Tom Gallagher: România priveşte spre Vest… deocamdată

Print Friendly, PDF & Email

La invitaţia premierului Ungureanu, Herman van Rompuy este aşteptat miercuri la Bucureşti pentru a se adresa Parlamentului României cu ocazia împlinirii a 7 ani de la semnarea tratatului de aderare al ţării la UE. Reales recent în funcţia de preşedinte al Consiliului European, domnia sa rămâne – în ton cu darul său de Crăciun oferit liderilor lumii – un adept convins al filosofiei fericirii, percepând măsurarea acesteia la nivel naţional drept indice mai exact decât clasicul PIB.

Având în vedere problemele economice ale Europei, teoriile despre fericire şi deja celebrul index Happy Planet survin, indiscutabil, la momentul potrivit. Este însă puţin probabil ca van Rompuy să aibă soluţii lesnicioase la îndemână pentru România. Dacă filosofia sa îi va determina însă pe români să-şi ducă numeroasele poveri cu şi mai mult stoicism, atunci preşedintele CE se va putea mândri măcar cu o contribuţie adusă cauzei integrării europene.

Între timp, şeful diplomaţiei române Cristian Diaconescu a abandonat, aparent, un tur asiatic – de altfel îndelung pregătit – pentru a se concentra pe chestiuni europene. Este drept că indiferent de contractele economice, fie şi de anvergură, semnate eventual în respectivele statele est-asiatice, aspectul tot nu ar fi contat în jurnalele de ştiri ale canalelor româneşti – mai ales într-un an electoral. Ca atare, ministrul de Externe a preferat să întreprindă o vizită oficială de două zile în Germania. Poziţia Berlinului în chestiunile aderării României la spaţiul Schengen în cursul acestui an precum şi a menţinerii sau ridicării MCV va conta enorm. Dacă în chestiunea Schengen mâinile Germaniei sunt relativ legate din cauza recalcitranţei olandezilor, nu acelaşi lucru este valabil în cazul monitorizării pe justiţie. În acest caz cuvântul Germaniei – de altfel principalul partener comercial al României – va atârna greu în balanţă, nefiind însă de aşteptat ca motorul economic şi politic al UE să închidă ochii la carenţele ţării în materie de combatere a corupţiei şi consolidare a statului de drept. În concluzie, ridicarea completă a MCV pare puţin probabilă, fiind de aşteptat ca esenţa acestuia să fie menţinută sub o formă sau alta.

Deşi este adepta stilului low-key, ambasada Germaniei la Bucureşti, aflată din 2009 sub conducerea experimentatului diplomat Andreas von Mettenheim, a devenit de ceva vreme mai vocală atât în chestiunea corupţiei, cât a reformelor în domeniul judiciar. În prezent sprijină organizarea, la începutul lunii mai, a unei ample conferinţe a Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană dedicate, printre altele, transparentizării mecanismelor şi procedurilor de licitaţie publică şi cheltuire a banului public. În mandatul fostului ministru al Educaţiei, reprezentanţii Germaniei s-au implicat în susţinerea iniţiativei lui Funeriu privind introducerea unor programe de calificare profesională pentru o serie de meserii – aspect crucial pentru România în condiţiile în care doreşte să atragă investitori de calitate. Iar marile concerne şi numeroasele întreprinderi mijlocii germane prezente în România continuă să livreze de aici produse industriale de înaltă calitate în toate colţurile lumii, multe dintre ele mizând în prezent pe extinderea afacerilor româneşti.

Bucureştiul se numără, de luni bune, printre susţinătorii cei mai vocali ai pactului fiscal promovat de cancelarul german, prin intermediul căruia Angela Merkel speră să readucă UE în era bugetelor echilibrate. România nu are însă cum să scape neafectată de politica de austeritate pe termen lung impusă de UE ţărilor mediteraneene în baza strategiei năşite în bună parte la Berlin. Perspectivele de regenerare şi creştere economică continuă să fie limitate în întreaga regiune, consecinţele crizei fiind suportate inclusiv de cei aproximativ 2 milioane de români plecaţi în aceste ţări tocmai în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit şi a unui trai mai decent. Remiterile acestora către România au constituit, ani buni, o sursă vitală de sprijin pentru economia subperformantă a ţării precum şi un factor important de menţinere a stabilităţii sociale în zonele ei sărace.

[…]

Până acum, opoziţia socialdemocrată din România s-a pronunţat pentru politici bugetare prudente. Rămâne de văzut dacă strategiile politico-economice ale lui Victor Ponta includ parteneriate cu Rusia, având în vedere resursele ei energetice, sau China, dată fiind potenţialul ei investiţional. În Germania, unele voci importante din corul marilor întreprinzători au luat deja în calcul posibilitatea decuplării economiei ţării de cea europeană aflată în profundă suferinţă, recomandând o reorientare către principalele pieţe estice. Dar pe când opinia publică din Germania s-ar opune, probabil, vehement oricărei tentative a politicului de a ridica sloganul „Go East” la rang de politică de stat, nu pot să nu mă întreb câţi români ar mai protesta astăzi dacă Moscova sau Beijingul ar ajunge să substituie Bruxelles-ul?

