Viitorul neanunțat

3

Cine se teme îmbrățișează ușor preziceri care par să-i confirme teama.

Unde și cînd se mai pot repara greșelile de prognoză? Nicăieri. De mai bine de 20 de ani. toată lumea care ar trebui să știe se trezește luată peste picior de mersul lumii. Bilanțul e catastrofal: revoluții, războaie, falimente, crize au venit și au trecut fără ca vreun cercetător sau politican să le prevadă. Într-o lume care geme de institute și specialiști, nimeni nu pare să-și poată imagina ce se va întîmpla peste un an.

Revoluțiile din 1989 și căderea URSS au prins elitele cunoscătoare pe picior greșit. Toată lumea era pregătită să trăiască, încă o sută de ani, alături de comunism. După 20 de ani, căderea regimurilor autoritare din Tunisia și – posibil – Egipt a lăsat mască toate guvernele. Pădurea de institute pe probleme magrebiene a Franței n-a știut și n-a prevăzut nimic.

În paralel, moda prezicerilor profetice ale lui Nostradamus, frisonul calendarelor incase și alte bau-bauri exotice fac ravagii. Lumea caută semne de viitor. De ce? Poate pentru că, după 50 de ani de cumințenie postbelică, evenimentele au prins viteză. Lumea vrea asigurări și, negăsindu-le, începe să se teamă. Iar cine se teme îmbrățișează ușor preziceri care par să-i confirme teama.

Vremurile s-au schimbat. Nesiguranța crește. Tot e putem ști despre viitor e că nu putem știi. Istoricii și politicienii nu sînt de vină, acum, cînd sînt mereu infirmați. Au fost de vină mai înainte, cînd au lăsat să se înțeleagă că surprizele și schimbările nu vin fără să îi anunțe, din timp.

PRELUAT DIN   Europa Liberă

Print Friendly, PDF & Email

3 COMENTARII

 1. The human race, to which so many of my readers belong, has been playing at children’s games from the beginning, and will probably do it till the end, which is a nuisance for the few people who grow up. And one of the games to which it is most attached is called „Keep to-morrow dark,” and which is also named (by the rustics in Shropshire, I have no doubt) „Cheat the Prophet.” The players listen very carefully and respectfully to all that the clever men have to say about what is to happen in the next generation. The players then wait until all the clever men are dead, and bury them nicely. They then go and do something else. That is all. For a race of simple tastes, however, it is great fun. (Chesterton, Napoleon of Notting Hill)
  http://www.gutenberg.org/files/20058/20058-h/20058-h.htm

 2. In legatura cu subiectul discutat, ma voi referii mai detailat la Israel deoarece cunosc mai de aproape situatia.

  Mereu stingistii prevad ca daca Israelul procedeaza in cutatre si cutare fel, vom avea pace. Cu cit noi ne comitem mai mult, nu numai ca demersurile noastre nu dau roade, si nu imblinzesc cu nimic pe dusmanii nostri, ci din contra – ei ies mai fioros impotriva noastra, iar ura lor este in crestere.
  De exumplu Peres in jurul acordurilor Oslo, prevedea infiintarea unui „Orient Mijlociu Nou” ideal. In loc de asta, am primit Intifade singeroase.

  Deci pe timpul acela stingistii credeau ca Oslo va aduce pacea. Multi stingisti spuneau RASPICAT, ca daca Oslo nu ajuta, iar Arabii continua sa faca atentate teroriste, Intifade etc, ei vor fi primii care sa acuze pe arabi si vor da credit Israelului. Pot da ca exmplu pe renumitul scriitor Aleph Bet Yehoshua (A. B. Yhoshua) , care declarase in mod neechivoc aceste lucruri intr-un lung si detailat articol la ziar. In orice caz, acesta era spiritul general din tara. Dupa ce Barak a oferit mai toate punctele, parca la Ferma Wye negociations sub aripa lui Clinton, a izbucnit o Intifada mai apriga ca niciodata. Unde sint acei stingisti? In pofida promisiunilor au ramas tot stingisti, cu acleasi lozinci in care invinuiesc tot Israelul cel „fascist si contropitor”.

  Tot asa, de fiecare data cind a vorba sa ne retragem de undeva – fie ca din Liban, fie ca din Gaza, sau de oriunde, tot stingistii se dau tare si mare, ca dupa retrageri, daca vom fi atacati avem dreptul sa ne aparam, si astfel opinia publica din Israel sau strainatate, vor fi de partea noastra, deoarece noi am facut „the right thing to do”. De la prima bomba sau racheta, noi vom reactiona. Dar au tacut milc stingistii la nenumaratele si miile de „prime” rachete din Liban si Gaza, si cind in sfirsit am contratacat, prea putin si prea tirziu, liberalii de peste tot au pus aceleasi placi fara acoperire si fara sa se sinchiseasca de afirmatiile lor precedente. .

  Si ei o tot tin ad infinitum si pina la nausia cu punctul de verede al blamarilor neindrepatite, care sint exprimate f. bine in vorba populara;
  „Cin’ se c….a la fintina?
  Tot fata batrina”.

  Oare acesti prezicatori, sau promavatori de promisiuni, nu trebuie pusi fata in fata cu propriile lor promisiuni desarte? Nu e deja timpul si cazul sa li se ceara sa ia resposabilitate la ceea ce vorbesc? Sa-si tina promisiunile, sa vada in sfirsit adevarul asa cum e, si sa conteneasca sa demonizeze Israelul, si sa-l duca de ripa!

  Iar in cazul politicienilor liberali , care iar o iau din nou razna cu promisiunile cu privire la ultima oferta indrazneata a lui Olmert (pe care arabii nici n-au acceptat-o de altfel) sau la alte oferte din partea noastra – Acestor politicieni oficiali Israelieni sau de la ONU, trebuie sa li se ceara sa dea declaratiile in scris, ca vor fi de partea Israelului daca consecintele derivate din the far-reaching concessions nu vor pune capat agresiunii. Nu mai avem nevoie de promisiuni fara acoperire.

  Tot asa bat apa in piua politicienii vestici, care prezic de 10-20 de ani ca multipluralismul, politically corectul si toleranta fata de agresiunea Islamista in vorbe si in fapte. Sa li se ceara sa dea in scris cit timp mai au de gind sa incerce ideile lor, si care vor fi masurile pragmatice pe care le vor lua in caz ca teoria lor esueaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here