Silviu Sergiu: USL îi „salvează” pe români, nu şi România

Print Friendly, PDF & Email

Din punct de vedere economic, anul în curs va fi foarte complicat de gestionat de către Guvernul USL. Nu sunt specialist în domeniu. Nu vă propun o analiză de fond, ci doar o discuţie despre principiile de guvernare ale actualei puteri.

Cei mai mulţi bani din Bugetul pe 2013 se vor duce pe finanţarea statului maximal, clientelar, nereformat şi, în consecinţă, ineficient.

Peste 30 de miliarde de euro, din 49 cât a estimat Executivul că reprezintă cheltuielile, se vor duce pe salariile unor bugetari în mare parte incompetenţi (mă refer în special la funcţionarii din administraţia centrală şi locală), pe un sistem de pensii al cărui deficit creşte anual, pe despăgubirea foştilor proprietari de case naţionalizate, pe drepturi băneşti câştigate în instanţe de bugetari cărora statul le-a încălcat drepturile, pe restituiri de credite contractate de vechea putere, pentru a asigura echilibrul macroeconomic, dar şi funcţionarea aceluiaşi stat corupt şi ineficient, sau pe achitarea datoriilor pe care statul le are către sectorul privat, la presiunea Bruxelles- ului.

În acest context, este esenţial ce va face actuala putere pentru a asigura venituri la Bugetul de stat. În loc să astupe găurile prin care se risipesc resurse publice importante, guvernul socialisto-liberal implementează un sistem de reîmpărţire a sărăciei. Refuză să opereze pacientul (companiile de stat, sistemul de sănătate ş.a.), dar îi schimbă pansamentele de la o rană la alta, în speranţa că nu va face septicemie.

În loc să gândească o strategie care să asigure agenţilor economici o mai mare libertate de mişcare şi să stimuleze, astfel, creşterea economică, guvernanţii aplică în veselie politici etatiste.

[…]

Scopul USL este acela de a prezerva sărăcia românilor, păcălindu-i, în acelaşi timp, că le cresc veniturile. În realitate, guvernanţii protejează un sistem clientelar, care le alimentează conturile personale şi de partid, dar care întârzie îmbunătăţirea vieţii celor mulţi.

Pentru a plăti rapid datoriile statului către producătorii de medicamente (800 de milioane de euro), aşa cum îl obligă o directivă europeană, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a ales să reducă din fondurile alocate de stat pentru servicii medicale private. Ar fi putut foarte bine să stopeze risipirea banilor asiguraţilor pe reţete compensate eliberate pe numele morţilor (probabil aceiaşi care au votat la referndum). În loc să combată evaziunea fiscală, Guvernul vrea să introducă impozitul forfetar, pe care-l vor plăti şi cei care-şi achită la timp obligaţiile faţă de stat, şi evazioniştii, care vor fi încurajaţi să se fofileze şi mai mult. Iar acesta e doar începutul…

Silviu Sergiu

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.