Tot mai mulți creștini se înrolează în armata israeliană

Print Friendly, PDF & Email

Creștinii din Orientul Mijlociu fug din fața persecuției musulmane, însă creștinii găsesc refugiu sigur într-o țară. Este vorba despre Israel. În Nazaret, creștinii luptă pentru statul evreu și pentru a recupera o moștenire ascunsă. Preotul ortodox, părintele Gabriel Nadaf, locuiește și slujește în orașul israelian nordic Nazaret. Deși Isus S-a născut în Betleem, El a crescut în Nazaret. Astăzi, Nazaretul este orașul cu cel mai mare număr de creștini din Israel.

Majoritatea creștinilor din Orientul Mijlociu au rădăcini ortodoxe sau catolice. Nadaf, cel care a fondat Christian Israeli Forum, este un părinte atât de nonconformist, încât Biserica Ortodoxă Greacă a amenințat că îl va caterisi. El este protejat de poliție și poartă o alarmă atașată la ceas.

În ciuda amenințărilor și incitărilor împotriva mea, nu voi renunța la calea mea. Fie voi muri, fie vor fi tot mai mulți care vor alege această cale. Dacă nu voi muri, voi face asta până la sfârșit”, mărturisea Nadaf.

Delictul lui Nadaf este faptul că susține că el nu este arab, își revendică moștenirea arameeană și îi încurajează pe tinerii creștini să se integreze în societatea israeliană.

Îi încurajează pe tineri să lupte în Armata israeliană. De ce face asta ?

Fiindcă vrem să protejăm statul care ne protejează pe noi”, spunea Nadaf.

jd 65 israel armata 01Până nu demult, Israelul și restul lumii spuneau că Nadaf și majoritatea celor 160 000 de creștini din Israel sunt israelieni arabi, punându-i împreună cu minoritatea musulmană. Însă, Nadaf și alții precum Shadi Khaloul, spun că nu este așa.

Am fost crescut ca și creștin într-o familie creștină. Am crezut în Hristos, am mers la biserică în fiecare duminică. Predica de început din fiecare duminică se ține în limba aramaică. Astfel, m-am atașat foarte tare de această limbă și de limba Domnului nostru Isus Hristos”, mãrturisea Shadi Khaloul.

Khaloul este președintele societății creștine aramaice din Israel. Mulți cred că Isus a vorbit aramaica în viața Sa de pe pământ.

Cei mai mulți ar spune despre Shadi Khaloul că este un arab creștin, însă lui nu îi place această terminologie:

Terminologia de arab creștineste o terminologie falsă. A fost creată cu doar 100 de ani în urmă de către teologia pan-arabistă. Noi suntem o populație aramaică ce a locuit în această zonă în timpul cuceririlor musulmane din secolul al VII-lea. Noi ne-am păstrat identitatea națională și religioasă timp de 1 400 de ani, iar acum, faptul că suntem forțați să vorbim limba arabă ne face arabi ? Eu nu sunt arab.

jd 65 israel armata 03Recent, Israelul a devenit prima țară din Orientul Mijlociu ce recunoaște creștinii arameeni ca minoritate oficială. În luna octombrie, Ya’akov, fiul de doi ani al lui Khaloul, a devenit prima persoană din istoria modernă care a fost înregistrată ca arameeană în registrul populației Israelului. Khaloul, un rezervist în Armata israeliană, a fost printre primii care s-a înrolat în armată.

Shadi Khaloul a fost întrebat de ce a ales să se înrolezi în Armata israeliană:

Israelul este țara mea. Locuiesc în Israel. Israelul este țara care îmi oferă protecție ca și creștin și pot trăi în libertate aici. Dacă mă compar cu alți creștini din Orientul Mijlociu, îmi dau seama că eu am libertate de exprimare, de mișcare. Sunt liber să fac ce vreau.

A mai fost întrebat cum s-au comportat soldații israelieni cu el și cum l-au tratat arabii:

În armată, toți suntem egali. Nu există diferențe între evrei și creștinii arameeni, cum sunt eu, sau chiar între arabi, care sunt musulmani. Mulți arabi îmi spun că i-am trădat pe ei și pe palestinieni. Ei nu te acceptă ca identitate națională care poate avea dreptul de a alege liber. Ei vor să fii arab și te forțează să fii arab, împotriva voinței tale.

Khaloul spunea că este important ca și tinerii creștini să se înroleze, fiindcă astfel pot fi parte a acestei țări:

Dacă te înrolezi în armată, care ține trei ani, ai ocazia să mănânci cu ei, să înveți alături de ei, să stai de vorbă cu ei. Ei pot afla mai mult lucruri despre identitatea ta și te poți integra mult mai ușor în societatea israeliană.

jd 65 israel armata 04Această tendință câștigă teren. În ultimul an, numărul creștinilor înrolați a crescut semnificativ, însă mulți creștini care vorbesc limba arabă încă opun rezistență când vine vorba de integrarea în societatea israeliană.

Nadaf spunea că de la fondarea Statului Israel, nimeni nu le-a spun creștinilor despre legătura lor cu iudaismul:

Ei nu înțeleg că, de fapt, creștinismul se trage din iudaism, că rădăcinile creștinismului se află și ele pe acest pământ. Dacă evreii vor pleca din Israel, nu vor mai rămâne nici creștini aici.

Nadaf a fost întrebat cum ar vrea să se roage creștinii pentru ei:

Aș vrea să se roage pentru noi, pentru frații lor, pentru creștinii de aici, pentru o integrare de succes. Dacă reușim să ne integrăm, va exista dragoste adevărată și vom putea trăi în pace cu vecinii noștri din Statul Israel. Împreună cu evreii, vom proteja pământul Israelului.

Sursa: http://alfaomega.tv/stiri/stiri-despre-israel/3945-tot-mai-multi-crestini-se-inroleaza-in-armata-israeliana#ixzz3TW0lBHHO

2 gânduri despre “Tot mai mulți creștini se înrolează în armata israeliană

  1. Arameici exista si in Siria si Liban (cred ca si mai departe). in Siria sint si asezaminte in care se vorbeste arameica ca limba de baza. Din pacate, au fost distruse de ISIS, arse, biserici stirbite, oamenii casapiti sau dislocati. Au ajuns ca niste fantome.

    Israel este prima tara, cred ca inca si unica din lume care a recunoscut ofocial aceasta etnie.

    Preotul Nadaf e extraordinar!!! Lupta neicetat, asa cum spune si Israelianca, cu riscul vietii, ca sa apropie crestinii in Israel sa fie alaturi de evrei, sa inteleaga interesul comun, sa lupte cot la cot impotriva dusmanului, si sa integreze in societatea israeliana din toate punctele de vedere si sa fie fideli tarii.
    Depune o munca zilnica in aceste sensuri. A ajuns pina si la ONU unde a tinut un discurs. Cutreiere lumea pentru a da aceste discursuri. Face hasbara in fata multor delegatii de crestini din lume care viziteaza Israelul.

    Contributia lui nu are pereche!

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.