Tia Șerbănescu: Aroganțe

Print Friendly, PDF & Email

În pregătirea temeinică a eșecului de la Consiliul JAI privind aderarea la Schengen, ministrul de Interne Stroe, taman cel care reprezintă România la JAI, n-a ratat ocazia de a comite o „aroganță” (vorba lui Becali) declarând că omologul său german „a ratat ocazia de a tăcea” – iar dl. Antonescu n-a ratat nici el ocazia de a confirma cele mai negre bănuieli: „pentru noi Schengen n-a fost niciodată o prioritate”. Ah, el spuse adevărul! Într-adevăr, pentru USL singura prioritate a fost și este suspendarea președintelui Băsescu. Celelalte priorități, economia, Schengen, șomajul și inflația, sunt fleacuri.

Văzând că declarațiile au scăpat de sub orice control, premierul Ponta a încercat să se redreseze anunțând că „România va evita votul la JAI” și va „reseta” strategia de integrare. Adică premierul care era „oaia neagră” a Europei se va „reseta” devenind capră: „cineva se bucură că moare și capra vecinului”. Seara, dl. Băsescu a salutat această „flexibilizare” a premierului și a prezentat poziția oficială a României pentru care „Schengen este un obiectiv major” și obligatoriu inclus în Tratatul de aderare. […] După opinia dlui Băsescu, România trebuie să obțină la JAI „constatarea progreselor, asumarea corecțiilor politice și un nou termen, la sfârșitul anului” – iar pentru asta „sacrificarea corupților nu este un preț prea mare; dacă vrem, putem”. Cât optimism! Și dacă nu vrem?

Dl. Ponta n-are de gând să renunțe la ministrul penal Fenechiu pe care l-a și declarat „vedetă internațională”. Vorba poetului: decât să mă despart de ea mai bine-aprind tot statul. Și ca să fie și mai clar, în aceeași zi a numit-o secretar de stat la mediu pe dna Jugănaru, care are dosar penal pentru fraudarea unor fonduri europene. Sâc! „E decizia mea și răspund pentru ea!” a declarat premierul sec. Dacă tot nu intrăm în Schengen, barem să știm de ce! Să ne facem de cap.

[…]

Cum dl. Băsescu declarase că dacă s-ar vota la JAI, șapte state ar fi împotriva aderării, dl. Ponta a sărit ca ars: „cele șapte state nu există, eu știam de unul dar n-am vorbit în public până n-a vorbit ministrul german”. Fals! Săptămâna trecută declara la tv că „sunt 2-3 state ostile”. Între timp, Ponta a dat lovitura: a inclus și România pe lista țărilor care se opun aderării noastre.

Tia Șerbănescu

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.