelui, acum au resuscitat-o.

Motivele sunt desigur mai multe, iar unele ne sunt bine cunoscute: Voiculescu & Co. vor să controleze justiţia, serviciile şi tot restul instituţiilor pentru a se salva de rigorile legii, iar preşedintele le stă în cale. Nu este însă numai atât: după şapte luni de guvernare, USL pur şi simplu nu are ce invoca în favoarea sa. Nu a reformat nimic, nici măcar în administrarea fondurilor europene, nu a luat nici o măsură credibilă de relansare a economiei, nu a stopat inflaţia ci, dimpotrivă, a profitat de pe urma devalorizării leului pe seama românilor, şi s-a făcut de râs în episodul privatizării ratate a Oltchim. În plus, a intrat cu bocancii în ICR şi IICMER, a susţinut prin interpuşi campanii grosolate de defăimare a intelectualilor care gândesc şi vorbesc liber, şi a recurs la măsuri de tip stalinist pentru a acoperi urât mirositorul plagiat al premierului. Propunerile sale pentru funcţiile de procuror general şi procuror şef al DNA s-au compromis în direct la televizor, iar conducerea ANI invocă presiuni politice inimaginabile.

Cu un asemenea bilanţ nu poţi să te lauzi, nu poţi face campanie. Aşa că este mult mai simplu să strigi „Jos Băsescu!”, pretinzând că după înlăturarea preşedintelui ne vom scălda în lapte şi miere.

[…]

Totodată, Traian Băsescu este singurul adversar cu adevărat periculos al USL. Nici unul din liderii ARD nu s-a dovedit capabil să dea o replică fermă puterii. Dacă nu ar fi asociată cu Traian Băsescu, ARD ar fi un joc de umbre. În clipul difuzat de 1 decembrie fosta mare speranţă, MRU, mai avea puţin şi îşi dădea duhul. O spun cu regret, căci orice jurnalist îşi doreşte o confruntare între personalităţi cu greutate şi substanţă, nu zeama chioară pe care ne-o servesc actualele aşa-zise tabere politice.

[…]

Dar de ce să fie USL îngrijorată? De ce se agită corifeii săi pe toate ecranele moguleşti să ne convingă că Traian Băsescu este obligat să-l numească pe Victor Ponta premier, că USL nu se va rupe după alegeri, că preşedintele este condamnat la o nouă suspendare? De ce irosesc atâta energie dacă este atât de sigur că Victor şi Crin stăpânesc situaţia?

Ei bine, pentru că nu este chiar atât de sigur. USL ştie bine că trădarea este scrisă în codul genetic al multor politicieni.

[…]

PPDD, minorităţile, UDMR şi chiar UNPR pot fi oricând convinse să se alieze cu ARD contra USL. Singurul care poate orchestra o rupere a USL este Traian Băsescu, ceea ce îl face un adversar şi mai redutabil.

[…]

Rodica Culcer

Un gând despre “Rodica Culcer: Băsescu, eterna poveste

  1. Care este diferenta dintre USL, PSD si PNL? Care e cea mai nasoala si care e cea mai moderata?

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.