Tabuuri şi teama fetelor musulmane

Print Friendly, PDF & Email

Reportaj despre viaţa dublă a tinerelor fete din familiile musulmane de pe teritoriul Germaniei.

Gülay a auzit-o pe mama ei spunându-i de nenumărate ori: nu este aproape nicio diferenţă între o femeie nemăritată care şi-a pierdut virginitatea si o târfă.

Gülay, în vârstă de 22 de ani, trăieşte în cartierul Neukölln din Berlin, un district unde se află un mare număr de imigranţi musulmani, dar ea nu are mai nimic în comun cu clişeul „fata cu părul sub batic”. Se îmbracă cu jeans strâmţi, bluze decoltate şi are un păr lung pe care nu îl acoperă. Are încredere de sine şi te priveşte drept în ochi. Gülay plănuieşte să înceapă anul viitor un curs de calificare pentru recepţioniste de aeroport. La prima vedere pare a fi un exemplu de integrare reuşită.

Cu toate acestea, ea se opune vehement ideeii să-i tipărim numele, la fel cum nu ar acorda niciodată interviuri unui jurnalist într-unul din barurile hookah din cartierul unde locuieşte, baruri foarte populare în rândul imigranţilor arabi şi turci. Este îngrijorată de faptul că cineva ar putea trage cu urechea la povestea ei despre moravurile stricte ale familiei din care provine şi despre codul rigid al onoarei din mediul ei social, care le împiedică pe fete să aibe relaţii sexuale înainte de căsătorie şi interzice prieteniile cu băieţii.

Gülay se gândeşte cum să sumarizeze cât mai bine dilema ei. Învârte nervoasă linguriţa în ceaşca ce ceai şi se lansează într-o litane de plângeri. „Băieţii pot avea sex oricât de mult vor, dar dacă o fată ar face acelaşi lucru, atunci se poate aştepta să moară împuşcată”, spune ea. „Aşa ceva este pur şi simplu făţarnic.” Prima ei relaţie sexuală a fost în urmă cu şase ani şi i-a schimbat complet viaţa. De atunci i-a fost mereu o frică de moarte ca să nu fie etichetată de familia ei drept o fată dezonorată, sau mai rău, pedepsită şi izgonită.

Nicio altă problemă nu este înconjurată de atâtea interdicţii şi temeri, în rândul imigranţilor musulmani din Germania, ca relaţiile sexuale. Numeroase familii musulmane aderă la valori morale dintr-o eră pre-modernă, iar separarea sexelor afectează aproape toate aspectele vieţii de zi cu zi. În acelaşi timp, femeile imigrante tinere trebuie să facă faţă tentaţiilor unei vieţi libere, neîngrădite de tradiţii religioase şi culturale. Viaţa lor zilnică este un conflict permanent între două sisteme de valori.

Multe dintre ele suferă datorită acestei contradicţii, iar unele cedează sub presiune. Doctori şi asistenţi sociali vorbesc despre femei tinere disperate care apelează la serviciile lor pentru reconstrucţia himenului sau avorturi târzii. Riscul ridicat de sinucidere în rândul femeilor tinere imigrante a determinat crearea, în cadrul spitalului Charité din Berlin, a unei iniţiative de prevenire a sinuciderilor femeilor din familiie imigrante turce. Un grup de cercetători speră ca studiul pe care l-au început de mai mulţi ani să ofere explicaţii la întrebarea de ce rata de sinucidere din rândul acestei sub-populaţii este de două ori mai mare decât în rândul femeilor germane de aceeaşi vârstă.
(…)
Bineînţeles că aceste probleme nu afectează doar grupurile de musulmani. Există femei tinere şi în alte grupuri sociale, care suferă datorită unor coduri morale stricte şi violenţei domestice. Există, de asemenea, şi familii musulmane ale căror fiice duc o viaţă modernă şi se bucură de autodeterminare, un lucru evidenţiat de Piening şi alţi politicieni.

Însă doctori, asistenţi sociali şi operatori telefonici care lucrează pentru organizaţii de prim ajutor sau cluburi de tineret iau cunoştinţă, adesea, de altă realitate. Ei observă faptul că, exact ca în Turcia, drepturi egale sunt acordate numai în familiile din medii academice sau artistice. În rest, tradiţiile stricte dictează controlul exercitat de taţi şi fraţi asupra vieţii fiicelor şi surorilor.

