Teroristul Rogozin umilit de serviciile speciale din Republica Moldova: A plecat acasă cu mâna goală

Print Friendly, PDF & Email

Vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin a încercat să ducă în Rusia listele cu semnături strânse la Tiraspol, pentru recunoaşterea independenţei Transnistriei, dar nu a reușit pentru că ele au fost capturate de serviciile speciale din RM.

Update 09:25. Rogozin a scris astăzi (11 mai) că o parte din lăzile cu  semnături colectate de regimul separatist ar fi reușit să treacă hotarul moldo-rus și se află la Moscova. Informația nu a fost deocamdată confirmată de alte surse.

Serviciile speciale au reţinut aceste liste, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Dacă independenţa Transnistriei ar fi recunoscută oficial, atunci regiunea separatistă ar putea organiza un referendum independent pentru alipirea la Rusia, iar Moscova ar putea repeta scenariul din Crimeea. Rogozin a postat poze cu listele de semnături, pe Twitter.

„Serviciile speciale moldovenești au percheziționat avionul cu care am zburat spre Moscova. În timp ce am fost controlați nu ne-au permis accesul la bagaje. Cutiile cu semnături au fost duse într-o direcție necunoscută. Un coleg de-al meu m-a anunțat că au fost încărcate în mașini.” a declarat Dmitry Loskytov pe Twitter.

DETALII DESPRE CUM ROGOZIN SE LAUDĂ CĂ A OMORÂT MOLDOVENI

Fotografie postată de Dmitri Rogozin, cu înmânarea listelor de semnături:


(Separatiștii transnistreni au strâns în jur de 30 000 de semnături pentru „aderarea” la Federația Rusă)

Imediat, Rogozin a mai postat un mesaj pe Twitter şi o nouă fotografie: „Ei bine, trimite un prost la piaţă şi tot prost se va întoarce… Da, nu există publicitate mai bună pentru referendumul poporului. ”.

A doua fotografie postată de Rogozin, cu semnături de la Tiraspol.

”Atragem atenţia asupra faptului că acţiunile şi declaraţiile lui D. Rogozin din ultima perioadă sunt contraproductive şi nu contribuie la avansarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean”, mai arată MAE de la Chişinău în comunicatul de presă.

Miza independenţei Transnistriei: referendum pentru alipirea la Rusia

Autorităţile separatiste de la Tiraspol au iniţiat o campanie de strânegere de semnături, pe 22 aprilie, pentru a cere preşedintelui Vladimir Putin să iniţieze o procedură de recunoaştere a independenţei Transnistriei faţă de Republica Moldova şi pentru a valida încă o dată referendumul din 2006, când locuitorii au cerut în proporţie de 97% alipirea la Rusia. Procedura s-a încheiat pe 9 mai, când listele cu semnături i-au fost înmânate lui Rogozin, cu ocazia Zilei Victoriei sovietice asupra fascismului. Rogozin ar fi urmat să îi ducă semnăturile lui Putin.

„Stimabile Vladimir Vladimirovici (Putin), sunteţi garantul principal al respectării drepturilor cetăţenilor ruşi şi ale compatrioţilor lor din Transnistria (…). Dorinţa Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană şi faptul că ea ignoră voinţa poporului transnistrean demonstrează că nu putem coexista în cadrul unor frontiere comune (…). Vă rugăm să iniţiaţi o procedură privind recunoaşterea Transnistriei. Vrem să ne decidem singuri soarta. Vrem să fim auziţi”, se arată în petiţie. Locuitorii din regiune au putut semna doar în baza paşaportului rus sau transnistrean.

Miza acestei proceduri este că dacp Transnistria este recunoscută ca stat independent, ea poate să organizeze un referendum oficial, independent de autorităţile de la Chişinău, prin care să ceară alipirea la Rusia, aşa cum s-a întâmplat şi în Crimeea. În urmă cu aproximativ o lună, preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol a trimis o scrisoare la Kremlin, prin care a cerut ca Moscova să găsească o soluţie legală pentru ca Transnistria să poată cere alipirea la Rusia.

