Traian Ungueanu: Propaganda rusă și islamistă este eficientă pentru că agenda politică rămâne neexplicată

  Print Friendly, PDF & Email

  Am văzut cu toții filmul și e un „horror”! Acum să citim cartea cu speranța că va anula efectul filmului. Așadar, dacă filmul este ceea ce milioane de europeni urmăresc și citesc despre subiecte legate de Rusia și producții inspirate de ISIS, calea cea dreaptă înapoi spre normalitate ar trebui să fie Raportul pentru combaterea propagandei care a fost dezbătut si votat în Parlamentul European săptămâna aceasta.

  traian ungureanuAproape toată lumea din Parlament este de acord că ceva trebuie făcut să protejăm oamenii de valul de propagandă sofisticată generat de ruși și de islamiști radicalizați.

  Dar ce? Dacă dorim un răspuns în adevăratul sens trebuie soluționată mai întâi altă dilemă: de ce avem această problemă de fapt? De ce are atât de mult succes propaganda, uneori agresivă alteori rudimentară, lansată împotriva Europei?

  Răspunsul nu este deloc simplu și nici plăcut. Avem nevoie de sinceritate și de capacitatea de a ne analiza la un nivel rareori văzut printre conducătorii din Europa de Vest.

  Să fim sinceri, propaganda este eficientă pentru că prea mult din agenda politică actuală rămâne neexplicată.

  Ca orice teorie a conspirației, propaganda rusească și cea militanților ISIS se hrănește din neclarități. Atunci când oamenii nu dispun de un răspuns sincer și curajos vis a vis de grijile lor se creează un loc propice teoriilor conspiraționiste. Trecând drept știri, teoria conspirației oferă oamenilor răspunsul mult dorit și nu numai atât, un răspuns universal care explică orice: războaiele și șomajul, creșterea prețurilor și problemele traficului urban.

  Unii vor identifica aceste minciuni și vor protesta. Corect. Numai ca, daca am învățat ceva din experiența regimurilor totalitare este că: în absența încrederii, minciuna devine noul adevăr.

  Pentru prea multa vreme, politicienii din vest au îmbrățișat un discurs neclar, adresat tuturor și nimănui.

  Șomajul? O chestiune statistică! Stai liniștit, vei avea o nouă viața ca angajat temporar la Fast Food-ul din colt și vei uita că odată ai fost un oțelar mândru.

  Terorismul ca amenințare zilnică? Dacă ai putea să citești un pic mai mult despre istoria Orientului Mijlociu.

  Ești furios și vrei o dezbatere adevărată? Vei fi cu ușurință calificat drept radical și rugat să taci din gură.

  Astfel, se creează spațiul propice pentru propagandă. Oamenii, nu chiar toți, dar destui, încep să se îndoiască de „elite” și să caute „adevărul ascuns”. Rusia și Islamul Radical sunt, bineînțeles, gata să-l livreze.

  Uitați-vă numai la valul de nemulțumire adus de alegerile americane. Media s-a discreditat susținând un candidat în detrimentul celuilalt. Rezultatul, o neîncredere generalizată în media de „referință” și în adevărul „oficial”.

  Cum să luptăm oare cu acest fenomen? Surpriză: spunând lucrurilor pe nume! Nu după un eveniment ci înainte, când se pregătesc deciziile. Asta însemna, bineînțeles, că politicienii trebuie să aibă curajul să spună lucruri nepopulare.

  Raportul din Parlamentul European este aparent nesemnificativ, dar este cu siguranță un punct de plecare. Raportul denunță starea în care ne aflăm și propune remedii practice.

  Cere finanțare corectă a Unităților contra Propaganda din cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă. Relevă datoria UE de a finanța media independentă din statele partenere din Est. Încurajează media să revină la știri corecte și bine documentate.

  Raportul cere finanțare corectă a Unităților contra Propaganda din cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă.

  Nu poți legifera moralitatea sau caracterul. Liderii europeni trebuie să le inspire în mediul public și privat.

  Trăim vremuri tulburi. Europa își striga nevoia pentru politică sinceră. Mesajul vine de la cititori, fiind adresat către conducători. Dacă vor spune adevărul, propaganda nu poate avea succes.

  Oamenii vor vedea adevărul și Cartea va bate Filmul.

  Traian Ungureanu

  Un gând despre “Traian Ungueanu: Propaganda rusă și islamistă este eficientă pentru că agenda politică rămâne neexplicată

  1. Intre timp Merkeloglu se pregateste pt. un nou mandat. Nici usturoi nu a mancat nici gura nu-i miroase.
   Iar lacheul ei de la Komisie, Juncker, recidiveaza pt. a 2-a oara in anti-americanismul lui: „Trump este o amenintare pt. Europa”.

   Despre ce informare corecta vorbim aici, cand cand capii UE sunt propagandistii sefi in favoarea Rusiei si ai Islamului?

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.