Aceasta explică de ce numeroase fete de origine turcă sau arabă sunt pline de candoare în privinţa vieţii duble pe care o duc, dar numai atâta timp cât numele lor nu sunt menţionate.

Unul din locurile unde ele ar fi mai dispuse să discute despre ceea ce le frământă este clubul de tineret din Berlin pentru familii evlavioase, care este inaccesibil băieţilor – locul perfect de întâlnire pentru Gülay şi prietenele ei. Ele nu au voie să frecventeze oraşul, în afară de acest local. A merge la o petrecere este sinonim cu o tentativa de înşelăciune, iar fetele care nu ajung acasă până la ora opt seara, când se închid magazinele, au nevoie de o scuză solidă pentru a explica întârzierea.

Singura libertate de care se bucură aceste fete este la şcoală, la cumpărături sau în cluburile pentru tineri. „Când ajung acasă ascund telefonul mobil în lenjeria intimă”, spune Sibel, chicotind în acelaşi timp în care scoate la iveală un telefon mobil din sutien. „Nu am voie să posed un telefon mobil sau să vorbesc cu băieţii. Ce altceva ar trebui să fac?”

Un grup mic de adolescente s-a strâns în bucătăria clubului pentru tineri. Fetele vorbesc despre sex, iar aproape toate au ceva de spus despre familiile care le supără. „Primul gând pe care îl au familiile noastre este că noi nu suntem bune de nimic”, spune una dintre fete. Chiar şi aşa, majoritatea au prieteni băieţi, iar o vizită la ginecolog este de neconceput pentru multe din aceste fete, de teama de a nu fi descoperite de rude care ar trage automat concluzia că sunt acolo pentru a obţine pastile de contracepţie – şi de aceea, atrăgându-şi calificativul de desfrânate. „Există fete care mai degrabă ar muri de durere”, spune Gülay.

Educaţia sexuală în şcoală este de asemenea tabu pentru numeroase fete musulmane tinere, afirmă Gülay, care a fost singura din 15 fete musulmane din anul ei care a luat parte la clasa de educaţie sexuală. Colegele ei de şcoală din familii cucernice, spune Gülay, „îmi puneau tot felul de întrebări despre cum să folosească un prezervativ sau cum să obţină pastile de contracepţie. Unele dintre ele nu ştiau absolut nimic.” Iar unele, conform celor declarate de Gülay, credeau că tot ce trebuie să facă după actul sexual este să se spele bine cu apă. Altele, în special „fetele cu batic”, practică doar sex anal cu partenerii lor, deoarece cred că astfel îşi pot apăra „onoarea”, spune Gülay.

A-l aduce acasă pe un băiat prieten ar fi aproape sinucigaş, spune una dintre fetele de la club. Doar gândul la aşa ceva este atât de nemaiauzit încât dezlănţuie un râs isteric. Fetele dezvăluie locurile unde au loc întâlnirile lor cu băieţii: pe culoare, pe băncile din parcuri, sau în toaleta publică din Piaţa Boddin, unde se poate sta nederanjat în schimbul a 50 de cenţi. Unele fete sunt norocoase şi au un prieten cu maşină proprie, care poate cel puţin să îşi permită să plătească €20 pentru o cameră de hotel.

Iar apoi, ce se întâmplă?

Papatya este un centru din Berlin care oferă adăpost şi servicii de consiliere în situaţii de criză pentru fetele de origine turcă, dar nu afişează o adresă sau un număr de telefon pe situl web. De mai bine de 20 ani, Papatya este la dispoziţia fetelor şi femeilor imigrante tinere care vor să scape de violenţa domestică şi sunt în căutare de protecţie şi adăpost. Organizaţia este prudentă şi nu îşi divulgă identitatea şi locaţia. Când este vorba despre onoarea pătată a familiei, orice persoană care oferă ajutor se poate expune rapid pericolelor.

Persoanele care doresc să contacteze Papatya sunt rugate să lase un număr de telefon prin intermediul unei linii telefonice de urgenţă. Puţin mai târziu, un asistent social sau un psiholog le contactează pe fete.

