UE blochează din nou listarea Hezbollah ca grupare teroristă

Print Friendly, PDF & Email

Foarte interesanta „sucirea” socialistilor bulgari care au venit la putere. Ei acuzasera guvernul de dreapta ca s-ar fi pus in slujba SUA si Israelului când fostul ministru de interne bulgar a aratat ca ancheta a indicat Hezbollah la originea atentatului de la Burgas (mai multe amanunte in aceasta analiza a lui Ognyan Mincev: Bulgaria’s Accusations Reveal Divisions on Hezbollah). Intre timp socialistii au venit la putere la Sofia si transmit ca „investigatia este incompleta”, Hezbollah scapa deocamdata.
Si acum, articolul din Adevarul (o adaptare dupa EUObserver: EU countries block blacklisting of Hezbollah):

Surse diplomatice au dezvăluit pentru publicaţia EUobserver că Austria şi Cehia a condus grupul celor care se opun acestei măsuri.

Un grup restrâns al statelor europene au blocat din nou proiectul de lege care introducea gruparea libaneză Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste recunoscute în UE. Surse diplomatice au dezvăluit pentru publicaţia EUobserver că Austria şi Cehia a condus grupul celor care se opun acestei măsuri, în cadrul întâlnirii de miercuri de la Bruxelles a specialiştilor în contra-terorism.

Vocile din interior au mai spus că şi Italia, Polonia şi Irlanda au exprimat reţineri mari faţa de includerea organizaţiei şiite pe lista neagră. Obiecţiile sunt concentrate în jurul slabelor probe care susţin acuzaţia conform căreia Hezbollah este vinovată de comiterea atentatului terorist de la Burgas, în vara anului 2012, care a vizat un autocar plin cu turişti israelieni. Deşi iniţial autorităţile bulgare găsiseră probe care incriminau militanţii Hezbollah, în urmă cu câteva săptămâni ministrul de Externe bulgar a declarat că investigaţia este incompletă.

Discuţia va fi însă reluată de Marea Britanie, susţinută de Franţa, Germania şi Olanda în mod special, care vrea să îi abordeze cu această propunere pe diplomaţii UE şi miniştrii de externe.

Dimitar Yaprakov, purtătorul de cuvântal ministrului bulgar de Externea declarat că Sofia „încă aşteaptă răspunsuri la câteva cereri judiciare de la partenerii stăini, pentru a complete investigaţia.“

Cei care se opun măsurii dorite în mod special de Londra, sunt îngrijoraţi şi de faptul că mişcarea ar destabilize Libanul, unde Hezbollah are un partid important în parlament.

Mai mult, există inadvertenţe şi în propunerea de lege, deoarece britanicii doresc să includă pe lista neagră doar aripă militară a Hezbollahului, nu şi partea sa politică. „Cehia crede că este imposibil să separi latura politică de cea militară“, a declart una dintre sursele prezente la întâlnire.

Discuţia va fi însă reluată de Marea Britanie, susţinută de Franţa, Germania şi Olanda în mod special, care vrea să îi abordeze cu această propunere pe diplomaţii UE şi miniştrii de externe.

Partea israeliană susţine această măsură, făcând presiuni asupra liderilor europeni încă de anul trecut. „Noi spunem de mult timp că UE trebuie să ia această decizie, îndrăzneaţă desigur, dar necesară“ a declarat Yoel Mester, purtătorul de cuvânt al misiunii israeliene la Bruxelles.

3 gânduri despre “UE blochează din nou listarea Hezbollah ca grupare teroristă

 1. O rusine fara de margini. Simplul fapt ca se cicie cu decizia e de ajuns pentru a arata o mare doza de ipocrizie si nesimtire. Oare citi ani, citi morti, cite rachete si cite acte teroriste, trebuie sa mai indeplineasca Hezbollah ca sa fie recunoscut a fi ceea ce este?

 2. „Europa Unita” nu face decat sa colaboreze tacit cu terorismul.
  Iar argumentul ca ar putea eventual inclusa pe lista neagra a terorismului doar „ramura militara” a Hizbala este deosebit de stupid si de rea credinta si nu face decat sa dovedeasca in cel mai inalt grad de acuratete ipocrizia „uniunii”, lucru care desigur nu o deranjeaza.
  La fel si argumentul temerii de destabilizare a Libanului unde Hizb. este oficial partasa la guvernare.
  Si mai departe?
  Treaba seamana cu dovezile pe care occidentul „inca le mai cauta” in cazul folosirii repetate si dovedita a gazelor toxice in Siria.
  Occidentul se dovedeste din nou slab si impaciuitor cu fortele autoritare si dictaturile, chiar si cele slabe, pentru linistea sa iluzorie.
  Anul 1939 este aici.

 3. P.S.
  Iar concomitent UE are grija sa eticheteze produsele israeliene realizate in „teritoriile ocupate”, pentru a satisface gusturile prietenilor lor.
  Administratorii UE uita insa ca ar putea sa loveasca astfel si in lucratorii arabi care sunt angajati si ei in intreprinderile de acolo, intreprinderi care contribuie la inflorirea economica a „teritoriilor ocupate”.
  Deci, pe langa ostilitate, si tampenie.
  E specific pentru UE, iar cei aflati in interiorul ei o stiu bine inca cu mult timp inainte.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.