Un proiect de lege aflat în dezbaterea Dumei de Stat, privind anexarea de teritorii la Federaţia Rusă, în urma unui referendum, dacă populaţia rusă se consideră nedreptăţită de autorităţile unui alt stat, a fost retras pentru a se mai lucra la forma sa. Transnistria nu se putea folosi de prevederile acelui proiect de lege, pentru că nu putea organiza referendum (neavând autorităţi recunoscute oficial de Chişinău sau de alte state).

Vladimir Putin a declarat că Transnistria trebuie să îşi decidă viitorul singură, dând de înţeles că o eventuală procedură de anexare la Rusia trebuie să fie iniţiată de la Tiraspol, nu de la Moscova. Rogozin a transmis vineri de la Tiraspol următorul mesaj cât se poate de clar: „Transnistria se află sub patronajul Rusiei şi nu vom permite nimănui să o supere”.

A FUGIT PE ASCUNS

Rogozin a fugit de la Chişinău la Moscova, ascuns într-un avion de linie, pentru a evita blocada Ucraina-România

Drumul de la Tiraspol înapoi la Moscova al vicepremierului Rusiei, Dmitri Rogozin, s-a transformat într-o adevărată aventură, după ce România i-a interzis să intre în spaţiul aerian, iar Ucraina i-a întors din drum, cu avioane de luptă, avionul delegaţiei oficiale care decolase de la Chişinău. Rogozin a acuzat România într-un mesaj postat pe Twitter că nu i-a permis survolarea prin spaţiul aerian, la cererea SUA. El ameninţă că data viitoare va zbura peste România cu un bombardier. Nervozitatea sa este explicabilă: cu două zile înainte, când Rogozin a sosit în Transnistria, România şi Bulgaria i-au permis să intre în spaţiul lor aerian, astăzi însă l-au blocat.

MAE a avut o reacţie dură, explicând că interdicţia a venit din cauza sancţiunilor impuse de UE şi a solicitat Moscovei explicaţii oficiale cu privire la „bombardierul” lui Rogozin. Băsescu i-a urat lui Rogozin: „Să-i fie de bine”. Până la urmă, Rogozin a reuşit să ajungă la Moscova. El i-a păcălit pe ucraineni şi a reuşit să zboare pe furiş înapoi în Rusia: s-a îmbarcat la Chişinău în altă aeronavă decât cea a delegaţiei oficiale. Ajuns acasă, a mai ameninţat o dată România. Tot pe Twitter.

Comunicatul oficial al MAE din RM

Comentariul Serviciului de presă al MAEIE în legătură cu vizita privată în Republica Moldova a viceprim-ministrului Federaţiei Ruse, Dmitryi Rogozin.

Vizita privată în Republica Moldova a vicepremierului rus D. Rogozin, care a fost însoţit de un grup de deputaţi ai Dumei de Stat a Adunării Federale şi de un membru al Guvernului, nu a trecut fără declaraţii cu caracter provocator la adresa Republicii Moldova.

În pofida mesajelor transmise părţii ruse pe calea diplomatică în ajunul acestei vizite de a se abţine de la declaraţii care ar putea prejudicia relaţiile bilaterale, demnitarul rus, pentru a câta oară, şi-a permis aprecieri şi comentarii eronate vizavi de alegerea suverană de dezvoltare a ţării noastre.
Amintim că, poziția oficială a Federaţiei Ruse, confirmată în repetate rânduri, se bazează pe respectarea alegerii suverane a Republicii Moldova şi soluţionarea conflictului transnistrean în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Cu această ocazie, reiterăm că autorităţile Republicii Moldova pledează consecvent pentru un dialog constructiv şi pragmatic cu Federaţia Rusă în toate domeniile de interes comun, mai cu seamă pe chestiunile sensibile ce ţin de reglementarea cuprinzătoare a problemei transnistrene.

În același timp, în legătură cu intenția oficialilor ruși de a transporta cu avionul de rută specială (charter) a unor cutii conținând “liste cu semnături pentru recunoașterea Transnistriei”, MAEIE precizează că materialele respective au fost reținute de organele competente ale Republicii Moldova pentru a analiza legalitatea acestora în conformitate cu legislația RM în vigoare.

Atragem atenţia asupra faptului că, acţiunile şi declaraţiile lui D. Rogozin din ultima perioada sunt contraproductive şi nu contribuie la avansarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

Sursa: Timpul.md / Gandul.info / mfa.gov.md

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.