O lucrătoare din echipa centrului este o femeie pe nume Leila. În cei opt ani de când lucrează la Papatya, ea a s-a familiarizat cu aceleaşi plângeri, repetate mereu. Lista ei cuprinde fete ţinute cu forţa în casă şi împiedicate să meargă la şcoală, fete măritate cu forţa şi acte de violenţă comise de părinţi. Cu ocazia sesiunilor ei de consiliere, fetele vorbesc adesea despre virginitatea lor şi despre faptul că fericirea lor, sau nefericirea lor, depinde numai de câţiva milimetri de piele.

Cel mai rău lucru posibil pentru fete este să fie stigmatizate drept prostituate, spune Leila. „Întreaga onoare a familiei depinde de virginitatea fiicelor.” Uneori, fetele sună la taţii lor din biroul Leilei şi răspunsul strigat prin telefon este: „Acum eşti o târfă.”

În numeroase cazuri, singura soluţie pentru fetele care şi-au pierdut virginitatea este o operaţie de reconstrucţie a himenului. Cu toate că agenţiile de asigurări medicale germane nu plătesc pentru această procedură, centre de consiliere oferă preţuri reduse la €130, ceea ce reprezintă o zecime din costul normal. Cererea este la fel de mare ca speranţa că o bucăţica de piele poate salva totul pentru aceste fete: onoare, dragoste şi armonia familială.

Personalul de la Papatya este conştient de dezavantajele reconstrucţiei de himen, care întăreşte sentimentul de culpă resimţit de fete. „Ele trăiesc într-o permanentă minciună”, spune Leila.

Teama şi ruşinea pot determina numeroase femei tinere să îşi reprimeze sarcina, iar dacă nu au altă opţiune, să obţină avorturi târzii. Astfel de avorturi nu ar trebui să fie necesare în teorie, deoarece Germania permite excepţii pentru fete musulmane sub vârsta majoratului. Dacă o fată poate dovedi că viaţa îi este pusă în pericol în cazul în care familia ar descoperi sarcina, atunci acordului părinţilor este eludat pentru sarcinile timpurii.

Cu toate acestea, este adesea prea târziu pentru numeroase din fetele care ajung la cabinetul doctoriţei Petra Schneider. Pare nervoasă în timp ce închide uşa camerei de examinare. Îi este frică să nu fie dată în judecată, deoarece ajutorul pe care îl oferă pacientelor ei este ilegal. „De obicei, fetele nu vin singure. Uneori sunt însoţite de mame sau de prieten. Toţi vor acelaşi lucru: să se rezolve repede şi să împiedice restul familiei să afle”, spune ea. O pacientă recentă a fost o turcoaică de 16 ani, care a sosit împreună cu prietenul ei german şi mama lui. Tînăra şi-a ascuns sarcina timp de şase luni, îmbrăcându-se cu haine largi şi spunând că s-a îngrăşat. Familia, afirmă doctor Schneider, a fost cât se poate de dispusă să o creadă.
(…)
Gülay, tînăra fată din Neukölln, s-a gândit îndelung să economisească bani pentru o operaţie de reconstrucţie a himenului. Prietenul ei a părăsit-o în urmă cu cinci ani, după ce i-a promis că se vor căsători. După aceea, alţi bărbaţi s-au purtat la fel, deoarece, crede ea, deja devenise „murdară”.

Ea şi primul prieten s-au împăcat în urmă cu un an. S-au căsătorit în martie, dar numai după ce Gülay i-a promis că nimeni altcineva nu făcuse parte din viaţa ei în afară de el.

L-a părăsit şase săptămâni mai târziu, deoarece nu mai suporta suspiciunile lui şi felul în care îi controla viaţa. Acum trăieşte din nou cu mama ei religioasă.

În prezent, spune ea, nu o interesează să se mărite decât cu un bărbat căruia nu-i pasă de virginitatea ei. „Trebuie doar să îl găseşti pe cel potrivit”, spune ea.

