Sever Voinescu: Bună propunerea lui Ponta

Print Friendly, PDF & Email

Înțeleg fără o clipă de ezitare de ce Dan Voiculescu este aproape de colaps cînd aude numele Laurei Codruța Kovesi și al lui Daniel Morar. Înțeleg imediat și de ce Crin Antonescu se comportă exact ca Dan Voiculescu.

Pricep de ce Victor Ponta, deși o înjură în toate ocaziile, a propus-o pe dna Kovesi la conducerea DNA. Pricep și de ce Crin Antonescu se face că nu pricepe de ce a făcut Ponta această propunere. Pricep pînă și de ce Traian Băsescu ar fi dispus să mai înfrunte o dată sarcasmul general reevaluîndu-l și pe dl Tiberiu Nițu.

[…]

Nu în ultimul rînd, urmăresc atent ce se spune despre dna Kovesi în presă. Corul de înjurători consacrat de ani de zile, compus din Antonescu, Voiculescu, Ponta, Chiuariu, S.R.Stănescu, Antena 3 și Jurnalul Național, Geoană (vă amintiți ultimul interviu de candidat la prezidențiale al protejatului lui Vîntu, în care a spus că, dacă va cîștiga, primul lucru pe care îl face este să o schimbe pe dna Kovesi?), Năstase, Vadim Tudor este, pentru mine, cea mai bună recomandare că fostul procuror general și-a făcut bine treaba. Nu în ultimul rînd, eu însumi am ascultat-o de cîteva ori la bilanțul Parchetului General și am avut impresia unui om care înțelege, știe, poate și, mai ales, face.

Am scris acum două zile că dl Daniel Morar are dreptate cînd spune că procedura de selecție a procurorilor de vîrf trebuie să fie transparentă. A cerut-o și Comisia Europeană. O cere și bunul simț. Problema cea mai mare a justiției în România nu este, cum s-ar crede, corupția din interior. Nici slaba pregătire profesională a corpului de magistrați (judecători și procurori) în ansamblul său. Și nici măcar infrastructura precară a actului de justiție. Marea problemă este lipsa de încredere a populației în actul de justiție. Păi, nu există răspuns mai bun și mai înțelept de dat acestei neîncrederi decît o procedură clară, previzibilă și cuprinzătoare pentru selectarea procurorilor care vor conduce sistemul parchetelor noastre. Îl înțeleg pe dl Morar cînd spune că i se pare firesc ca DNA să fie condus de cineva din interior. A condus foarte bine această instituție mai bine de șapte ani, are încredere în oamenii cu care a lucrat acolo, crede în specificul activității anti-corupție. Dar nu pot pricepe de ce, în aceste vremuri grele, apar fisuri în tabăra și așa minoritară a celor care nu vor să lase justiția pe mîna rețelelor de tip Voicu.

Și eu susțin DNA. Am spus-o încă de pe cînd făceam politică, în presă și de la tribuna Parlamentului: cred că DNA este o forță a binelui în societatea românească, cu toate imperfecțiunile și rateurile pe care le mai dă. Sîntem în situația în care instituții precum DNA trebuie apărate de confiscare politică, pentru că DNA a dovedit că ne poate apăra pe noi, imensa majoritate a românilor, de ei, minoritatea coruptă care ne conduce. DNA, Parchetul General, Înalta Curte, SRI și SIE – iată instituții asupra cărora asediul politic este dezlănțuit. Nu am nici o îndoială că se află în structură procurori care ar fi excelenți șefi ai DNA. Dar Laura Corduța Kovesi a dovedit deja excelente calități în fruntea Ministerului Public. A ținut această instituție în zona de profesionalism în care trebuia să fie, deși presiunile au fost extreme, după cum spune raportul MCV. DNA este, mulțumită dlui Morar mai ales, în aceeași situație. Atunci, de ce nu ar fi potrivită dna Kovesi în fruntea DNA?

Sever Voinescu

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.