Triumful haidamacilor si teroristilor – Nicolae Steinhardt despre orizontul anilor 2000

Print Friendly, PDF & Email

Dragos Paul Aligica comenteaza pe FACEBOOK:

Nicolae Steinhardt raspunzand in 1988 unei intrebari privind modul in care isi imagineaza orizontul anilor 2000:

„Groaznic. Ca triumful haimanalelor, haidamacilor, teroristilor, fanatismului fundamentalist. Tarile occidentale devenite ori pe cale de a deveni vasalele statelor din Orientul apropiat. O anarhie feudala bazata pe violenta, brutalitate, nerusinare si inrobirea popoarelor civilizate, bolnave de angelism si lasitate. Un cosmar de pe acum in curs de infaptuire.
Asta cat priveste statele. Cat priveste indivizii, ei se vor imparti in doua clase: a purtatorilor de revolver si a nepurtatorilor. Primii vor fi oameni liberi (in sens feudal) ceilalti vor deveni iobagi. Curajul si arma vor fi criteriile: resemnatii, fricosii, sedentarii vor constituti noua clasa servila.”

Sigur, aici nu atat valoarea predictiva e in discutie cat observatiile si intuitia istorica ce au dus la articularea viziunii de mai sus. Si tot el zicea: „Dar n-a spus parintele tuturor fariseilor: „Iti multumesc doamne ca nu sunt ca ceilalti oameni?!” Farisesismul isi traieste azi apogeul. Ce bine se potriveste vremii noastre fariseul…” (Zaharia Sangeorzan, Monahul de la Rohia. N. Steinhardt raspunde la 365 de intrebari)

Angelism, lasitate si fariseism. Iata inceputul portretului robot.

Un gând despre “Triumful haidamacilor si teroristilor – Nicolae Steinhardt despre orizontul anilor 2000

  1. „Cum se înnoieşte limba română azi?” – mai întreabă Sângeorzan.
    „Prin împrumuturi – vai – de la limbajul ţigănesc, şmecheresc, bişniţar, videocasetar, gestionar, totul cu iz de peiorizare, pângărire, corupţie şi sărăcie lucie. Limbaj de oropsiţi” – răspunde Steinhardt. Şi, în altă parte adaugă sec despre oameni: „Toţi au două picioare, nu toţi o conştiinţă.”

    „Editia de fata reuneste doua volume: Zaharia Sangeorzan, Monahul de la Rohia. N. Steinhardt raspunde la 365 de intrebari, si N. Steinhardt, Intre lumi. Convorbiri cu Nicolae Baciut.

    http://www.polirom.ro/catalog/.....ciut-5805/

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.