Stratfor despre politica energetică a Rusiei şi SUA

Print Friendly, PDF & Email

Oficina privată de analize pe afaceri internaţionale şi serrvicii secrete Stratfor a publicat o analiză complexă, U.S. Foreign Policy: Room to Regroup, în care un capitol consistent este dedicat comportamentului geopolitic şi strategic al Rusiei. Îl reproducem mai jos, în traducere în limba română.

Rusia şi Energia

“Rusia, desigur, rămâne o putere robustă, dar ca şi alţii suferă de o maladie fundamentală. În Georgia, Rusia a văzut împlinindu-i-se dorinţa alegerii unui prim-ministru extrem de antagonic preşedintelui Mikhail Saakashvili, pe care ruşii îl văd ca fiindu-le inamic.

Influenţa rusă, în mod special prin intermediul serviciilor secrete, nu este una minoră. Dar Rusia are o problemă profundă. Puterea ei naţională se bazează pe o singură şi masivă bază: exporturile de energie.

Acestea au o valoare financiară enormă, în termeni de influenţare a politicii vecinilor săi. Într-adevăr, interesele Rusiei în Georgia au mai mult de-a face cu gazoductele decât cu guvernele; Georgia este ruta Azerbaijanului pentru exporturile sale energetice spre Europa.

Nu este însă clar cât va dura puterea energetică a Rusiei. Aceasta este construită pe absenţa semnificativă a resurselor energetice în restul Europei. În pofida acestui fapt, noile tehnologii au făcut posibil ca Europa să găsească resurse energetice care să o facă să nu depindă de Rusia ori de gazoductele unor terţi.

Dacă acest lucru se va întâmpla, poziţiile financiară şi politică ale Rusiei vor fi dramatic slăbite. Rusia are “o mână slabă” şi nu poate să controleze lucrul care o face să fie slabă: noile tehnologii.

Pe de altă parte, situaţia energetică a Statelor Unite se va îmbunătăţi dramatic în cele mai multe scenarii şi este de aşteptat să îşi poată asigura cea mai mare parte a necesarului de energie din surse aflate în Emisfera Vestică în câţiva ani.

Un declin al dependenţei de resurse energetice din Emisfera Estică reduce nevoia Statelor Unite de a interveni în această regiune şi în particular reduce nevoia SUA de a se îngrijora pentru situaţia din Golful Persic.

Statele Unite, nu neapărat printr-o acţiune a sa în mod special, se confruntă în fapt cu o lume cu două caracteristici:

1. toate puterile competitoare se confruntă cu probleme mai grave decât SUA;

2. evoluţiile în tehnologiile din energetică – iar acestea au fost esenţa însăşi a geopoliticilor în revoluţia industrială – favorizează Statele Unite dramatic. O lume cu ameninţări în declin şi o dependenţă în scădere dau SUA o gură de aer.

[…]

2 gânduri despre “Stratfor despre politica energetică a Rusiei şi SUA

  1. E o gravă iluzie să crezi că accesul la resurse energetice rezolvă problema ta ca stat în sec. 21… Probabil că ptr. analiștii Stratfor „persoana” nu este un item important, deși toate marile puteri au avut marile defecte prin persoane ce nu s-au ridicat la nivelul MORAL, DE COMPETENȚĂ ȘI VIZIUNE cerut. Mi-e teamă de derapajele non-energetice ale puterilor americane din viitorul imediat…A se vedea cît de „spiritualizată” a devenit granița SUA cu Mexicul – în sensul că tocmai cea mai mare putere militară nu mai este în stare să controleze imigrația, proprii consumatori de droguri și proprii formatori de opinie anti-sistem, mai ales cînd acești „corecți politic” devin chiar generatorii de sistem !!

  2. Dorin, serios, poti sa imi arati unde ai gasit tu scris ca problema energetica este singura problema cu care se confrunta un stat in secolul 21? Nu fac misto. Cat despre ce se intampla la granita SUA-Mexic, explicatia este foarte simpla: este cea mai buna sursa de votanti democrati. Votul latino este foarte sensibil la problema imigratiei, iar diferitele „amnistieri” aduc in electoratul american cohorte intregi de mexicani numai buni sa ii voteze pe democrati.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.