7 gânduri despre “Tabuuri şi teama fetelor musulmane

 1. Desi drama fetelor si relele lor experiente sunt intradevar ingrijoratoare, nu pot sa nu remarc tonul libertin al reportajului. A aprecia ca pierderea virginitatii este doar o chestiune „tehnica” ce afecteaza „cativa milimetri de piele” este… inacceptabil pentru mine din punct de vedere crestin de data asta. A arunca in derizoriu etica sexualitatii si a scoate complet morala din chestiunea relatiilor intre tineri de sexe diferite este o gresala care duce la drame, la afectarea grava a fiintei umane.
  Desigur abordarea „islamista” sau „traditionalista” turceasca este una barbara. Nu exista nicio motivatie reala pentru a persecuta in mod crud tinerele fete care se lasa in voia dorintelor.
  In multe asemenea abordari in Occident se „arunca si copilul” odata cu apa din albie…
  Tocmai citeam undeva ca Uganda a reusit sa reduca proportia de cetateni infectati cu HIV numai prin educatia in spiritul monogamiei si a metodelor traditionale bazate pe abstinenta (reducerea e de la aprox. 30% din totalul populatiei la aprox. 6% in 20 de ani).
  Uganda este o tara africana majoritar crestina.

 2. Voi musulmanii sunteti foarte violenti si duplicitari. Criminali. Voi, barbatii nu faceti sex inainte de casatorie, la varste chiar inaintate „din cauza principiilor coranului”, in realitate pentru a va ascunde impotenta, ca dupa casatorie sa va scuzati ca din cauza problemelor de alta natura nu sunteti capabili de o viata normala. Impotenta va vine de la bolile psihice incurabile pentru ca voi musulmanii nu stiti de DUMNEZEU. Nu sunt un necunoscator al problemei. Nu mai invocati etica pentru ca voi nu stiti de etica. La musulmani nu exista cultura sau educatie. Daca intrebui un musulman de structura moleculei de apa, el nu o cunoaste. Musulmanii veniti in Romania dupa capatuire, se fixeaza adanc in familia fetei si incearca dominarea familiei si furtul bunurilor. Daca este proasta femeia, neispravitul reuseste. Ei nu au familie. Notiunea de familie este ciudata. Inchipuiti-va o familie compusa din un barbat si 4 neveste. Ciudat nu? Va dati sema cum sunt crescuti acei copii: IN PROSTITUTIE. Apoi fratii verii, bunicii, unchii isi violeaza nepoatele, surorile. Dupa mine, eu nu as accepta sa patrunda o astfel de „cultura” in Romania. De ce va mutilati organele sexuale? Barbatii sunt circumcisi iar femeile sunt infibulate (taierea totala sau partiala a organelor sexuale externe). De aceea femeilor musulmane le este interzisa casatoruia in afara religiei idioate. Asta este religie omeneasca nu are nici o legatura cu Dumnezeu. Sunt mizerabili. Chiar daca sunt casatoriti cu europence, ei incearca sa le domine. O sa vedeti si in Romania cat de triste si incuiate devin femeile casatorite cu musuulmani. Nu au nici o viata in ele si vorbesc numai cu frica. Nu vad mai departe de „cultura” acestor neispraviti care inavadeaza si ameninta Europa. Nu sunt muncitori si nici curati. Daca fac o facultate in Europa, diploma este cucerita cu BANUTI. Acesta este profilul musulmanilor. Stiu de o romanca din Slobozia, care a fost inselata, si-a pierdut serviciul, a facut un copil cu un egiptean. A incercat omul sa se „implice” in casa femeii. Dupa cateva experiente dure suferite din cauza lui, femeia s-a desteptat, i-a facut frumos valiza si l-a condus direct la granita. Nici acum nu ii trinite bani pentru intretinerea copilului, nu au nici un respect si nici o responsabilitate. Sunt foarte ascunsi. Un alt musulman casatorit cu o romanca de ani buni, cu o multime de afaceri (case valutare, etc. pe la Piata Amzei) , inainte de izvbucnirea revoltei din Egipt, pe ascuns si-a vandut fara a incunostinta „sotia” a luat banii din banci si dus a fost direct la nevasta lui din Egipt cu care mai avea alti copii. Proasta din Romania a ramas cu 4 copii fara acoperis si fara bani de mancare. Lui nu-i pasa de nevasta din Romania dar nici de copii. Asa deci, daca va iese un musulman in cale, intoarceti-l inapoi de unde a venit. Sunt invatatai de mici sa se masturbeze. In Africa multi sunt proxeneti care se masturbeaza pe net iar femeile sunt lezbience. Verificati cate site-uri mizere sunt de acest fel pe net numai de la ei. O sa mai descoperiti si altceva incredibil: sunt site-uri care promoveaza sexul cu copii. Imi pare bine ca se spun lucrurilor pe nume, este bun venit acest site.

