Tia Șerbănescu: Memento

Print Friendly, PDF & Email

TiaSerbanescuMesajul dur al dnei Nuland n-a fost singurul duș rece pentru candidatul Ponta. Al doilea i-a fost asigurat chiar de primarul Oprescu care a lăsat jumătate din bucureșteni fără apă caldă oferindu-le la același preț doar apă rece. Bine că nu le-a turnat și o găleată cu gheață în cap din motive umanitare: pentru tratarea sclerozei multiple a sistemului unde Elcen, Radet și Distrigaz sunt blocate în datorii. Altfel, candidații și-au continuat campania.

Premierul a fost la Mănăstirea Sâmbăta de Jos unde a întâlnit un bolnav pe targă care aștepta vindecarea de la Cel de Sus și căruia Ponta i-a promis că va rezolva problema bolnavilor lipsiți de mijloace pentru tratament. Secvența a fost intens mediatizată, dar și politizată. Aproape că te așteptai la o minune: ca bolnavul să se ridice și să umble după ce a fost atins de prea înaltul demnitar. În campanie gesturile se dilată. La Ghiță TV toate titlurile sunt etnobotanice: „halucinant, stupefiant, incendiar, cutremurător, devastator”. De regulă e vorba de generalul Pavel Abraham recitând din Bercea Mondial.

Candidații sunt mai presus: Tăriceanu vrea să facă din „România a șaptea putere a Europei”. Chiar nu știm care e a șaptea putere. Presa ar fi a patra. Cert este că Tăriceanu are locul trei în sondaje (8%), dar la mare distanță de adevărații competitori: Ponta 42% și Iohannis 28%. Ceilalți 11 candidați sunt de la 5% în jos. Pe regiuni, Iohannis câștigă detașat în Banat, Transilvania și în Capitală. În vest, cum ar veni. Ponta câștigă în Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea. În est și în sud: suprafețe mai mari și mai sărace. Sărăcia ține cu Ponta și asta-l face să se comporte ca și cum ar fi deja președinte ales. Ei, nu se știe. Au mai pățit-o și alții.

[…]

Candidând cu ultimele puteri pentru locul 11 (din 14) Vadim a declarat iar (la TVR) că „decât o democrație bolnavă mai bine o dictatură sănătoasă”. Problema e că dictaturi sănătoase nu există. Întâmplarea a făcut ca Vadim cu naționalizările sale și elogiul dictaturii să urmeze imediat după Ion Iliescu care și-a evocat „destinul unui om de stânga” și anii de studii la Moscova. La TVR a fost așadar o seară retro: Iliescu-Vadim, exact finala din anul 2000. Memento: ne-au trebuit 25 de ani pentru ca FSN să piardă (de la 67% în ’90 la 42% în 2014) 25 de procente. Unul pe an. Curaj! Încă 25 și scăpăm.

Tia Șerbănescu

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.