Sever Voinescu: Umbra lui Stănişoară la Convenţia PDL

  Print Friendly, PDF & Email

  Nu cred că trecerea lui Mihai Stănişoară la inamic va afecta cumva apropiata Convenţie Extraordinară a PDL. Deşi, ar trebui. Dar, aşa cum întregul popor român nu a dat doi bani pe probele de incompetenţă şi rea-credinţă ale useleilor din primăvara-toamna lui 2012 şi i-au votat masiv în iarnă, la fel, delegaţii PDL nu vor da doi bani pe semnele clare de incompetenţă managerială şi politică ale lui Vasile Blaga şi vor vota în consecinţă.

  Diferenţa, însă, este aceea că o naţiune poate greşi in corpore oricît de grav, de dispărut nu dispare cu una cu două, un partid are o marjă mult mai mică de eroare. Greşeala devine fatală mai grabnic pentru grupuri mici (precum un partid), decît pentru grupuri mari (precum un popor). Popoarele au, fiecare, îngerii lor păzitori – partidele, nu.

  Ce vreau să spun este că plecarea lui Mihai Stănişoară are legătură cu situaţia din PDL într-un fel mai profund decît vor liderii actuali şi, poate, mulţi dintre membrii PDL să se creadă. Blaga şi ciracii înconjurători vor să ne facă să credem că tipul era un oportunist pur, momit de liberali cu cine ştie ce, omul lui Frunzăverde – în fine, trădător sadea. Gunoi. Bine că a plecat, s-a curăţat partidul! Vasile Blaga nu are vreo explicaţie de ce Stănişoară a fost uns chiar de el lider de grup, adică şef formal al opoziţiei din Camera Deputaţilor, dîndu-i ocazia să producă cea mai înaltă trădare din istoria trădărilor politice de la noi. (Recordul anterior, stabilit de Frunzăverde, adică un prim-vicepreşedinte, şef de Consiliu Judeţean care pleacă la inamic, a fost bătut acum de pupilul lui Frunzăverde, Mihai Stănişoară, care a plecat la inamic din funcţia de lider de grup parlamentar şi prim-vicepreşedinte).

  Blaga nu are vreo explicaţie de ce el însuşi a preferat sacrificarea, în Mehedinţi, a unor oameni care au fost trup şi suflet cu PDL doar pentru a-l face pe Stănişoară ales la legislativele din decembrie. De altfel, practica sacrificării de oameni loiali partidului pentru bani sau pentru interesele grupurilor blagiste a fost o constantă a managementului resurselor umane în PDL în ultimul an.

  Oricum, intensitatea reacţiilor din tabăra Blaga vorbeşte de la sine. Ia imaginaţi-vă ce urlete din gură de şarpe s-ar fi prăvălit din Modrogan 1 spre televiziuni dacă vreunul dintre reformişti pleca. Aşa, în afară de chestiile care se spun în asemenea ocazii, gurile de tun oficiale sînt liniştite. Scandalagii de vocaţie care îl gardează pe ”unificator” sînt, de data asta, muţi. De uimire, desigur. Iar ceilalţi, sînt atenţi. Trădător, sigur. Ingrat, evident. Oportunist, fără doar şi poate. Dar, atît. Nu spun că ştiau, că sînt înţeleşi cu Mihai Stănişoară sau că au premeditat un plan amplu de scurgere a PDL în PNL. Vreau, însă, să spun că Mihai Stănişoară, ca şi Sorin Frunzăverde, ca şi cei care vor mai urma, scapă printre degetele amorţite ale ”unificatorului”. ”Marele organizator” e incapabil să gestioneze fenomenul acestei grave destructurări a PDL. Va găsi, sînt convins, culpe în exterior. Ca de fiecare dată. În general, pentru tot ce nu poate el face, de vină sînt reformiştii, Băsescu, Udrea, Boc. Cred că şi plecarea lui Stănişoară va fi, cumva, explicată activului de partid cam în acelaşi fel. Dar miza plecării lui Stănişoară este mult mai profundă.

  În curînd, mai curînd decît am crezut iniţial, continentele se vor despărţi în USL şi PNL se va prăvăli cu o forţă imensă peste dreapta. Acest tsunami politic va mătura tot ce va găsi în cale, adică cîteva partiduleţe noi, care nu contează electoral aproape deloc şi un PDL debilizat, haotic, gata de orice tranzacţie. Blaga propune partidului rezistenţa prin livrare paşnică. Blaga propune partidului să urmeze calea deschisă de Frunzăverde acum un an, pe care a păşit acum Stănişoară, doar că nu unul cîte unul ci, în final, toţi de-odată. Astfel, mitul cretin al ”valului” care e vînturat azi drept explicaţie pentru dezastrul electoral din 2012, va avea o nouă confirmare, de data asta salvatoare. Ca să-ţi fie bine, te dai cu valul. Ce România? Ce PDL? Valul, nene! Suiţi-vă pe el, ca un om politic adevărat sau băgaţi-vă la fund, tăcuţi, pînă trece, ca un valah înţelept. Acesta e proiectul lui Vasile Blaga pentru PDL. Acelaşi cu proiectul lui Mihai Stănişoară pentru sine. Nu mă îndoiesc, ei se vor reîntîlni în curînd, aşa cum se întîmplă de fiecare dată cu marile spirite.

  Citiţi mai mult: SENATUL EVZ. Umbra lui Stănişoară la COnvenţia PDL – Opinii EVZ > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-umbra-lui-stanisoara-la-conventia-pdl-1027164.html#ixzz2Mtg0HlVq
  EVZ.ro

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.