Traian Ungureanu: Europa vasală

Print Friendly, PDF & Email

În numele cui a jurat Jean-Claude Juncker vasalitate Rusiei la Passau? În numele cui a promis Preşedintele Comisiei Europene apropiere de Rusia şi dezrobire de diktatele Washington-ului? Dacă Juncker s-a făcut preş de ceremonie pentru Putin în numele eroicei naţiuni luxemburgheze, aşa să fie! […] Dacă, însă, Juncker a decis, în numele Uniunii Europene, că adversarul e America şi nu Rusia, lucurile se schimbă. Nesimţirea şi aroganţa vin de petrecanie unei Europe care iese din istorie ruşinos şi se aşază cuminte în poala Rusiei. Nu cu totul, ci doar cu patrea ei ponosită şi decupabilă: cu Europa de Est. Căci Juncker a vorbit ştiind bine ce dă şi ce expune. Orgasmul european pro-rus nu va mişca o piatră în Vest, dar va scutura din temelii Estul. Mesajul lui Juncker e cea mai funestă propoziţie trimisă vreodată din Vest spre Est: ce nu se poate islamiza se poate rusifica.

Va trebui să ţinem minte săptămîna tristă care a început în Parlamentul European, la Strasbourg, cu discursurile suprarealiste ale cuplului Merkel-Hollande şi s-a încheiat la Passau cu remarcile decăzute ale lui Juncker. O săptămînă care a început toxic şi s-a încheiat cu o capitulare.

În timpul discursului rostit de Hollande, am fost, pur şi simplu, incapabil să trec peste situaţie. Domnul care vorbea la Stasbourg de datoriile morale ale Estului a apărut la tribună în costum şi atît. Fără casca şi fără scuterul cu care a fost surpins de presa franceză în zori, la ieşirea dintr-un anumit hotel. În schimb, am ascultat absorbit intervenţiile doamnei Merkel. Şi am rămas cu două concluzii apăsătoare: Europa înaintează entuziast spre o calamitate şi are nevoie urgentă de dizidenţi.

Doamna Merkel a ţinut să ne asigure că e ea însăşi esteuropeană. Poate de loc. Căci a fi esteuropean pînă la capăt înseamnă să înţelegi ce a însemnat să trăieşti, ieri, sub ruşi şi, azi, în preajma lor. […] Doamna Merkel nu pricepe comportamentul Estului, dar e fluentă în materie de năravuri ruseşti. Iat-o, de pildă, vorbind degajat de Nord Stream, o mîndreţe de conductă care străbate Baltica şi duce gaz din Rusia direct în Germania. Ţeava cu pricina are proprietatea minunată de a permite Rusiei să taie gazul Europei de Est fără să decupleze consumatorii germani.

[…]

Traian Ungureanu 3A doua observaţie rostită la Starsbourg spune că doamna Merkel e întristată de evoluţia Estului. Dezamăgirea doamnei Merkel e provocată de un Est care a dat de libertate, dar refuză obligaţiile globalizării. În traducere: aţi scăpat de comunism şi acum vreţi să mîncaţi doar prăjitură. În traducere şi mai exactă: aţi scăpat de comunism şi libertatea voastră e egală cu dreptul de a repara greşelile mele. Nimeni nu uită că, acum doar o lună, doamna Merkel a dat de veste în toate zările că aşteaptă oaspeţi oricîţi din lumea toată şi mai ales din Orientul Mijlociu. După care şi-a înştiinţat vecinii că trebuie să îi cazeze. Doamna Merkel a reuşit, de fapt, să îi insulte, mai întîi, pe estgermani. Dacă ar privi la sondaje şi pe stradă, domana Merkel ar înţelege că est-germanii se fac la fel de vinovaţi de păcatele care au dezamăgit-o în cazul României, Slovaciei, Cehiei şi Ungariei. Credulitatea şi incapacitaea totală de a pricepe ce e şi ce vrea Rusia sînt şocante. Nu! Funebre. Doamna Merkel va primi curînd în ajutor cîteva elemente suplimentare. În primul rînd, sute de mii de noi refugiaţi care vor înfunda ţevăria birocraţiei de stat germane, vor provoca o criză politică internă şi vor scurta cariera Cancelarului.

Lumea bună europeană se amăgeşte cu teorii pe care le ia drept probă de subtilitatea analitică. Cea mai la modă spune că Rusia va fi în curînd victima propriei supraexpuneri militare. Războiaele din Ucraina şi Siria vor impune costuri economice insuportabile, populaţia nu va mai răbda şi, de aici, revolta sau, cu o formula de temebelism dovedit, „primăvara rusă”.

[…]

Prima regulă care scapă acestor naivi agresivi e că Rusia nu intră în criză după criteriile de impas ale lumii occidentale. Pentru a intra în criză e nevoie de două lucruri: de cineva ajuns la capătul răbdărilor şi de altcineva care să-i spună că a ajuns la capătul răbdărilor. Presa rusă e demult în buzunarul lui Putin şi, de acolo, nu mai are grija altora. Revolta va avea loc doar cînd ruşii vor îndura mai mult decît pot îndura. Cine aşteaptă aşa ceva ar face mai bine să se aşeze la coada pentru nemurire. Va fi servit mai repede. Un popor care s-a automutilat şi a făcut din sclavie un mod de existenţă natural va îndura exact cît hotărăşte străpnirea că trebuie să îndure.
[…]

După o tonă de cărţi necitite şi o mie de filme groteşti cu agenţi ruşi pălmuiţi de Brad Pitt, Occidentul va afla, curînd, ce e KGB-ul. Putin va curăţa zona de protecţie din jurul bazei militare ruseşti la Mediterană, îl va mai păstra sau nu pe Assad şi va slobozi din lesă comandourile iraniene aliate pentru a face un exemplu de neuitat din Statul Islamic. Dar astea sînt detalii de bucătărie canibală.

[…]

Traian Ungureanu

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.