Silviu Sergiu: Col. Dogaru a început să demoleze statul de drept

Print Friendly, PDF & Email

Cred că orice plătitor cinstit de taxe şi impozite, care urmăreşte harababura din jurul pensiilor militarilor, îşi face planuri serioase să intre în grevă fiscală. Statul asistenţial, cu toate aberaţiile lui populiste care, în acest caz, generează inechitate socială-, se etalează în toată splendoarea lui.

Pe scurt, povestea este următoarea. În timpul guvernării PDL, pe vremea când ministru al Apărării era Gabriel Oprea, au fost recalculate pensiile militarilor. Întregul proces s-a derulat în pripă, la presiunea străzii şi a interesului UNPR de a confisca acest segment electoral. Au apărut diferenţe mari. Pensiile subofiţerilor le-au depăşit pe cele ale ofiţerilor. Perdanţii recalculării s-au adresat Justiţiei în număr foarte mare: circa 25.000 de reclamanţi.

Fostul ministru al Apărării, liberalul Corneliu Dobriţoiu, a solicitat un audit Curţii de Conturi în legătură cu pensiile militarilor. Auditul a scos la iveală balamucul recalculărilor.

[…]

Erorile din procesul de recalculare au generat o gaură de aproximativ 200.000 de lei lunar (sub 50.000 de euro lunar, circa 600.000 de euro anual). Mărunţiş, în comparaţie cu deficitul bugetului asigurărilor sociale, care sare de 4 miliarde de euro anual. Nefiind o sumă mare de recuperat, premierul Victor Ponta nu este interesat să corecteze situaţia. Problema este însă una de principiu. Şi de legalitate.

Toată această tevatură este o veritabilă bombă electorală pentru USL. Interesant este că liberalii vor să o detoneze în braţele social- democraţilor. PSD-iştii încearcă să-i împiedice, conştienţi fiind că suflul exploziei sociale le-ar putea risipi multe voturi. Mariana Câmpeanu (PNL) a cerut corectarea tuturor greşelilor, şi a celor în minus, şi a celor în plus. Logic. Legea nu poate fi aplicată cu jumătăţi de măsură. Victor Ponta (PSD) s-a opus vehement, insistând să fie recalculate doar erorile în minus. Curat neconstituţionale, dar lăsaţi-le umflate! Şi le vor lăsa.

Premierul nu vrea să-i zgândăre pe adepţii celebrului col. Mircea Dogaru, dispus să demoleze statul de drept la cel mai mic semn. Recent, el i-a reamintit lui Ponta că serviciile aduse USL în campania electorală trebuie achitate. Chiar şi în dispreţul legii, aş adăuga.

Observ că, faţă de Armata lui Dogaru, şeful Guvernului nu manifestă aceeaşi intransigenţă ca în cazul falşilor revoluţionari, pe care i-a anunţat recent că nu mai pot sifona banii contribuabililor. În cazul acestora vorbim de recuperarea unor sume importante, vitale în vremuri de austeritate. Dincolo e mai ieftin! Pensionarii militari costă mult mai puţin. Înţeleg că domnia legii este, mai degrabă, o valoare de Dreapta, dar nu ştiam ca inechitatea socială să fii devenit apanajul Stângii. Cum rămâne cu pensiile celorlalţi bugetari: profesori, medici, funcţionari? Nu le rămâne decât să înghită în sec. Sau să-şi găsească un colonel Dogaru.

Silviu Sergiu

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.