 3. DLE ADEVAR …ESTI P R O S T , IGNORANT < IPOCRIT SI NECITIT ! Sunt roman de origine …toata viata m-am inchinat la fel ca TINE la CHIP CIOPLIT …SI LA ALTE PICTURI … NUMAI LA DUMNEZEU NU – am RENUNTAAAAAAT in SFARSIT ma rog DIRECT LA DUMNEZEU FARA INTERMEDIARI SI ALTE SUTE DE PICTURI , CRUCI < MOASTE SI SFINTI INCHIPUITI DE TAMPITI CA TINE !
  PADURE FARA USCATURI NU EXISTA …. ORICUM NU INTELEGI NIMIC ASA CA …. TOT UN T O N T A L A U VEI RAMANE .
  MULT SUCCES IN VIATA ASTA !

 4. Te contrazic in ceea ce priveste Turcia si soarta femeilor turce. Turcia are o societate foarte avansata, open minded si laica pentru o societate care se declara covarsitor de religia musulmana. Deoarece cunosc aceasta societate din interiorul ei, nu din pareri ale altora despre poporul turc.
  Este strict optiunea femeii daca vrea sa se imbrace dupa legile musulmane sau mai exista, ca in orice cultura sau societate, familii care exagereaza in ceea ce priveste religia. Asa cum sunt fete si femei ortodoxe care merg numai cu fuste lungi si cu baticul pe cap.
  Dar in Turcia sunt banci, corporatii de miliarde de euro conduse de femei, sunt specialisti foarte buni in toate domeniile femei, politicieni femei, care se imbraca foarte occidental, se duc la plaja in costume de baie care le pun in evidenta corpul.
  Dar, discutand cu turcii despre emigrantii lor din tarile vestice, mi-au zis ca acei emigranti ii fac de ras, ii arata ca fiind un popor inapoiat si anacronic prin traditiile arhaice pe care emigrantii le respecta in vest si nu le-ar fi practicat in Turcia. Dar e teama emigrantilor ca isi vor pierde identitatea si de aceea exagereaza.

 5. Turcia este atat de laica, incat la Ankara tocmai a numit primul ministru femeie care poarta hijab. Aysen Gurcan este, dupa cum se vede, foarte „open-minded” si laica.

  Turkey_Hijabi_Minister

  Turcia este atat de laica, incat acuza „fortareata crestina” a Europei. Turcia este atat de laica, incat opozitia din Turcia acuza adesea regimul Erdogan ca aplica un program de islamizare progresiva a tarii.

  Turkey Voting Map

  Si da, regiunile colorate in portocaliu sunt regiunile unde partidul islamist AKP a iesit pe primul loc la ultimele alegeri parlamentare. Ha, Turcia „open-minded” si laica!

 6. Daca citeai mai atent vedeai ca optiunea pentru purtarea valului islamic tine strict de optiunea femeii turce. Daca doamna, care nu e prim ministru ci ministrul familiei si protectiei sociale, tot daca citeai mai atent articolul, doreste sa poarte valul islamic este libera sa-l poarte desi pana de curand era interzisa purtarea lui in locurile publice (intr-o tara covarsitor musulmana, ma repet!).
  Si daca ai adus vorba de cifre pai sa vedem: in Uniunea Europeana sunt 3% femei presedinte de consiliu director in companiile listate la bursa, in Turcia sunt 6%. In UE sunt sub 5% femei presedinte de companie (CEO), Turcia sunt peste 12%.
  Ti se pare ca doamna asta, care este presedintele consiliului director de la Ak Bank, una din cele mai mari banci din Turcia, nu e destul de despuiata in poza? Cu umerii goi, cu parul in vant, cred ca dupa ce a venit de la evenimentul respectiv au batut-o cu pietre in piata publica.

 7. Cucoana proislamista, vezi ca am scris „primul ministru”, „nu prim-ministrul”, asa ca poti sa ma scutesti de observatiile tale ridicole. Ai spus ca Turcia este o tara laica, ti-am demonstrat ca traiesti pe alta planeta si habar nu ai despre ce vorbesti, dar degeaba. O tii pe a ta aiurezi despre procente scoase din pix. Nu-i nimic, madam, lasa ca s-o gasi o burka si pentru una ca tine.

  P.S. Macar ai tacut si n-ai comentat dominatia islamistilor din AKP. Asta mai lipsea!

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.