Sabin Orcan: Putin şi poporul rus (I)

Print Friendly, PDF & Email

Dezgroparea chestiunii tezaurului românesc agită, de la o vreme, spiritele de la Bucureşti şi de la Moscova. Dezbaterea, dusă mai mult în spaţiul mediatic decât în cel diplomatic, nu vine cu nimic nou. Este doar un prilej de-a ne reaminti câte am pătimit – şi încă mai pătimim – de pe urma marelui vecin de la Răsărit.

[…]

Fitilul a fost reaprins de un raport aflat recent pe ordinea de zi a Consiliul Europei. Acest organism decorativ – din care fac parte atât ţări din Uniunea Europeană, cât şi din afara ei, inclusiv Federaţia Rusă – trebuia să se pronunţe asupra respectării obligaţiilor pe care Krem­linul şi le-a asumat faţă de forul de la Strasbourg. Trei parlamentari români, doi de la PDL şi unul de la PSD, au depus un amendament în care cereau returnarea tezaurului pe care România l-a depozitat la Moscova în timpul Primului Război Mondial. Amendamentul, susţinut şi de trei parlamentari moldoveni, a fost respins. În mod evident, aş zice, întrucât nu acolo se putea tranşa o asemenea temă.

Ştirea respectivă a produs o vie nervozitate pe plaiuri mioritice şi o aprigă replică din capitala fostei Uniuni Sovietice. La noi, oamenii au început a se-ntreba deja cât am putea recupera în contul tezaurului. Care reprezintă peste 90 de tone de aur, evaluate azi la peste 3 miliarde de euro.

[…]

De cealaltă parte, s-a auzit vocea purtătorului de cuvânt al ministrului rus de Externe. În cea mai autentică limbă de lemn, dl Alexander Lukaşevici ne-a asigurat că subiectul lipseşte şi nu este de actualitate: „Considerăm că încercările de a dezgropa trecutul, în condiţiile actuale, sunt contraproductive şi pot trezi doar emoţii inutile, distrage atenţia de la deciziile cu adevărat importante privind aspecte specifice ale cooperării bilaterale”. În largul eterului, băieţii de la Vocea Rusiei (fostă a Moscovei) avertizează că problema tezaurului a fost rezolvată demult. Cum? Ne luminează acelaşi Lukaşevici: „Moscova nu a încasat de la Bucureşti despăgubiri în valoare de 300 de milioane de dolari. România, care a luptat de partea Germaniei hitleriste, trebuia să plătească aceşti bani în conformitate cu Tratatul de Pace de la Paris”.

Nu-i nevoie de multă aritmetică pentru a înţelege că 300 de milioane de dolari nu înseamnă nici o zecime din 3 miliarde de euro. Dincolo de cifre, trebuie să vorbim însă despre asuprirea la care am fost supuşi, de-a lungul istoriei, de către imperiul rus.

(Va urma)
Sabin Orcan

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.