Sever Voinescu: Europa fugărită de un taur în călduri

Print Friendly, PDF & Email

„După scandalul agresiunilor sexuale comise de imigranții musulmani în noaptea de revelion, cîțiva editorialiști au făcut ceva succes cu titluri care sugerau (ori spuneau pe șleau) că noii veniți fac Europei cam ce vroiau să le facă nemțoaicelor”, scrie Sever Voinescu în articolul publicat pe Evenimentul Zilei, „Violul Europei”.

” Nu vreau să discut acum valoarea metaforică a puseului sexual trăit de tinerii refugiați cînd s-au trezit în plină sărbătoare nocturnă, alături de tinere din Europa, într-o piață publică. În ceea ce mă privește, eram sigur că milioanele de refugiați primiți cu brațele deschise de inconștienții Merkel și Juncker vor să „reguleze” Europa încă înainte de acest trist episod de excitație colectivă. Totuși, citind acele editoriale i-am spus cuiva că mi se pare un unghi superficial de abordare a temei. „Păi, nu așa e mitul Europei? Nu despre este vorba, de fapt?” – mi-a replicat amicul. Mi-am adus, atunci, aminte de mitul violului Europei.

În mitologia greacă, ca în cazul multor altor mituri, au circulat diferite variante ale poveștii Europei, dar povestea de bază a fost stabilizată de poeții de la începutul Imperiul Roman, Horațiu și, mai ales, Ovidiu. Europa era o prințesă feniciană cu statut de semi-zeiță, fiică a Regelui Agenor al Tirului, acesta fiind fiul lui Poseidon și al Libyei. Era, desigur, foarte atrăgătoare, pentru că Zeus de cum a văzut-o s-a simțit stîrnit. Ca să o seducă, Zeus s-a transformat într-un splendid taur alb, s-a amestecat într-o cireadă pe care Hermes a primit ordinul să o mîne spre plaja pe care Europa, împreună cu alte fetișcane de la curtea Tirului, își făceau veacul. Europa a fost foarte impresionată de apariția taurului alb – puternic, grațios, majestuos, emanînd o forță sexuală copleșitoare. Aproape amețită de tulburare, ignorînd sfaturile prietenelor ei, Europa l-a mîngîiat și, apoi, din mîngîiere în mîngîiere, l-a încălecat. Acesta nu a mai pregetat o secundă, s-a aruncat în mare și a înotat pînă în Creta, departe de Regatul lui Agenor. Acolo, Zeus a redevenit antropomorf, și-a dezvăluit identitatea și a posedat-o cu nesaț, producînd mai mulți fii, dintre care cel mai cunoscut va fi Minos, cel care îi va ordona lui Dedalus să construiască pentru el labirintul cretan. Europa a devenit, astfel, prima regină a Cretei. Imediat după dispariția Europei, Regele Agenor și-a convocat fiii și le-a poruncit să plece în căutarea ei – să nu cumva să se întoarcă în Tir fără ea! Răspîndiți în toate zările, băieții nu au mai găsit- o niciodată și, prin urmare, nici nu au mai revenit acasă, unii fondînd noi așezări, alții stabilindu-se în alte orașe.

Mitul Europei nu era chiar central, în nucleul tare și fierbinte al complicatei mitologii grecești, așa că, în Evul Mediu, părea a fi uitat. Însă, mitul a revenit în forță în Renaștere, odată cu revalorizarea literaturii antice. Așa se face că povestea Europei și a taurului alb a devenit subiect al multor lucrări de artă din această perioadă, unele dintre ele fiind semnate de nume mari, precum Dürer, Tițian sau Veronese. În secolul XX, odată cu debutul caricaturii politice și al umorului politic desenat, Europa a fost de multe ori reprezentată ca o fecioară despletită aflată în diferite tipuri de relație cu un taur.

Michael Wintle, profesor de studii europene la Universitatea din Amsterdam, spune că „dincolo de puterea ei ca mit și de potențialul ei umoristic, povestea Europei are cîteva trăsături care au făcut-o să fie atît de apreciată de artiști de-a lungul timpului” și le enumeră: are un excelent potențial decorativ (în porțelanurile de secol XVIII, mai ales în cele de Meisen și de Derby, povestea Europei și a taurului era unul dintre motivele des folosite), are un excelent potențial de a reprezenta frumusețea estetică, are dramatism, e plină de energie, de temperament, de senzualitate și, la limită, de romantism.

Și acum doamnelor și domnilor, Europa fugărită de un taur în călduri! Ce spectacol! Enjoy.”

Sever Voinescu

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.