Siemens a întrerupt contractele cu Ucraina la presiunea Rusiei

Print Friendly, PDF & Email

Compania germană Siemens a refuzat, la presiunea Rusiei, să continue aprovizionarea cu echipament pentru modernizarea sistemului ucrainean de transport al gazului, a declarat vineri, 15 septembrie 2017, șeful Naftogaz Ucraina, Andrei Kobolev, citat de agenția de presă Interfax Ucraina. Declarația a fost făcută în timpul conferinței anuala Yalta European Strategy de la Kiev.

„Primele turbine fuseseră deja aduse, erau turbine Siemens, dar apoi au sunat de la Siemens și au spus că dacă mai aducem, atunci ei vor pierde piața rusă” a declarat șeful Naftogaz Ucraina.

Conform lui Kobolev, a fost nevoie ca Naftogaz să apeleze la compania americană General Electric pentru componente.

Scandalul din jurul Siemens a început în iulie, când s-a aflat că Rusia a trimis ilegal în Crimeea, anexată de la Ucraina în 2014, turbinele produse de compania germană pentru un contract în zona peninsula Taman.

Turbinele fabricate de Siemens Germania au fost librate în Crimeea ocolind sancțiunile UE.

Uniunea Europeană a impus pe 4 august 2017 noi sancțiuni împotriva Rusiei, care îl vizează în special pe viceministrul energiei, precum și împotriva a trei companii, în legatură cu deturnarea în Crimeea anexată de Moscova a patru turbine cu gaz livrate de grupul industrial german Siemens, informează Agerpres.

Potrivit UE, companiile sancționate includ de asemenea cele două companii contractante care au mutat turbinele cu gaz în Crimeea încălcând sancțiunile UE. Acestea interzic să se desfășoare afaceri în peninsula de la Marea Neagră după anexarea ei de către Rusia, în 2014.

La începutul lunii iulie, Siemens a anunțat că va da în judecată Rusia, cerând retrunarea din Crimeea a turbinelor livrate ilegal. Compania afirma că contractul cu compania rusă „Tekhnopromexport“ prevede în mod clar utilizarea obligatorie a turbinelor fabricate de companie la CTE Taman, în sudul Rusiei. În plus – exista un articol în contract care ​​interzice utilizarea turbinelor în Crimeea.

Inițial Rusia a negat, dar la sfârșitul lunii iulie, oficialii companiei de stat TECHNOPROMEXPORT  – „fiica“ concernului rusesc „Rosteh“, cea care a intermediat tranzactia, au recunoscut că turbinele au fost livate în Crimeea, scrie paginaderusia.ro.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.