Se împlinesc 72 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă

Print Friendly, PDF & Email

3.000 de români au fost executaţi de trupele sovietice, în prima zi a lunii aprilie 1941, la Fântâna Albă. Există mărturii care vorbesc de scene de tortură: oamenii au fost legaţi de cai şi târâţi, apoi aruncaţi în gropi comune – spun istoricii. 1 Aprilie este Ziua Naţională în memoria românilor-victime ale masacrelor, deportărilor, foametei şi altor forme de represiune organizate de regimul sovietic în Bucovina, Ţinutul Herţei şi Basarabia, transmite TVR.

Pe 1 Aprilie 1941, locuitorii de pe Valea Siretului au încercat să se retragă în România din Bucovina de Nord, anexată ruşilor. Au sfârşit în gropi comune.

Doar o troiţă aminteşte de una dintre cele mai sângeroase crime pe care le-a cunoscut istoria României. Era în duminica de Paşte, din 1 Aprilie 1941, la Fântâna Albă, din Poiana Varniţa, la circa 3 km de graniţa română. 2.000-3.000 de români, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, au fost ucişi de grănicerii sovietici.

Trecuseră doar 10 luni de când România fusese obligată să-i cedeze Uniunii Sovietice teritoriul din nordul Bucovinei pe care se aflau 3 milioane de locuitori.

Luaţi prin surprindere, doar 7.000 de români au reuşit să se întoarcă în România. Autorităţile sovietice i-au declarat “trădători de ţară”. Pe cei mai mulţi i-au deportat la muncă forţată în Siberia şi Kazahstan.

La 1 aprilie, 1941, NKVD-ul (Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne) lansase zvonuri că grănicerii sovietici i-ar fi lăsat pe mai mulţi români să treacă graniţa. Aşa că oameni din mai multe sate s-au îndreptat spre graniţa sovieto-română. Purtau un steag alb cu însemne religioase – icoane, prapuri şi cruci din cetină. Ascunşi în pădure, grănicierii sovietici au tras în ei din plin.

[…]

Două zile s-au auzit gemete din acele gropi, spun locanicii. Masacrul a fost subiect interzis de autorităţile sovietice şi apoi ucrainene.

Abia în anul 2000, s-a permis oficierea unei slujbe pentru odihna românilor ucişi.

Din 2011, 1 Aprilie este Ziua Naţională în memoria românilor-victime ale masacrelor, deportărilor, foametei şi altor forme de represiune organizate de regimul sovietic în Bucovina, Ţinutul Herţei şi Basarabia.

Șerbu Vlad

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.