Tom Gallagher

2 gânduri despre “Tom Gallagher: România priveşte spre Vest… deocamdată

 1. @Anca Cernea,

  In legatura cu comentariul care mi l-ai adresat la „Icoane si cai verzi pe pereti”.

  Chiar nu inteleg de ce ai vorbit cu mine pe un ton asa violent.

  N-am atacat pe nimeni la persoana, nici nu m-am legat de doctrinele catolice. Am adus in discutie niste aspecte ale bisericii medievale, aspecte care nu au nici o legatura cu Evanghelia lui Hristos si nici cu practica Bisericii primare. Daca nu m-am facut inteles, I’m sorry.

  Daca tot vorbim de atacuri la persoana, dl toiu a facut asta. A venit cu expresii si fraze ca “propaganda stalinista” si “infige cutite in spate”. Vad ca asta nu a deranjat pe nimeni.

  Din cate stiu eu, cuvantul “catolic” inseamna universal. Felul in care am descris Biserica lui Hristos in comentariul care l-am facut, a fost cat se poate de universal.

  Asa ca n-am facut propaganda anti-catolica.

  Stiu ca ILD a fost infiintat ca sa ii trezeasca pe oameni impotriva corectitudinii politice si sa le ofere o alternativa la propaganda cu care sunt bombardati in fiecare zi, nu ca sa ne certam intre noi. Tocmai de aceea, am recomandat ILD altora si o sa continui sa-l recomand chiar daca nu sunt intotdeauna binevenit aici.

 2. @vlad,

  Scuze de intarzierea raspunsului. n-am mai intrat de vreo trei saptamani pe site. Multumesc pentru lamuriri. Ma refer la comentariul care mi l-ai adresat.

  Inteleg de ce ai inchis topicul and I don’t blame you. Iti dau dreptate ca nu-i usor sa fii moderator cand vezi doi care se cearta si se lupta pe site-ul tau.

  Iti reamintesc si tie ca nu eu l-am atacat pe toiu, ci el m-a atacat pe mine. Am tacut la inceput, dar el tot nu s-a potolit. A postat de trei ori niste comentarii violente cu expresii care le-am redat si mai sus. Puteam sa tac in continuare si sa intorc obrazul, dar n-am vrut sa-l las sa creada ca are dreptate suta la suta sau ca stie ce spune, pentru ca nu stie. Poate sunt mai tanar ca el, dar asta nu inseamna ca trebuie sa vorbeasca asa cu mine.

  Despre dusmanie fata de catolici, da-mi voie sa-ti dau un exemplu recent chiar din Romania. In urma cu doi sau trei ani, Mitropolitul Banatului a mers la o biserica greco-catolica si a luat Sf. Impartasanie sau Cina Domnului impreuna cu oamenii si preotul din parohia aceea. A fost atacat dupa aceea de unii ierarhi BOR. Au aparut multe afirmatii rautacioase la adresa lui, in presa, la televiziune si pe internet. Chiar si multi ortodocsi laici si-au dat cu parerea si l-au atacat pe Mitropolitul Corneanu pentru ca s-a impartasit cu “schismaticii”, de parca ar fi facut cine stie ce lucru grav. Au fost si unii care l-au aparat, dar mai putini. Cred ca daca Mitropolitul ar fi spus ca Islamul este o religie a pacii, aceiasi care l-au atacat pentru povestea cu biserica greco-catolica, nu ar fi spus nimic. Asta iti arata ce nivel spiritual si intelectual au unii romani care se cred patrioti si credinciosi. Adica nu-i ingrijoreaza Islamul si politica liberalilor progresisti, dar au ceva de impartit cu protestantii evanghelici si cu greco-catolicii.

  Si atunci te intreb, care e ura: sa vorbesti deschis despre niste chestii din trecut sau sa ameninti cu excomunicarea pe cei care se impartasesc impreuna cu catolicii sau cu alti crestini?

  Daca i-am facut sa se simta prost pe unii catolici de pe acest site, imi cer scuze. Dar nu cred ca au de ce sa se simta atacati, pentru ca ei nu sunt si nu gandesc ca unii dintre cei din secolele trecute, despre care am spus inainte.

  Asa e cum spui, sunt crestini in toate denominatiile, de care putem sa fim mandri. Cred ca am lasat si eu sa se inteleaga asta in ceea ce am spus.

  Mi-a placut ca ai folosit expresia “anglican ortodox” in comentariul #67. Asta inseamna ca esti constient de faptul ca “ortodox” inseamna drept credincios si nu neaparat bizantin sau rasaritean. Din pacate, multi nu inteleg asta.

  Au luptat impotriva imperialismului islamic de-a lungul secolelor, crestini catolici, crestini ortodocsi si crestini protestanti. Don Rodrigo de Bivar “El Cid”, Mircea cel Batran, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, John Smith.

  John Smith a fost capitanul primei colonii englezesti pe teritoriul Americii, la Jamestown in 1607. A luptat intr-o campanie crestina impreuna cu Mihai Viteazul.

  “He engaged in both trade and piracy, and later fought against the Ottoman Turks in the Long War. Smith was promoted to captain while fighting for the Austrian Habsburgs in Hungary, in the campaign of Michael the Brave in 1600-1601.” http://en.wikipedia.org/wiki/John_Smith_(explorer)

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.