Suspendați-i!

Print Friendly, PDF & Email
Ministrul de externe al Germaniei, Guido Westerwelle: „Avem nevoie de mecanisme noi pentru a putea reacționa mai repede în comun în cazul în care o țară parteneră din UE ignoră grosolan litera legii sau spiritul comunității europene de valori”


Departamentul de stat al SUA și portalul NATO: „Îngrijorați de evenimentele din România care amenință echilibrul democratic al puterii în stat și slăbesc instituții independente”
Comisia Europeană- Jose Manuel Barosso: „Comisia Europeană este îngrijorată de evoluțiile curente din România, în special cu privire la acțiunile care par să reducă puterile efective ale instituțiilor independente precum Curtea Europeană. Statul de drept, controlul democratic și independența sistemului judiciar sunt pietre de temelie ale democrației europene și indispensabile pentru încrederea reciprocă în interiorul UE. Politica guvernamentală și acțiunea politică trebuie să respecte aceste principii și valori. Președintele Comisiei Europene a discutat astăzi cu premierul României și a exprimat îngrijorarea Comisiei. Premierul Ponta va veni la Bruxelles joia viitoare pentru a se întâlni cu președintele Barosso și a discuta aceste aspecte. Între timp, analizele Comisiei asupra situației vor continua și vor avea loc și alte contacte între Comisie și autoritățile române”
Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy: „Sunt foarte îngrijorat cu privire la evoluțiile din România în ceea ce privește aplicarea legii și independența sistemului judiciar care sunt principiile fundamentale pe care se bazează Uniunea noastră”
Viviane Reding, comisarul european pentru Justiție: „Sunt foarte îngrijorată de atacurile recente la adresa Curții Constituționale a României”
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland: „Sunt îngrijoarat de recentele evoluții din România, în special cele legate de suspendarea președintelui. Am cerut Comisiei de la Veneția să analizeze dacă aceste acțiuni sunt compatibile cu statul de drept sau democrația”
Ministerul de Externe al Olandei: „Este important ca România să țină cont de Constituție și de legile în vigoare”
Ministerul de Externe al Franței: „Franța cere Guvernului României să respecte valorile democratice și statul de drept”
Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein: „Sunt conștient că forțele care doresc „întoarcerea la situația dinainte”, care se opun acestor reforme, sunt puternice și neobosite. Există un grup de români care nu vor mai tolera „starea de fapt”. Oamenii au dreptul inalienabil de a nu fi conduși de o elită puternică, fie ea comunistă sau nu, reprezentată de moguli sau „băieți deștepți”, aflată în slujba propriilor interese”
Președintele Comisiei de afaceri europene a Bundestagului, Gunther Krichbaum: „În România, democrația e atacată. E cazul pentru infringement”
Ambasadorul Marii Brianii, Martin Harris: „Este important pentru politicienii români să mențină credibilitatea statului român pe piețele financiare și să asigure respectarea statului de drept.”

E clar. Ei sunt „băsiști”. Și cred că aș mai putea menționa vreo zece. „Băsistă” este și toată presa occidentală.

[…]

Domnilor, fie că recunoașteți, fie că nu, tot ce ați citit mai sus se traduce în termeni diplomatici I-ZO-LA-RE internațională a țării. Asemenea poziții vehemente nu se fac după consultarea unor depeșe de presă. Nu ziariștii sunt de vină. Astfel de reacții vin după consultarea unor întregi aparate guvernamentale. Nu am picat toți din Lună. Nu ne-am născut toți ieri.

La nivel internațional, situația e gravă. Pe plan intern, a fost călcat în picioare tot ce s-a dorit. Vă mărturisesc faptul că mi-au scris astăzi oameni pe care nu-i cunosc din străinătate să mă întrebe ce se întâmplă în țara lor, în patria din care temporar sau definitiv au plecat. Le-am spus adevărul. Asta voi face toată viața. Dar mesajele m-au îngrijorat efectiv pentru că așa ceva eu niciodată n-am pățit.

Unii îmi vorbeau despre mineriadă, câțiva despre ce au trăit la revoluție, alții mă întrebau de ce n-au ieșit ieri 100.000 de oameni în stradă. Mai mulți domni m-au întrebat de ce oamenii responsabili și muncitori ai acestei țări, noua generație, tinerii nu desființează toată clasa politică pentru că s-a ajuns în momentul zero. Răspundeți voi vă rog la asemenea întrebări pentru că eu nu pot.

În această țară, puteți evident să suspendați de două ori un președinte, puteți să salvați niște pușcăriabili, puteți să vindeți sau să cumpărați voturi, puteți să tranzacționați viitorul țării, puteți să suspendați chiar și toate misiunile diplomatice. Puteți să dați câte o ordonanță de urgență pentru tot ce vă stă în gât. Ca să fie mai simplu, puteți să-i faceți cadou lui Voicu & Mitică tot Monitorul Oficial. Și-au mai grațiat odată toți interlopii din Strehaia. De ce n-ar fi o procedură mai rapidă a doua oară? Puteți să suspendați până la urmă și toți oficialii occidentali și chiar și întreg Departamentul de Stat, de ce nu? Puteți să suspendați și toată Uniunea Europeană care din cauza voastră, în mod incredibil, nu e exclus să-și schimbe regulile de funcționare. Puteți să-l suspendați și pe Obama care vrea ca, în România, Justiția să funcționeze. Cum de ce? Suspendați-i pentru că au vorbit. Și bine ar fi fost să tacă. Chiar trebuia să fie liniște și acum este puțin, puțin deranj.

La modul cel mai sincer, eu spun doar atât: puteți demite, suspenda, încălca, schimba, rade, uzurpa și publica orice. Însă gândurile oamenilor chiar nu le puteți suspenda!

Sorina Matei

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.